Martine Claessens lansează colecția de textile Join US for Dinner weekend-ul acesta, la Made in RO

Martine Claessens designist 06

Pe Martine Claessens o cunoaștem de mult timp. Din perioada primilor ani petrecuți în România, căci aceasta este țara care a adoptat-o pe ea profesional. Vine din Belgia, dar și din Italia, unde a trăit 6 ani și a lucrat ca designer textil pe zona de fashion. A virat pe drumul designului interior în momentul în care a sosit în România, iar de atunci, ea semnează unele dintre cele mai frumoase decoruri de la noi, împreună cu echipa La Maison: cosy, subtile și cu un rafinament desăvârșit al detaliilor Dar explorările ei în lumea designului nu se opresc aici…

Martine Claessens designist 05

Pentru această ediție Made in RO, Martine, care trăiește în România de 8 ani (așa că noi am asimilat-o acestui val de designeri români) ne-a pregătit o surpriză: o colecție nou nouță de textile care se numește apetisant Join US for Dinner.

O va lansa oficial la Made in RO, târg de design românesc, ce are loc pe 25 şi 26 mai la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95 – la doi paşi de Biserica Armenească, în cadrul Romanian Design Week.

Vizual Made in RO Targ de design romanesc 25-26 mai

Martine a absolvit Royal Academy of Fine Arts în Belgia, a lucrat ca designer de modă în Italia, țara care i-a cultivat acest “flair for the beauty of living”, cum îl numește ea, și care reprezintă un trademark al interioarelor și textilelor pe care le creează.

In all my projects, particularly in my use of colours, you can see the interplay of the two areas which have most influenced my artistic taste: the grayish light of Flanders, where I was born, artistically blended with the warm shades of Italy, where I spent 6 years of my professional life“, ne spune Martine.

Martine Claessens designist 10Accesorii textile creează de mult timp, încă de când trăia în Italia, însă până acum nu le-a strâns pe toate într-o colecție. Le făcea pentru ea sau le oferea în dar prietenilor.  “Am fost întotdeauna atrasă de textile, de materiale colorate, combinații, pattern-uri, nuanțe. Când am aflat că Designist organizează o nouă ediție a târgului Made in RO, am apăsat pe accelerație pentru a avea colecția gata în mai. Mi se pare cea mai bună ocazie pentru a o lansa oficial”, ne spune Martine.

Martine Claessens designist 02

Martine Claessens designist 03

Dar ce conține colecția? Este vorba de tot felul de elemente pentru aranjarea mesei; este și asta o artă, nu? Naproane, căciulițe care păstrează oul fiert cald la micul dejun, suporturi care îmbracă ceainicul și mențin ceaiul cald, șervete, inele pentru șervete, suporturi pentru cană sau pahar, coșulețe textile pentru pâine… Toate gândite să facă din masa cu prietenii și o bucurie a stilului, a atmosferei, nu doar a gustului.

Martine Claessens designist 07

Textilele sale nu au nevoie de vreo ocazie specială pentru a fi scoase din sertare. Nu sunt făcute neapărat pentru “ocazii”, ci pentru a te bucura de ele în fiecare zi. Salata va avea altă savoare dacă pâinea aburește dintr-un coșuleț textil, care are exact acest rol, decât direct de pe masă. Micul dejun într-o sâmbătă sau duminică (când ai timp să te lungești) se va contura altfel, dacă vii cu câteva astfel de accesorii.  Mici obiecte care ne îndeamnă să luăm lucrurile ușor și să ne bucurăm de detalii, nu să “hăpăim” tot, de la mâncare la informație, în porții mari.

Martine Claessens designist 04

Martine Claessens designist 08

Materiale de bază folosite de Martine sunt inul și bumbacul, la care s-au adăugat mici decoruri pline de culoare: zig-zaguri, fundițe din catifea, mici rombulețe textile pentru un “joyful touch”.

Martine Claessens designist 09

Nu a fost ușor să găsească materiale textile în România (și cred că mulți sunteți în asentimentul nostru); Martine este încă în căutare de tot felul de surse de materiale textile (apropos, dacă aveți vreun pont, nu ezitați să-i lăsați un comentariu la finalul aacestui post). Materialele de bază (in, bumbac uni) le găsește în România, iar pe cele colorate, mai speciale, și le cumpără atunci când călătorește.

Martine Claessens designist 14Poate că la noi, în comparație cu alte popoare, cultura trăitului frumos acasă (cunosc oameni care își beau în continuare vinul din căni de ceai, deși nu lipsa banilor îi împiedică să-și cumpere pahare de vin) este încă în stadiul de descoperire și formare, însă (în ciuda minusurilor din perioada comunistă de pe urma cărora încă suferim) suntem totuși pe drumul cel bun.  

Martine Claessens designist 09“Ceea ce observ la clienții La Maison, pentru care concep proiecte de amenajare, este că în primă fază nu dau o atenție prea mare bucătăriei, zonei de luat masa. Asta pentru că preferă să mănânce mai degrabă la restaurant decât acasă. Cred că este o moștenire culturală, care însă se va schimba cu timpul. Ulterior, când se mută în casă nouă, într-un spațiu în care fiecare detaliu este la locul lui, are un sens, aceasta produce un alt fel de atașament. Mulți dintre ei mi-au povestit că s-au apucat de gătit”, adaugă Martine.

Martine Claessens designist 11Dacă lucrurile vor lua amploare și Martine va avea nevoie de mâini de lucru harnice și îndemânatice, ea plănuiește să lucreze cu Second Chance, o organizație care dezvoltă tot felul de proiecte pentru a ajuta comunitatea din satul Berceni.

Cum sună viitorul pentru Martine din punct de vedere… textil?  “Visurile mele sunt grupate pe foldere în computer pe măsură ce-mi vin ideile… Pufurile și pledurile sunt pe listă, însă va fi vorba de o altă colecție, alt concept, alte materiale, broderii manuale… Vă țin la curent!”, ceea ce vom face și noi cu voi. 🙂

Martine Claessens designist 12

Piesele adorabile din colecția Join US for Dinner, creată de Martine Claessens, te aşteaptă să le admiri şi să le iei acasă la Made in RO, târg de design românesc, pe 25 şi 26 mai, la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95, în zona Armenească, la doi paşi de Biserica Armenească – eveniment în cadrul Romanian Design Week.

Facebook event aici.

facebook cover Made in RO

5 Comments

 1. De la Prada Usoara:))))

 2. gaga

  pe bune? e ridicol! e exasperant!

 3. […] Martine Claessens lansează colecția de textile Join US for Dinner weekend-ul acesta, la Made in RO […]

 4. Lili

  Foarte frumos! Le-am vazut la târg. Lucrătura este făcuta cu mult rafinament şi bun gust, iar materialele sunt deosebite.
  Am descoperit de ceva vreme un site cu materiale din bumbac, poate vă ajută: http://www.fabrix.ro/

 5. […] de designerul belgian Martine Claessens, care locuiește deja de 8 în România. Colecția ei Join us for Dinner ne învață și cum păstrăm oul fiert cald la micul dejun, și cum ținem cana de cafea la […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed