La înălțime, în Cluj-Napoca: cum arată mansarda eclectică în care locuiesc Melinda și Mirel

La început, a fost un teren. Sau poate chiar o casă într-o zonă retrasă, luminoasă, cu muuultă grădină. Cam așa a sunat brief-ul inițial al soților Melinda și Mirel, pe care poate îi știi deja de pe Instagram – Melinda se ocupă de pagina aflat.am și a povestit acolo despre parcursul noii lor case din Cluj-Napoca. Aceeași casă pentru care și-au regândit așteptările după ce și-au dat seama că ar fi cerut o investiție mai mare decât plănuiau.

“Așa că am început să luăm în considerare și ideea de apartament, cu o condiție: să se afle la mansardă! Țineam mult ca apartamentul să aibă tavanul înalt și să ne ofere o priveliște neblocată de clădiri. La scurt timp, am și găsit mansarda, a fost chiar prima pe care am văzut-o și ne-a cucerit imediat prin compartimentare și împrejurimile pe care le vedem din fiecare cameră”, ne-a povestit Melinda.  

Everybody, meet Melinda, Mirel și un colțișor din livingul lor de mansardă. 

Și libertatea cu care venea la pachet, adăugăm noi: povestea lor în mansardă a început încă din faza de construcție – au găsit apartamentul la roșu, când grinzile din structura tavanului erau încă expuse. A fost, de fapt, elementul de la care a pornit toată inspirația 😊

Citește și: În Cluj, unde un apartament de 100 mp arată ca o vacanță de vară ideală

Povești din culise

Dar să nu o luăm pe repede înainte. Iată detaliile esențiale: mansarda are aproximativ 120 mp + o terasă de 13 mp și o compartimentare foarte permisivă ➡️ living, bucătărie și dining, din care se accesează și terasa, un dormitor cu baie, două dormitoare transformate în birou și cameră de oaspeți + o baie pentru oaspeți.

Sigur că participarea proprietarilor este importantă în orice amenajare, însă în cazul Melindei și al lui Mirel a fost principalul organizator: întregul proiect a fost pus la punct chiar de ei, iar pentru că au cumpărat apartamentul devreme, au putut începe amenajarea nu de la 0, ci chiar de la -1, așa încât să poziționeze totul așa cum își doreau și să-și aleagă toate finisajele fără să fie nevoie de schimbări ulterioare.

Citește și: În Cluj-Napoca: un apartament de 54 mp primește “haine” funcționale

🛒 Masa de dining este produsă custom de Woodera, iar abajurul este Nordic Nest.

🛒 Canapeaua vine de la Kave Home, iar măsuța de cafea, de la IKEA. 

Prima direcție: conturarea unui spațiu luminos și călduros ➡️ pentru asta, gazdele noastre au integrat mult lemn în amenajare, doar câteva accente de culoare, într-un mix de stil englezesc și scandinav, cu eclecticul prezent în ambele. Rezultatul: un scenariu aerisit și foarte personal.

“Chiar dacă am început cu o amenajare minimalistă pentru că ne doream să ne respectăm bugetul și pentru că eram dispuși să așteptăm obiectele potrivite, scopul nostru, de fapt, este să ajungem la un design care să ne încorporeze jucăuș personalitățile. Îmi place cum arată un spațiu clean și minimalist în poze, dar parcă tot mai fain e ca locul tău să fie plin de lucrușoare și detalii care îți aduc bucurie. Când mă plimb prin casa noastră, chiar și după un an, încă mă bucur de fiecare întrerupător, de colecția de miniaturi puse în rame, de obiectele vintage descoperite de-a lungul anilor și așa vreau să se simtă și cei care vin la noi în vizită”, ne-a povestit Melinda.

Citește și: În Cluj: vizităm un apartament senin, cu detalii simple, frumoase și subtile

DIY călduros

Până la formă, cu soluțiile și Do It Yourself-urile ei, a fost esența. Iar esența amenajării a stat în eficientizarea mansardei: Melinda a început cu modificarea părții electrice și a instalațiilor (avantajul preluării apartamentului din etapa de construcție) și a trecut apoi la transformarea layout-ului băii și bucătăriei: cada este așezată sub fereastră⬇️, la fel și chiuveta din bucătărie ❤️ (ți-am spus deja că priveliștea a fost unul dintre punctele forte).

🛒Pentru finisaje, Melinda a lucrat împreună cu Bro Nasi Furniture. Faianța din băi vine de la Italia Tiles…

…și parchetul vine de la Kronotex.

🛒Mobila de bucătărie – realizată împreună cu Barbu Furniture – a avut un brief sumar: încăpătoare, divers compartimentată și întinsă pe înălțimea camerei.

Citește și: Suntem lângă Cluj-Napoca, într-o casă când introvertită, când extrovertită…

Grinzile despre care îți spuneam și mai devreme au fost principalul proiect DIY de care Melinda s-a ocupat împreună cu soțul verișoarei ei, Jonathan: sunt create din scânduri antichizate, accentuează înălțimea mansardei și aduc un plus de căldură prin textura lemnului.

Raftul de lângă canapea este simbol al continuității: și el este creat tot din scândurile antichizate, la fel ca grinzile.

“Am folosit mult lemn în diferite nuanțe și culori, iar în afară de câteva elemente cu textură de piatră din băi ⬇️, am evitat materiale grele sau cu tentă industrială, ca să menținem atmosfera călduroasă. La capitolul cromatic, am păstrat o bază neutră, pe care să putem clădi cu accente de culori, în special nuanțe de verde și portocaliu, culorile noastre preferate”, ne-a povestit Melinda.

Pictura apusului din hol este un alt mini-proiect DIY – un fel de carte de vizită verde-portocalie a apartamentului din mansardă 🎨

Provocări și un sfat de reținut

Am întrebat-o pe Melinda care a fost cea mai mare dificultate a proiectului, iar răspunsul a fost simplu de pus sub reflector: corpurile de iluminat.

“Pentru că am vrut să avem multe surse de lumină, a fost nevoie să găsim destul de multe abajururi, plafoniere și aplice. A fost o provocare să găsim modele diferite, care să nu se asemene prea tare și totuși să se combine armonios”, ne-a zis ea.

🛒 Soluția a venit din surse simple, dar cu estetică inclusă: majoritatea sunt de la IKEA (cele de pe hol, din dormitor și din baia principală).

Citește și: O mansardă interbelică din București, în care visezi la o vacanță exotică

De altfel, întreaga amenajare este formată din piese second hand (ca măsuța de cafea din living) și din obiecte cu preț mic pentru probleme cu importanță mică, dar fără rabat la calitate: știau ce modele își doresc și nu erau presați de timp, așa că au putut aștepta să găsească variante la prețuri convenabile și într-o stare bună.

De altfel, de aici vine și sfatul simplu, dar de reținut, pe care l-am menționat mai devreme:

“Am încercat să căutăm alternative rentabile unde s-a putut, fără să compromitem calitatea. Ba mai mult, ne-am ales câteva lucruri importante, în care vrem să investim și așa am stabilit și domeniile în care am putut economisi. Astfel, am creat un echilibru între o amenajare cu buget și posibilitatea de a ne bucura de ceea ce simțim că este important”, ne-a explicat Melinda. 

În cazul lor, importante au fost, de exemplu, întrerupătoarele: da, și noi credem că reala frumusețe stă în detaliile care adeseori sunt trecute cu vederea. Ale lor sunt din ceramică, au un vibe vintage și vin de la Lüster.

Acestea fiind zise, am ajuns la finalul poveștii, așa că încheiem cu două coordonate funcționale, de luat în calcul dacă plănuiești o amenajare în Cluj:

💡de la începutul etapei de montare a finisajelor și până când Melinda și Mirel s-au mutat în noua lor casă, au trecut 4 luni;

💡bugetul inițial pentru finisaje și piesele de mobilier s-a ridicat la 15.000 euro, însă a fost depășit.

Fotografii: prin aflat.am

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed