Noi colecții de mobilier semnate de designeri români

Toamna aceasta vine cu noutăți și pentru arhitecții de la Arhidot, creatorii ceasurilor NoTime, despre care ți-am povestit deja. Ei au început anul acesta o colaborare cu fabrica de mobilă IMAR, de la Arad, care și-a propus să lanseze câteva linii noi de mobilier pentru a revigora imaginea produselor pe care le comercializează.

Astfel, au prins viață chiar toamna aceasta, lansate în cadrul târgului SIM 2012, din București, măsuțele Kupra și Wood Skin. Ele sunt primele piese produse din cadrul colecțiilor realizate pentru IMAR de arhitecții Dana Boștină și Vlad Boștină. Fiecare reprezintă începutul unei serii, care va fi treptat perfecționată.

Măsuța Kupra – detaliu

“Dezideratul principal în conceperea acestor colecții a fost acela de a nu ne îndepărta prea mult de la spiritul cu care fabrica, cu o  veche tradiție în domeniul producției de mobilier din lemn masiv, este asociată. Motiv pentru care, pentru fiecare serie în parte, am avut că sursă de inspirație elemente clasice sau tradiționale, pe care le-am tradus într-un limbaj al designului actual”, ne spun Dana Boștină și Vlad Boștină.

Conceptul seriei Kupra a pornit de la o doniță veche pe care au văzut-o la Muzeul Țăranului Român. Donița este un vas înalt, din doage de lemn legate între ele cu nuiele, în care se căra sau se țineau apa sau laptele. “Forma suplă , proporția echilibrată și naturalețea materialelor ne-au inspirat pentru o întreagă linie de piese, măsuța prezentată anul acesta la SIM fiind prima dintre ele”. Mobilierul este realizat din lemn masiv de fag băițuit și lăcuit, inelele fiind gravate și vopsite într-o nuanță arămie.

Seria Kupra

Seria Wood Skin, cea mai modernă dintre aceste colecții, oglindește o întrepătrundere între regnuri, cel animal și vegetal: “Am urmărit să reinterpretăm cu materiale vegetale, un pattern specific regnului animal”. Mobilierul este realizat din lemn masiv de stejar ceruit, cu zone vopsite în alb.

Măsuțele Wood Skin și Kupra dialoghează 🙂

Măsuța și comoda Wood Skin natur, abia sosite de la Arad, doar ceruite, nelăcuite.

Comoda Wood Skin, acum în variantă 3D, aflată încă în producție

Cea de-a treia serie se numește Monroe. “Linia mobilierului este inspirată din stilul Art Deco, pe care l-am adaptat spiritului anilor ’60. Am obținut o imagine contemporană, care amintește de farmecul și eleganța perioadei de glorie de la care a pornit.” Mobilierul este realizat din lemn masiv de stejar ceruit, cu tapițerie din piele albă. Pentru această serie se lucrează chiar acum la primele prototipuri.

“Ne dorim să extindem brandul NoTime cu piese din toată gama de decorațiuni și mobilier și să reușim să manufacturăm cât mai multe din aceste piese în atelierul nostru. Studiem la ora actuală mai multe tipuri de produse din materiale reciclate, primul pas fiind conceperea unei colecții de corpuri de iluminat din lemn recuperat și alte materiale refolosite. De asemenea, lucrăm tot pentru IMAR la o colecție inspirată din obiecte tradiționale românești.”, adaugă Dana și Vlad Boștină.

14 Comments

 1. dani

  DA!!: “conceperea unei colecții de corpuri de iluminat din lemn recuperat și alte materiale refolosite”

  “Linia mobilierului este inspirată din stilul Art Deco, pe care l-am adaptat spiritului anilor ’60. Am obținut o imagine contemporană” – anii 60 inseamna retro, nu contemporan…

  Observatie personala: am impresia ca intra cam mult material in toate aceste obiecte. In plus, combinatiile fac reciclarea dificila. Iar lacurile, vopselele, hmm…

  Oricum, este MULT mai bine decit piesa din fundal, care se poate observa in poza 6 de sus in jos.

 2. Iulia

  Interesant articolul si informatia! Cred ca este un inceput bun si ma bucur ca producatorii din Romania incep sa lucreze cu designeri, mai ales cu cei din Romania. Este evident ca exista un potential, care trebuie promovat, sustinut, caci numai asa se creeaza o piata, concurenta si evolutie. Sustinerea acestor initiative, care inca sunt putine, este mult mai productiva decat critica si pesimismul.

 3. Mihai V.

  Arata bine comoda wood skin. As vedea-o la mine in sufragerie. Bravo, Notime si succes!

 4. Multumim, Dani pentru aprecieri. Asa este, ai dreptate, seria Monroe este menita sa aiba un aer retro care sa lege designul contemporan de radacinile sale istorice, de aici si elementele de ani 60 care sa faca tranzitia in mod firesc.
  De finisaj suntem foarte incantati intrucat este pe baza de ulei de in si ceara, chiar si pentru vopsitorie, substante in intregime naturale si netoxice (stim cu totii ca asta inseamna in primul rand sanatate atat pentru muncitori cat si pentru utilizator).Credem ca am reusit sa convingem producatorul sa migreze intreaga sa linie de produse pe astfel de materiale.

 5. Ma bucur, Mihai, ca iti place comoda. Avem deja un prototip care arata foarte bine. Vom avea poze cat de curand.

 6. florinafelicia

  Minunat! Succes in continuare!

 7. Dana B.

  Multumim Florina Felicia!

 8. Seria Monroe mi se pare foarte tare! Mi-ar plăcea şi o bibliotecă asortată.
  Felicitări!

 9. Dana B.

  Multumim mult Ileana! Avem in seria Monroe si o biblioteca precum si alte piese de mobilier. Promitem sa revenim cu imagini cat de curand.

 10. […] e vorba despre Ciprian Manda, de Alexe Popescu, noua colecție Wood Skin, a arhitecților de la Arhidot Design, colecția Marco semnată de Dragoș Motica, scaunul .tri.foi. de Ruxandra Sacaliș […]

 11. Dina

  Felicitari! Superb designul! Cand si unde le gasim pe piata?

 12. Dina

  Colectia Monroe imi aminteste de interioarele luxoase ale yachturilor! Unde o gasim si cand?

 13. Dana Bostina

  Multumim mult de aprecieri Dina!
  Piesele din colectiile prezentate pot fi vazute si comandate direct la fabrica din Arad. Cel mai bine ar fi sa o contactezi pe Ioana Cira (004) 0757.017.501 Mai multe informatii de contact gasesti pe pagina lor de internet :http://www.imar-sa.ro/contact_ro.php

 14. meagre claudia

  Bună ziua sunt interesată de o colaborare cu un designer de mobilier pentru dezvoltarea unei linii de mobilier. Cum as putea sa iau legătura cu dumneavoastră? Mulțumesc.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed