50 Design UNArte: școala de la București își sărbătorește aniversarea printr-o expoziție!

Nu știm ce planuri aveți voi atunci când vi se apropie aniversarea, dar Universitatea Națională de Arte București sărbătorește în stil mare: vă invită joi, 24 octombrie 2019, începând cu ora 19.00, la vernisajul expoziției 50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019). Evenimentul organizat cu ocazia aniversării a jumătate de secol de la înființarea primei secții de învățământ superior de design din România va avea loc la Muzeul Național de Artă al României și își propune să scoată la lumină pentru prima dată o istorie tânără și ambițioasă a învățământului superior de design de la Universitatea Națională de Arte București din perioada 1969-2019.

În anul 1969 este înființată la București prima Secţie de Design – denumită atunci de către oficialități Forme Industriale – în cadrul Institutului de Arte Plastice din Bucureşti, actual UNArte. Ulterior, în 1971, ia naștere Secţia de Forme Industriale la Institutul de Arte Plastice din Cluj, iar începând cu 1990, se întemeiază secții de design la universități de profil din Iași și Timișoara.

Modelată ca un jurnal de proces educațional, expoziția concentrează o prezentare stratificată a istoriei designului din România și se referă la pașii făcuți în anii ’60 – prin întemeierea secției de forme industriale, la schimbările accelerate după 1989 și se încheie cu istoria sa foarte recentă.

Andrei Măceșanu, tip de literă decorativ Rosehip, proiect de masterat, 2019, coord. Dinu Dumbrăvician, Radu Manelici

Discursul expozițional este structurat pe niveluri diferite de citire, invitând vizitatorul la o lectură în straturi (aria profesională, ipostaze personale, circumstanțe oficiale), facilitată de documente de arhivă, fotografii, schițe și teme de atelier, studii, proiecte de licență și de disertație etc. Astfel, expoziția capătă forma unei radiografii primare, utile și necesare pentru cunoașterea istoriei designului din România, adresându-se atât specialiștilor (designeri, arhitecți, artiști vizuali, istorici, cercetători în studii culturale, etc.) și studenților în domenii de profil, cât și publicului larg, în fapt destinatarul și utilizatorului căruia i se adresează designul.

Decebal Scriba_Program de mobilier urban, proiect de diplomă, studiu stație de autobuz, 1973 (prima promoţie de absolvenți de la secția Forme industriale, IAP Bucureşti)_ coord. arh. Paul Bortnow

50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) înseamnă dezvăluirea unui domeniu și a unei profesii care au contribuit la modelarea societății românești, dar și evocarea în imagini a istoriei școlii de design de la București și etalarea personalităților recunoscute internațional, care au studiat la Universitatea Națională de Arte București. Expoziția este însoțită de un volum aniversar care implică o important și densă parte de documentare și de cercetare.

50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019) va fi deschisă publicului la Muzeul Național de Artă al României, Sala Rondă și Holul Sălii Auditorium din corpul Știrbei, în perioada 24 octombrie – 29 noiembrie 2019.

  • Coordonator proiect: Dinu Dumbrăvician
  • Curatoare: Mirela Duculescu, Cristina Sabău
  • Design expoziție: Radu Manelici și Roland Kunst
  • Sala Rondă și Holul Auditorium, intrarea Știrbei Vodă nr. 1-3
  • 24 octombrie – 29 noiembrie 2019
  • Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10:00-18:00
  • Accesul este permis până la ora 17:00.

Fotografii: prin MNAR

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed