Acasă, în vacanță: un apartament bucureștean în stil industrial se inspiră din călătoriile proprietarilor

Am putea-o numi „o amenajare vizionară”: chiar dacă proiectul a fost încheiat în 2018, detaliile lui se integrează perfect în realitatea ultimului an petrecut mai degrabă acasă, dar cu gândul la călătorii. De fapt, apartamentul bucureștean de 67 mp împrumută atmosfera unui bar și pe cea a unui boutique hotel, le traduce în elemente de inspirație industrială și le adaptează în cheie domestică – am aflat mai multe chiar de la autorii amenajării, designerii de interior Cosmina Nidelea și Daniel Brătescu de la Chiral Interior Design Studio.

„Am conceput proiectul pentru un cuplu tânăr care și-a dorit ca locuința să le fie o reflexie a stilului de viață și a preferințelor estetice pe care și le-au conturat în experiențele trăite împreună. Cei doi sunt pasionați de călătorii, așa că au visat să trăiască într-un spațiu care să preia ceva din locurile pe care le-au vizitat. Acest aspect, alături de stilul industrial preferat de beneficiari și de paleta de culori neutre, au fost punctele de plecare ale amenajării”, ne-au povestit Cosmina și Daniel.

Barul zonei de zi

Canapeaua de piele vine de la Kare, iar corpurile de iluminat, de la Luminna.

Este o idee la care poate ai visat și tu în lunile de lockdown: cum ar fi să-ți recreezi acasă barul preferat, chiar și doar prin sugestii generale? Apartamentul amenajat de designerii Chiral Interior Design Studio a conturat un asemenea spațiu confortabil în zona de zi, formată din living și bucătărie: găsești aici aluzii la scaunele de bar clasice, cu picioare de metal, care așteaptă în fața insulei de servit, mobilierul și masca de calorifer din plasă metalică fac trimitere către spațiile de depozitare din care îți alegi băutura, canapeaua este sora mai îngrijită a celor pe care te relaxai cu prietenii după birou, iar măsuța de cafea ne-a dus cu gândul la o masă de foosball de care dai prin barurile microbiste. Totuși, e interesant de spus că măsuța se deschide ca o valiză, așa că proprietarii au putut să așeze în casetele ei, sub blatul de sticlă, suverniruri din călătorii .

Reperele cromatice se întrepătrund și își dau ștafeta într-o cursă cald-rece a universului industrial al casei: de la griurile metalice, la nuanțele roșcate ale peretelui de cărămidă aparentă sau ale lemnului și pielii care încălzesc amenajarea.

Bucătăria deschisă este încăperea care a adus una dintre provocările principale ale proiectului, așa cum ne-au spus designerii. „Vinovată” a fost configurația dificilă, longitudinală, care a cerut variante customizate multiple pentru integrarea echipamentelor electrocasnice. Parte din soluție: spațiile de depozitare suspendate, cu fronturi de oglindă, un teasing pentru elementul-vedetă pe care o să-l vezi în zona de noapte a apartamentului.

Mobilierul de bucătărie a fost realizat tot pe comandă, conform indicațiilor designerilor. 

Boutique hotelul din dormitor

În zona de noapte, elementele industriale apar cu mai multă reținere: așa cum și-au dorit proprietarii, dormitorul reproduce subtil atmosfera cochetă a unui boutique hotel, cu geamuri largi, cromatică deschisă și oglindiri generoase prinse în rame metalice. Totuși, până să ajungem la ele, ne oprim un pic în fața ușii băii matrimoniale, care se deschide spre dormitor 😉:…

…este masivă, dar glisantă, realizată pe comandă de echipa de la Brut Concept din lemn de stejar prins în metal. Apropo, chiar dacă nu pare la prima vedere, alunecă surprinzător de ușor pe șina din fier forjat.

Patul vine de la Divanissimi. 

Revenind în dormitor, îți mai spunem că și amenajarea suprafeței lui reduse a avut nevoie de mai multe etape de simplificări din partea designerilor Chiral:

„Dormitorul avea altă rezolvare inițial, la care am renunțat din cauza dimensiunilor camerei. Ca urmare, l-am redus la funcțiunile lui de bază: odihnă și depozitare. Influențele industriale sunt punctuale: le sugerăm prin peretele placat cu cărămidă vopsită în alb și în caroiajul ușilor glisante, placate cu oglindă, ale dulapului. Oglinda ajută mult în acest context, creând impresia unui spațiu mai generos”, ne-au spus Cosmina și Daniel. 

Cele două băi duc mai departe tonurile de gri și texturile de lemn ale amenajării, într-un scenariu conturat de placajele ceramice alese din gama celor de la Delta Design. Și baia principală are o ușă glisantă, iar baia secundară include un corp care încorporează mașina de spălat rufe, dar care lasă liber accesul în spațiul de depozitare de sub lavoar.

Meet the designers: Cosmina Nidelea și Daniel Brătescu 

Ei sunt Chiral Interior Design Studio.

Secretul dinamicii Chiral nu stă în similitudini, ci în valențe diferite, care reușesc să se echilibreze, așa cum ne-au spus designerii. Cosmina și Daniel s-au cunoscut în timp ce erau colegi la Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul UAUIM și și-au dat seama repede că lucrează foarte bine în echipă: dacă Daniel mizează mai ales pe rezolvările tehnice, pe funcționalitatea și fluiditatea inspirate de stilul minimalist, Cosmina ne-a spus că se regăsește într-un stil eclectic, în texturi și estetică, în culori.

Desigur, așa cum ai văzut și în cazul apartamentului cu influențe industriale de mai sus, cerințele stilistice ale briefului sunt piatra de temelie a fiecărui proiect, iar preferințele personale ale designerilor pot să adauge detalii în rezolvările de amenajare:

„Apreciem influențele industriale și încercăm să le introducem în proiectele noastre în diferite doze și ipostaze, dar faptul că mai multe dintre proiectele pe care le-am semnat au note industriale este o reflexie a dorințelor clienților. Unul din obiectivele noastre principale este să creăm un spațiu util, funcțional. Abia după ce rezolvăm acest aspect și suntem mulțumiți de soluție, tratăm lucrurile și din punct de vedere estetic. Până în prezent, am reușit să abordăm cu succes orice cerință stilistică și de cele mai multe ori, interioarele realizate de noi sunt un melanj în care se pot citi influențe multiple”, ne-au spus Cosmina și Daniel.

Apropo, dacă vrei să răsfoiești portofoliul lor de proiecte, le găsești pe toate aici.

Dacă plănuiești un proiect alături de Chiral, înainte de lucrările propriu-zise, pregătește-te să vorbești despre tine 😊. Cosmina și Daniel ți-au pregătit un chestionar detaliat, prin care vor să-ți înțeleagă stilul de viață, preferințele estetice, dorințele și necesitățile, așa încât să îți poată „croi un proiect pe măsura ta”.

Ia legătura cu echipa Chiral Interior Design aici:

📢 Website: chiralinteriordesign.ro
📢 Email: contact@chiralinteriordesign.ro
📢 Telefon: +40 727 508 410

În final, 5 întrebări altfel pentru Chiral Interior Design Studio…

1. Ce piesă de design ați lua cu voi pe o insulă pustie?

Daniel: Scaunul rinocer al lui Maximo Riera.
Cosmina: Charles&Ray Eames Lounge Chair.

2. Dacă ați fi o cameră, ce ați fi?

Daniel: Bucătărie.
Cosmina: Dormitor.

3. Care a fost ultimul lucru care v-a entuziasmat?

Daniel: Să învăț cum să lucrez cu pielea naturală pentru crearea unor obiecte de design.
Cosmina: Posibilitatea publicării unei cărți.

4. Ce ați învățat în ultimul an?

Daniel: Să am mai multă încredere.
Cosmina: Să am mai multă răbdare.

5. Ce material este subestimat? Dar supraestimat?

Daniel: Subestimat: lemn natural; supraestimat: MDF.
Cosmina: Subestimat: materialele naturale, imediat accesibile (geografic), de care adesea uităm și pe care le-am putea folosi cu succes în producția de arhitectură și arhitectură de interior; supraestimat – nu mă pot decide 😊.

Fotografii: apartamentul în stil industrial – Alexandru Prodan / portrete designeri: Cristian Vasile

2 Comments

  1. Alexandra

    Este super design-ul, elegant si modern in acelas timp!

  2. Anda Ioana Saftoiu

    Buna! Foarte faina amenajarea. As putea sa întreb de unde este covorul din living din fata canapelei ?
    Multumesc

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed