8 români calificați în competiția Electrolux Design Lab 2014. Votează-ți proiectul preferat până pe 16 mai!

Opt proiecte romanesti au intrat in competitia Electrolux Design Lab 2014, acesta fiind cel mai mare numar de calificari la nivel mondial. Cele mai bune 100+ concepte, din 43 de tari din intreaga lume, sunt acum prezentate pe website-ul oficial al competitiei (www.electroluxdesignlab.com). Publicul poate influenta rezultatul concursului, votand proiectul preferat pana pe 16 mai!

Electrolux design lab

„Ne bucuram mult pentru reusita studentilor romani. Cele opt concepte aflate in top 100+ cele mai bune proiecte inscrise in competitie din intreaga lume demonstreaza valoarea si potentialul acestora. Pentru a reusi impreuna sa punem Romania pe harta designului international, participantii romani au nevoie de sustinerea noastra. Votul fiecaruia dintre noi reprezinta un pas inainte spre marea finala si spre recunoasterea talentului studentilor nostri in afara granitelor tarii. Incurajam pe toata lumea sa voteze proiectele romanesti inscrise in competitie, accesand platforma www.electroluxdesignlab.com”, a declarat Carmen Georgescu, Marketing & Communication Manager Electrolux Romania.

Plansa-finala-2-940x530Instant Cleaning Glove – Stefan Bogdan, Universitatea de Arte si Design din TimisoaraUn proiect ce imbina nanotehnologia, razele laser si apa intr-o solutie rapida si eficienta de a elimina petele de pe haine, imediat ce acestea au aparut.

Cele mai bune concepte alese de catre expertii de la Electrolux si de catre public vor intra in etapa urmatoare a competitiei globale de design. Acestea vor concura pentru marele premiu de 5.000 de euro si un stagiu de practica platit, de sase luni, la un centru global de design Electrolux. Tema competitiei din acest an este „Crearea locuintelor sanatoase” („Creating Healthy Homes”), cu orientare spre trei domenii de interes: „Delectare culinara” („Culinary enjoyment”), „Ingrijirea tesaturilor” („Fabric care”) si „Purificarea aerului” („Air Purification”).

trashball_romania1Trash Ball – Tripon Adelina, Universitatea de Vest din Timisoara – O solutie ingenioasa de procesare si stocare a deseurilor, care improspateaza aerul si care se deplaseaza cu ajutorul senzorilor chiar in locul in care se afla utilizatorul.

Cele opt concepte romanesti calificate in competitie sunt:

  • Instant Cleaning Glove – Stefan Bogdan, Universitatea de Arte si Design din Timisoara
  • Trash Ball – Tripon Adelina, Universitatea de Vest din Timisoara
  • SET TO MIMIC – Sorina Rasteanu, Universitatea de Vest din Timisoara
  • G – fridge – Goran Ilijevic, Universitatea de Vest din Timisoara
  • GARDEN POD – Ovidiu Subtire, Universitatea de Vest din Timisoara
  • LOOM – Szilard Kui, Universitatea de Vest din Timisoara
  • AMO – Love people – George Preoteasa, The Alternative School for Creative Thinking, Bucuresti
  • Self-cleaning troller – Cucu Lucian, Universitatea Politehnica din Bucuresti

 Idei din intreaga lume pentru „Locuinte Sanatoase”

Tema „Crearea locuintelor sanatoase” (Creating Healthy Homes) a inspirat peste 1700 de concurenti din intreaga lume sa isi trimita ideile in competitie. Acestea au fost dezvoltate tinand cont de comportamentul consumatorilor, raspunzand nevoilor acestora, prin analizarea mediului in care isi desfasoara activitatea. Thomas Johansson, Directorul de Design, afirma cu privire la inscrieri:

„Suntem incantati sa impartasim cu o audienta globala peste 100 de idei inovatoare pentru crearea unor locuinte sanatoase. Este minunat sa vedem talente din 43 de tari din intreaga lume implicate in dezvoltarea unor perspective atat de variate cu privire la cum ar trebui sa arate un viitor mai bun in locuintele noastre. Ideile din acest an referitoare la Delectare culinara („Culinary enjoyment”), Ingrijirea tesaturilor („Fabric care”) si Purificarea aerului („Air Purification”) creeaza o viziune asupra unei lumi a posibilitatilor care ajuta consumatorii sa aiba un stil de viata sanatos si sustenabil.”

settiomimic_romaniaSET TO MIMIC – Sorina Rasteanu, Universitatea de Vest din Timisoara – un sistem inteligent care reproduce gusturile si mirosurile alimentelor la nivel senzorial si transmite aceasta informatie catre un microchip amplasat la nivelul capului. Acesta permite consumatorului sa guste mancarea de care ii este pofta chiar si atunci cand este la dieta, dar mancand altceva.

Competitia se desfasoara in etape, permitand participantilor sa-si dezvolte conceptele pe tot parcursul procesului. Dupa data de 16 mai, cand perioada de vot se incheie –, decizia cu privire la Top 70+ proiecte ramase in concurs va fi anuntata – in 19 mai. Zece dintre ideile care primesc cele mai multe voturi vor avea acces direct la etapa urmatoare, iar restul sunt alese de expertii Electrolux.

gardenpod_romaniaGARDEN POD – Ovidiu Subtire, Universitatea de Vest din Timisoara – o sera modulara ce creste plantele de la nivelul de rasad pana la fruct in doar 24 de ore, folosindu-se de deseurile alimentare organice pentru compost, lumina solara si umiditate. Destinat amplasarii pe exteriorul cladirilor, GARDEN POD transforma deseurile alimentare in resurse utile, calculand procentul de nutrienti de care are nevoie fiecare planta pe care o contine. 

Recunoastere globala, premii si un stagiu de practica platit

Odata ce finalistii au fost selectati, studentul al carui concept primeste cele mai multe voturi din partea publicului va fi desemnat castigatorul premiului de popularitate si va primi premiul de 1.000 de euro. Premiul intai va fi castigat de studentul ales de catre un juriu specializat, care va decide ce concept reprezinta cea mai inovatoare solutie de design pentru viitor. Studentul va primi 5.000 de euro si un stagiu de practica platit la un centru global de design Electrolux; premiul al doilea este de 3.000 de euro, iar premiul al treilea este de 2.000 de euro. Cele Top 100 + proiecte pot fi vazute la www.elecroluxdesignlab.com.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed