În Cluj-Napoca: un apartament de 54 mp primește “haine” funcționale

Amenajarea despre care îți povestim astăzi este, de fapt, o lecție în care ni se arată cum o serie de dezavantaje funcționale ale unui apartament au fost transformate în atuuri. Dacă și tu locuiești într-un spațiu mic și vrei să-l faci cât mai funcțional, iată o poveste din care să te inspiri. Amenajarea poartă semnătura iDesign Studio = Camelia Popa și Bianca Cîmpean, cu care am stat recent de vorbă. Așa că iată ce am aflat.

Apartamentul de două camere și 54 mp, aflat într-un complex rezidențial nou din Cluj-Napoca, le-a servit designerilor o provocare custom made: un stâlp de susținere care “secționează” apartamentul. Dar nu face doar asta: așa cum vezi în fotografie , oferă și cadrul propice pentru un bonus de depozitare & more.

Dar să o luăm pas cu pas…

Totul a pornit de la brieful proprietarului, fondat pe un context clar: apartamentul urma să fie închiriat în regim hotelier, cu posibilitatea de închiriere pe termen lung. Ca urmare, designerii au optat pentru o amenajare în registru scandinav, fără excese, care nu doar vorbește într-o limbă universală a stilului, dar și lasă suficient spațiu de expresie viitorilor chiriași, oricine ar fi ei.

“Am avut noroc: clientul ne-a permis să dăm frâu liber creativității, dar a trebuit să ne lăsăm, totuși, limitate de buget și destinația apartamentului. Fiind un proiect preluat “la cheie”, semifinisat, am avut ocazia să ne ocupăm de amenajarea lui până la cele mai mici detalii: de la partea de concept și proiectare până la implementare împreună cu echipa noastră, comenzi de materiale, obiecte decorative și curățenia de final”, ne-a explicat echipa iDesign Studio.   

Cuvintele cheie ale amenajării sunt proaspăt și seren, traduse prin accente cromatice, linii simple și soluții care se adaptează coordonatelor și restricțiilor proiectului. Un exemplu: apartamentul a pornit cu avantajul încălzirii în pardoseală, dar bugetul stabilit a impus un parchet laminat special, cu un preț doar puțin mai mare decât jumătate din prețul unui parchet de lemn stratificat.

🛒 parchet laminat special pentru încălzirea în pardoseală: Delta Studio

🛒 corpuri de iluminat: Volta

🛒 perdele și draperii: OSO Decor

Blocul de lemn pe care îl vezi sub televizor nu este un raft oarecare, ci un birou rabatabil, care intervine în scenografie în caz de #workfromhome.

Chiar dacă, inițial, a părut o piedică în cursivitatea proiectului, stâlpul de susținere a preluat până la urmă rolul de pol funcțional: zona de living și dining i se întind în față, bucătăria deschisă se ascunde parțial în spatele lui. Asta nu e tot: designerii au decis să îl valorifice la maximum, așa că l-au folosit ca suport pentru cuplul TV biblioteca laterală care separă livingul de bucătărie. Și aici a fost nevoie de o soluție custom:

„Ne-am dorit prize plasate direct în spatele televizorului, ca să putem ascunde toate cablurile, însă, pentru că diagonala unui TV smart depășește lateralele stâlpului, ne-am adaptat și am găsit o altă soluție de amplasare: am suprapus ecranul pe laterala bibliotecii”, ne-au povestit designerii.

Pe scurt: uneori trebuie doar să privești neajunsul din unghiuri noi ca să vezi că îl poți transforma într-o calitate (sau mai multe!) 😉.

🛒 biblioteca, biroul și mobilierul custom made pentru bucătărie au fost realizate la Atelierul tău de mobilă

Dacă în alegerea mobilierului designerii au evitat accentele puternice de culoare, în cromatică nu s-au ferit deloc de ele: fiecare cameră are pereți în culori pastelate, care aduc un plus de energie și de prospețime. Ah, și care, desigur, se repetă subtil și în restul apartamentului, așa cum o să vezi mai jos.

🛒 canapea și măsuță de cafea: IKEA

🛒 tablouri și fotografii: Flaviu Tănase

Bucătăria e mică, are o suprafață redusă la strictul necesar, așa că a avut nevoie de mobilier custom made. Am remarcat soluția simplă și eficientă a micului bar/loc de luat micul dejun din fața ferestrei foarte generoase. 

🛒 gresie și faianță: Imarcom

Suprafața dormitorului este restrânsă, dar suficientă pentru câteva cerințe practice: un dulap cu uși culisante (care s-a ascuns din fotografii) și draperii blackout care contrastează cu peretele de accent pastelat.  

🛒 pat, noptiere, dulap: IKEA

Baia este receptorul cromatic al apartamentului: portocaliul ars de soare al draperiilor se repetă în gresie, iar verdele din dormitor, în brâul ceramic de pe perete. La capitolul funcțional, lavoarul este așezat pe blat de compozit, pentru mai multă durabilitate.

🛒 piese sanitare: Delta Studio

Lucrările și amenajarea proiectului s-au întins pe aproximativ 3 luni, din care doar livrarea mobilierului custom made a ocupat 2 luni. Bugetul total: 22.000 euro.

Și acum, meet the creators

Camelia Popa (stânga) și Bianca Cîmpean (dreapta) – iDesign Studio

Ce faci atunci când vrei mai mult, mai complex, mai creativ? Îți aduni sursele de inspirație, întrebările esențiale și curajul și mergi mai departe. Cel puțin, așa au făcut Camelia și Bianca acum câțiva ani, când și-au dat seama că visează să lucreze fără să fie limitate de regulile și procesele interne ale unei companii. Așa că au pus bazele propriului studio de design interior în Cluj 😉.

Fuseseră deja colege de birou, la un job în care se familiarizaseră cu programele de modelare, iar planul de a intra în domeniul designului interior prinsese contur. Ideea fermă a creării unui studio a apărut, însă, un pic mai târziu, după ce amândouă lucraseră în proiectare de mobilier și își stabiliseră un obiectiv funcțional: să pună acel mobilier într-un context propice.

Astăzi, nucleul proiectelor iDesign Studio stă în preferințele clientului, printre care atemporalul își face loc mereu:

“Nu dorim să impunem stiluri sau trenduri doar pentru a avea un portofoliu foarte actual, dar întotdeauna virăm spre timeless și încercăm să îndreptăm și clienții în zona aceea. Ne dorim ca ei să se simtă bine în casa lor tot timpul și să nu îi obosească sau plictisească faianța din baie, spre exemplu, sau vreun alt feature prea nișat”, ne-au spus ele.

Apropo, dacă vrei să răsfoiești portofoliul lor de proiecte, le găsești pe toate aici.

Poți să iei legătura cu iDesign Studio aici:

📢 Website: idesignstudio.org
📢 Email: dizainstudio@gmail.com
📢 Telefon: +40 740 488 935

În final, 5 întrebări altfel pentru iDesign Studio…

1. Dacă ați fi un obiect, ce ați fi?

Bianca: O cană de ceai.
Camelia: Un disc de pick-up.

2. Care a fost ultimul lucru de care v-ați bucurat?

Bianca: De nunta unor prieteni foarte buni.
Camelia: De plimbarea în natură din weekend.

3. Ce gând aveți cel mai des?

Bianca: Nu îmi ies din cap piese pe care le aud la radio.
Camelia: Ce mai e de făcut la ultimul proiect pe care trebuie să-l finalizăm.

4. Ce stil de design asociați cu ideea de vacanță?

Bianca: Japandi.
Camelia: English country.

5. La ce vă gândeați înainte să răspundeți acestor întrebări?

Bianca: Să comandăm ceva de mâncare.
Camelia: Că azi este ultima zi în care trebuie să vă trimitem răspunsurile. 🙂

Fotografii: Flaviu Tănase

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed