26 de piese pentru o masă de fiecare dată altfel

Lansate cu mai puțin de două luni în urmă, aceste piese de dining, de la brandul finlandez Iittala, compun o superbă și variată colecție, căreia noi i-am dat nota 10 pentru că ne invită să fim creativi și să facem ce combinații dorim din elementele ei. Pentru o masă festivă, cu aer familiar și cosy, în care ingredientele mâncărurilor contează în egală măsură cu cele care alcătuiesc atmosfera.

Colecția se numește Sarjaton, cuvânt care în finlandeză înseamnă “fără serie” și exact această idee a stat la baza creării ei: nu vei avea 6 farfurii, 6 boluri și 6 pahare identice, ci dimpotrivă, bogăția elementelor ei, a design-urilor inspirate din folclorul finlandez, a culorilor complementare și a dimensiunilor pieselor, gândite pentru orice masă a zilei, îți va permite să-ți pui imaginația la lucru și să compui masa de fiecare dată altfel. Sau cel puțin să mânânci în fiecare zi a săptămânii din altă farfurie. 🙂

Sarjaton este rezultatul implicării a 6 designeri din domenii diferite: produs, modă, design grafic și digital, al căror brief a fost să creeze o colecție de veselă care să reinterpreteze modern tradițiile finlandeze, să readucă în actualitate meșteșugurile lor tradiționale, dar să respecte și stilul de viață contemporan care cere confort și varietate.

“We hope that Sarjaton lets people discover things they like and find beautiful. We don’t wish to offer ready-made solutions, but to stimulate the imagination. Sarjaton itself  forces one to combine things; the softness, tradition and cuteness of Sarjaton is equally at home both in stylistic, modern spaces as in traditional settings.” – spun designerii studioului de creație Masuta, care au creat pentru această colecție pattern-urile Metsä și Letti, precum și gama de culori.

Sarjaton este formată din 26 de piese care pot fi folosite împreună, ca un tot unitar, dar și ca piese individuale, care se completează reciproc, și în care poți lua micul dejun, prânzul sau cina. Ne-au plăcut foarte mult nuanțele de pământuri și frumusețea pattern-urilor decorative, care, în procesul creativ, au fost special desenate cu mâna, de aceea sunt imperfecte. “We wanted to leave room for error, since error is interesting – it does not underestimate the human being“ – continuă designerii de la Masuta. “We wanted to create a surface that is matt or relief so that your hands can immediately feel the tactile sensation. What makes the pattern modern is the feel of craftsmanship in an industrial product”.

Îți poți alege piesa favorită pentru orice masă a zilei.   

Colecția conține și șervete de masă, șorț de bucătărie, tișlaifăr și prosop de bucătărie.

Samuji – designerii vestimentari care au creat Tikki (stitch) pattern, inspirat de șorțurile tradiționale de bucătărie, brodate de mână.  

Farfurii – Metsä (pădure) pattern, motiv tradițional finlandez

 

Aleksi Kuokka (stânga) a realizat design-ul paharelor din sticlă, iar Harri Koskinen (dreapta), piesele ceramice și tava din lemn.

Farfurie Metsä pattern

Farfurie – Letti (împletituri) pattern, motiv tradițional finlandez 

Fotografii: prin Iittala. Produsele brand-ului se găsesc la noi prin Inside Home.

4 Comments

  1. Irina

    Mi se pare fascinant cum motivele lor traditionale seamana cu ale noastre, si cat de minunat ar fi sa avem si noi o colectie de ceramica cu motive romanesti in interpretarea mai multor creatori: Adrian Oianu ar trebui si el cooptat 🙂

  2. Ramona

    Foarte dragute! Se pot cumpara de undeva?

  3. Produsele iittala sunt aduse la noi prin magazinul Inside Home (www.insidehome.ro). E posibil să le poţi comanda prin ei.

  4. irina

    doar ca nu merge site-ul insidehome.ro 😀

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed