Manolo Manufaktura: cele mai frumoase plăci decorative din ciment. Produse manual în România.

Fiecare vizită într-un loc nou amenajat în Centrul Vechi de arhitectul Corvin Cristian se lăsa cu cel puțin câteva oftaturi… de admirație în fața pardoselilor: care mai geometrice, care mai retro, patinate. Am suspectat că frumoasele plăci, pe care ni le-am fi dorit măcar în băile noastre mai mici, vin din Italia sau Spania. Ca să aflăm de curând că cele mai multe dintre ele sunt produse manual în România, de Manolo Manufaktura.

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (19)Plăcile decorative din ciment, produse de Manolo Manufaktura, pentru amenajarea restaurantului Casa Boema, din Cluj.

Manolo Manufaktura înseamnă o echipă de oameni dedicați unui meșteșug până mai acum dispărut în România: plăcile decorative din ciment, acel mozaic de care și Gaudi era îndrăgostit, încă se mai văd, rar, prin casele vechi, istorice – și asta datorită rezistenței lor fantastice! Cum după începutul secolului XX, vorbim pe scară din ce în ce mai largă de producție industrială, meșteșugul realizării plăcuțelor de ciment dispare.

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (21)Plăci decorative din ciment, produse de Manolo Manufaktura, pentru amenajarea restaurantului Bon, din București.

Mihaela și Ionuț Birișu au produs primul model de plăci în 2012. 

“În 2010 am văzut pentru prima dată, la un restaurant din Centrul Istoric (București), pardoseală realizată din acest tip de plăci. Ne-a plăcut foarte mult. Ne-am interesat şi am aflat că fuseseră aduse din Franţa şi că în România nu se mai produc. În 2011 am fondat societatea şi am început să pregătim producţia. Primele plăci le-am realizat în 2012.

Amândurora ne plac lucrurile frumoase, care dăinuie. Şi parcă ne părea rău că la noi în ţară nu face nimeni plăcile acestea”, povestesc fondatorii Manolo Manufaktura.

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (24)Plăcile decorative din ciment, tot la restaurantul Bon, din București

Mihaela a terminat Arhitectura (Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, din București), iar Ionuț avea, de peste 15 ani, experiența unei afaceri ce implică producția cuptoarelor tradiționale de cărămidă, cerute de multe restaurante cu dichis din țară, pentru avantajele lor evident superioare când vine vorba de gustul mâncării.

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (8)Plăci decorative din ciment, produse de Manolo Manufaktura, pentru amenajarea pub-ului Barbero, din Centrul Vechi, București.

I-am cunoscut pe Mihaela și Ionuț în decembrie 2013, la ediția de Crăciun a Made in RO – Târg de design românesc. Și pentru că lucrurile se leagă, iar oamenii faini întotdeauna se întâlnesc, cele mai frumoase plăci decorative din ciment, produse manual în România, te așteaptă să le descoperi, să le cântărești în palme pe 17 și 18 mai, la Made in RO -Târg de design românesc @ Impact Hub Bucharest, etajul 2 – Str. Halelor nr. 5, Piața Unirii, pe Splai. La doar doi pași de Hanul lui Manuc.

Made in RO Targ de design romanesc editia 4 vizual finalFacebook event aici.

De ce îți recomandăm plăcile decorative Manolo Manufaktura?

  • Pentru că nici un alt tip de plăci nu va putea reda micile diferențe artistice, fermecătoare “ieșite din mâna meșteșugarului”, asemenea plăcilor Manolo, realizate manual.
  • Pentru că sunt din ciment, iar durata lor de viață e garantată zeci de ani.
  • Pentru că stratul de vopsea este de 3 mm, ceea ce înseamnă nu numai că nu se va estompa, dar și că va căpăta o patină uimitor de frumoasă.
  • Practic, pot fi personalizate cu orice model și culori. Poți fi designerul pardoselii tale de plăci decorative din ciment.
  • Te-ai mutat într-o clădire istorică și vrei să reproduci modelul pardoselii descoperite aici? Va fi reprodus de Manolo Manufaktura.
  • Pentru că sunt produse manual în România și e important să susținem producătorii locali, mai ales pe cei care reînvie tradiții, meșteșuguri uitate.

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (15)Plăcile Manolo Manufaktura într-o nouă patiserie

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (4)Colaj creat de noi, cu plăcile din ciment preferate, cu pattern geometric, produse de Manolo Manukaftura. Mai multe modele pe site.

Cel mai important aspect al producției plăcilor din ciment Manolo Manufaktura, pe lângă cel manual, e implicarea metodelor tradiționale, originale, ce erau folosite și la începutul secolului XX.

Au făcut toate “utilajele” pe comandă: matriţele, separatoarele de culori şi presele hidraulice. Dar a apărut un obstacol mare: nu au găsit pe nimeni în toată țara care să le confecționeze un separator din tablă îndoită (cum se făcea în trecut). Așa că au creat ei unul din inox, tăiat la maşina numerică cu jet de apă. Doar aici intervine tehnologia contemporană, cu un avantaj: o precizie mai bună a desenului, ne-au povestit Mihaela și Ionuț.

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (2)Plăcile decorative Manolo Manuktura în sediul firmei TUI Ploiești, amenajare semnată Unith2b.

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (3)

I-am intervievat pe Mihaela și Ionuț Birișu, pentru a afla mai multe despre secretele acestui meșteșug.

Practic, care e durata de viaţă a unei pardoseli decorative din ciment? Ce o face mai frumoasă şi mai avantajoasă, din producţie, în faţa altor tipuri de plăci – ceramice, de exemplu?

Montată corespunzător şi întreţinută bine, o astfel de pardoseală durează zeci de ani. Există în casele construite la începutul secolului trecut pardoseli de acest tip care se prezintă foarte bine. Iar unele se găsesc în clădiri care nu au fost întreţinute deloc de locatari.

Credem că frumuseţea aparte a acestui tip de finisaj este dată de faptul că plăcile sunt realizate manual, există mici diferenţe între plăci, se observă ”mâna” meşteşugarului care le-a creat.

Deoarece are grosimea de aproximativ 3 mm, stratul de culoare nu se ”şterge” cu timpul, cum se poate întâmplă la plăcile ceramice pictate.

Se pot crea atât de multe combinaţii de culori şi de modele, câtă imaginaţie au beneficiarul sau designerul. Practic, noi oferim posibilitatea ca fiecare să îşi creeze propriul model.

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (5)Un alt colaj care ne place, cu plăcile din ciment preferate, cu pattern geometric, produse de Manolo Manukaftura

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (14)Plăcile decorative din ciment Manolo Manufaktura într-un context fashion, exclusivist

Odată montate acasă sau într-un spaţiu public, cum trebuie tratate sau întreţinute?

Se întreţin precum piatra naturală. După montaj se impermeabilizează, iar apoi se spală regulat cu produse de curăţenie cu PH neutru. Interesant este faptul că aceste plăci devin mai frumoase odată cu trecerea anilor, capătă o fermecătoare patină.

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (23)Plăcile decorative din ciment, tot la restaurantul Bon, din București

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (9)În Centrul vechi (București) mai poți vedea plăcile decorative Manolo Manufaktura și la restaurantul grecesc Meze Taverna.

Plăcile decorative din ciment au fost folosite de arhitecţi din România şi pentru a reproduce pardoseli din spaţii istorice, pe care le-au restaurat. Puteţi (re)produce orice model decorativ de plăci, orice culoare sau dimensiuni?

Putem reproduce modele vechi, dar deocamdată avem tehnologie pentru a realiza doar plăci de dimensiunea 20 x 20 cm. Reproducerea culorilor unor plăci vechi este o muncă destul de dificilă, deoarece suntem condiţionaţi de pigmenţii pe care îi găsim acum pe piaţă, care nu sunt neapărat pigmenţii care se găseau acum, să zicem, 100 de ani. Este nevoie de multe probe de culoare pentru a găsi nuanţele exacte.

Ne dorim să creăm tehnologie pentru a realiza şi plăcile hexagonale, care sunt absolut senzaţionale.

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (6)Iată mai jos un instagram din making of:

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (13)

Care ar fi „the dream project” pentru Manolo Manufaktura? 🙂

Proiectul de completare a pardoselii originale a muzeului Antipa!

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (18)Plăcile decorative  în restaurantul Casa Boema (Cluj).

Crearea unei singure plăcuţe decorative din ciment presupune mai multe etape: culorile în stare lichidă se toarnă în separatorul de culori – se formează stratul superior al plăcii, cel colorat. Apoi se completează matriţa cu un amestec de ciment şi nisip şi se presează. Placa obţinută se lasă să se usuce 24 ore, se introduce în apă pentru alte 24 ore şi apoi se lasă să se usuce timp de 2 săptămâni.

Prețul reflectă calitatea muncii și efortul depus. În prezent echipa Manolo Manufaktura are 10 membri, iar prețul pentru un metru pătrat de plăci decorative din ciment este cuprins între 50 şi 115 euro/mp. Iar în București, poate fi asigurată, la cerere, și montarea plăcilor din ciment.

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (7)Colajul nostru floral preferat.

Plăcile decorative din ciment pot fi utilizate şi pentru placarea pereţilor, a scărilor, a blaturilor de bucătărie, a blaturilor de mese.

Manolo Manufaktura - placi din ciment Made in RO - Designist (10)Mobilier placat cu plăcuțe din ciment Manolo Manufaktura. La Made in RO -Târg de design românesc ne pregătesc mese din lemn masiv placate cu plăcuțe decorate de motive tradiționale.

Pentru a fi la curent cu noutățile, urmărește site-ul și pagina de facebook Manolo Manufaktura.

84 Modelul preferatModelul preferat al creatorilor Manolo Manufaktura

Ce trebuie să mai știi?
Că le poți cântări cu mâna și privirea chiar în acest weekend, pe 17 și 18 mai, la  Made in RO -Târg de design românesc @ Impact Hub Bucharest, etajul 2 – Str. Halelor nr. 5, Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc.

Facebook event aici.

cover foto Made in RO pentru site Lămpi pentru seri scenografice. În stil industrial, vintage, geometric sau minimal. La Made in RO, 17&18 mai @ Impact Hub!

Iată unde trebuie să ajungi:

Locatia Impact Hub Bucharest made in RO 4 Lămpi pentru seri scenografice. În stil industrial, vintage, geometric sau minimal. La Made in RO, 17&18 mai @ Impact Hub!

Te așteptăm! Dă-le de știre și prietenilor tăi. 🙂

4 Comments

  1. […] reading a great article at Designist about decorative cement tiles and bookmarking every picture I came across I decided I have to share […]

  2. […] Manolo Manufaktura: cele mai frumoase plăci decorative din ciment. Produse manual în România. […]

  3. […] Manolo Manufaktura: cele mai frumoase plăci decorative din ciment. Produse manual în România. […]

  4. […] Manolo Manufaktura: cele mai frumoase plăci decorative din ciment. Produse manual în România. […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed