8 designeri de bijuterie de urmărit la Romanian Jewelry Week 2.0

Romanian Jewelry Week 2.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 30 septembrie și 3 octombrie cu expoziții, conferințe, tururi ghidate și târg + peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie.

Expoziția centrală se va deschide joi, 30 septembrie, ora 11:00 la Arcub Gabroveni și va prezenta creații de la designeri de bijuterie contemporană din peste 25 țări din întrega lume: România, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Spania, Germania, Ungaria, Franța, Marea Britanie, Italia, Olanda, Grecia, Austria, Republica Moldova, Israel, China, Iran, Coreea de Sud și multe altele.

Expoziția va fi completată de șase expoziții colective, școli și asociații internaționale de renume: Milano Jewelry Week, Budapest Jewelry Week, Co-Adorn Art Jewellery Society Canada, Sheffield Hallam University UK, Plus One Collective și The Gallery of Art in Legnica Polonia. Expoziția va prezenta de asemenea și doi designeri internaționali invitați speciali – Daniella Saraya (Israel) și Claudia Lepik (Cluster London Artist in Residence).

Romanian Jewelry Week 2.0 face un tur la bijuteriei contemporane în 6 locații culturale din Bucuresti: ARCUB – Hanul Gabroveni – expoziția centrală, Assamblage Institutul de Artă și Design – expoziția Illegal – Silver and Gold before ‘89, Muzeul Național de Istorie a României – Tur ghidat Tezaurul României, Galeria Galateca – Neo Fair – Eco & Wood Edition, AlbAlb – Romanian Jewelry Focus, Dizainăr – Vitrina de Bijuterie.

Un juriu internațional de renume va desemna premiile din această ediție, juriu care are în componență reprezentanți consacrați ai unora dintre cele mai importante organizații internaționale din domeniul bijuteriei contemporane precum Federația Europeană de Bijuterie de la Bruxelles, Muzeul de Bijuterie din Atena Ilias Lalaounis, Joya Barcelona, Legnica Silver Festival și multe altele.

Noi am făcut o selecție-teaser, care are menirea să-ți redeschidă apetitul pentru bijuterie contemporană – mai multe informații despre designerii participanți și programul complet al evenimentului pe romanianjewelryweek.com Ne vedem acolo! 🙂

Alice Stoicescu – Human Kintsugi

Este o colecție inspirată din arta kintsugi. Aurul imită fisurile reparate din porțelan și le transpune în greutățile care ne frâng de-a lungul vieții noastre. Într-o lume venerând perfecțiunea, trebuie să apreciem imperfecțiunea pentru a ne oferi unicitate și frumusețe individuală. Tehnica folosită pentru aplicarea foliei de aur, nunome zogan, a fost folosită până nu demult doar pentru decorarea sabiei. Secretul acestei colecții este perla mică ascunsă, reprezentând puritatea sufletului.

Andreia Gabriela Popescu – Solve et Coagula

În antichitate, alchimia era transformarea substanțelor în aur. Sub acțiunea unui agent de dizolvare, materia existentă a fost dizolvată pentru a fi reformată sau reorganizată într-un produs nou. La ce asistăm sau chiar participăm acum seamănă de fapt cu o alchimie la nivel social. Este o transformare a ființei umane datorată situației critice actuale, una cu care nu ne-am confruntat până acum.

“Frica de moarte este cel mai profund simbol plantat în mintea umană, în subconștientul tuturor. Îi putem atribui rolul unui agent de dizolvare în procesul de transformare, un simbol capabil să rupă ordinea naturală a lucrurilor și să subordoneze voința colectivă”, ne spune artista.

Stare sufletească după stare sufletească, sentiment după sentiment, suprapunându-se unul peste altul, val după val, total sau parțial duc la o transformare în altceva, cu o altă formă, diferită de cea inițială, dar aproape identică cu altele, la o uniformitate. Sub noua mască ajungem să fim de fapt altcineva, un nou produs cu o nouă atitudine aproape unanimă și este greu să descifrăm sau să înțelegem cine am fost înainte.

Contemporia – Kaolin

Fără a intenționa în mod conștient să facă acest lucru, artiștii Contemporia au creat colecția de bijuterii Kaolin ca un vas de topire pentru căutările lor artistice și abordările creative, aspirațiile, contradicțiile și luptele lor interne. Rezultatul este o colecție de contraste de reconciliere: volume simple, albe, inspirate de forma delicată a aripilor de insecte și a elementelor vegetale, elemente metalice complicate care țin cu atenție piesele ceramice, în timp ce simetria se referă la intervenția umană, controlată, riguroasă, poate chiar futuristă și condusă de tehnologie.

Diana Diacon – Thread & Wire

Colecția Thread & Wire este pentru artistă un mod de a ieși din zona sa confort și de a explora și revigora experiențele copilăriei. “Are abordarea naivă a jocurilor și a meșteșugurilor de care mă bucuram în copilărie: învăț să tricotez sau să îmi fac propriile jucării. De asemenea, am vrut să creez o tranziție vizuală / literală de la haine (fir) la bijuterii”, ne spune Diana Diacon.

Ioana Enache Bordea – ATELIER

Colecția ATELIER reprezintă un întreg și o acceptare a stărilor umane care se află la polul opus: contrastele dintre stări (perlă, argint negru oxidat, frunze de aur de 24k), modul în care unul îl evidențiază pe celălalt și iese în evidență, formând împreună un întreg și contribuind la evoluția sufletului.

Așa cum floarea de lotus crește în ape tulburi și noroi, ridicându-se la suprafață la răsăritul soarelui, păstrându-și culoarea intactă, la fel și perla, de asemenea un element de puritate, „ridică” fiecare bucată din colecția din argintul oxidat. “Un lotus frumos care crește din noroi și ape tulburi înseamnă depășirea obstacolelor din viață, transformarea lucrurilor rele în lucruri bune chiar și în cele mai întunecate și triste situații. Am ales numele „ATELIER” pentru această colecție pentru că suntem principalul atelier în care ne „producem” noi înșine, adaugă artista.

Mihaela Grama – Zea mays

Zea mays este denumirea latină a porumbului, unul dintre cele mai cultivate cereale din lume. “Colecția mea ar putea fi despre foame în lume, Africa, malnutriție, copii flămânzi, sărăcie, lăcomie, alimente modificate genetic și multe altele. Astăzi, pentru mine, Zea mais este despre extraordinarul obișnuitului, despre linii, textură, culoare, ton, formă și poate prea puțin despre alte subiecte”, ne spune Mihaela Grama.

Paula Turnea

O colecție de manifeste, pentru a sprijini economia circulară și utilizarea responsabilă a resurselor din jurul nostru. Într-o economie circulară, resursele și produsele au mai multe cicluri de viață, iar conceptul de „utilizare unică” este exclus. Este un model de producție și consum care implică partajarea, refolosirea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente pe cât posibil. În acest fel, ciclul de viață al produsului este extins. Așa cum se întâmplă în natură, nimic nu este irosit și resursele își reiau ciclul de viață într-o altă formă, după ce și-au îndeplinit funcția primară.

Colecția a fost creată din resturi de textile de la un atelier de croitorie, din plasticul provenit de la jucarii-animale de companie, bucăți de placaj rămase de la un atelier de mobilier și flori uscate care, în mod normal, ar fi ajuns în coș. “Devine din ce în ce mai clar pentru toată lumea că poluarea și consumul excesiv au efecte negative asupra mediului și acest lucru ne afectează și pe noi, oamenii. Este necesar să facem o schimbare în modul în care cumpărăm și folosim resursele existente pe planeta noastră, dar pentru a vedea cu adevărat o schimbare în lume, trebuie să începem cu pași mici, prin schimbări în casele noastre, în comunitățile noastre locale”, ne spune Paula Turnea.

Silvia Cruceru

“O călătorie care începe întotdeauna din centru, dar cât de puțin știm, căci privirea dincolo de orizont ne face să ajungem la stele îndepărtate”, așa îți începe descrierea colecției artista Silvia Cruceru. “Întrebările fără răspuns bat cu fiecare puls pentru a ne reaminti cine suntem. Ramurile roșii catifelate duc la iveală adevărul care izbucnește de viață. Din inima oarbă – acea simplă sferă de foc – șoptim că suntem. Indiferent de strigătele sau necazurile interioare, indiferent de alteritatea sau miriada de da sau nu”, continuă ea.

Ți-am trezit curiozitatea? Programul oficial Romanian Jewelry Week 2.0 poate fi găsit aici: romanianjewelryweek.com

Fotografii: prin Romanian Jewelry Week 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed