Un apartament proaspăt renovat aduce Scandinavia în nordul Bucureștiului

Adevărul este că, într-un dicționar explicativ al stilurilor de design, o fotografie a  apartamentului Wooden Nest, despre care povestim mai jos, ar putea ilustra cu succes stilul scandinav

Corpurile de iluminat spider vin de la Luminna. 

…este foarte luminos și fluid, folosește mai ales materiale naturale (lemnul este cap de afiș) și are o cromatică redusă, texturi expresive și funcționalități interconectate, care nu încarcă spațiul.

Apartamentul are o suprafață totală de 90 mp împărțiți într-o zonă de zi deschisă (living și bucătărie), două dormitoare și o baie. Noii lui proprietari, o familie tânără cu un copil mic, și-au dorit o locuință luminoasă, completată de elemente din natură: era o transformare radicală care a cerut o renovare și o reamenajare totale.

Proiectul poartă semnătura echipei iDecorate (arh. Irina Radu, arh. Alexandru Roșu și arh. Corina Roșu-Stănescu):

„Apartamentul fusese locuit, iar finisajele cu care l-au cumpărat noii proprietari nu mai corespundeau nevoilor actuale. De asemenea, a fost nevoie de schimbări ale instalațiilor și ale poziționărilor sanitarelor. Accentul a fost pus pe materiale calde: am optat pentru lemn, dar și pentru textile diferite, ca tapițeria catifelată a canapelei și capitonarea tăbliei patului matrimonial”, ne-a spus Irina. 

Citește și: Cât senin scandinav încape într-un studio interbelic bucureștean?

Canapeaua vine de la Rovere, iar măsuțele de cafea, de la Urban Woods

Așa cum o să vezi pe tot parcursul proiectului, cromatica pendulează între doi poli complementari pe fundalul alb: un pol cald, împrumutat din nuanțele lemnului cu valențe multiple în întregul apartament; celălalt pol rece, al mobilierului din baie și bucătărie, al accentelor din living.

Zona de zi fluidă a fost una dintre cerințele principale ale briefului: o amenajare orientată spre familie, în care spațiile comunică ușor, dar își păstrează individualitatea și punctele forte.

În living, de pildă, peretele cu șemineu inclus și lemnul de foc poziționat sub bibliotecă sunt cele care captează atenția și conturează colțul inspirațional al relaxării. Balansoarul suspendat, din ratan, este una dintre trimiterile la elementele naturale pe care le-am menționat mai devreme.

Apropo, în cazul în care te atrage ideea unui șemineu care să-ți dea iluzia că ai ajuns la munte chiar dacă te afli încă în apartamentul tău bucureștean, am aflat câteva detalii funcționale direct de la arhitecți:

„Șemineul este electric, așa că am creat pentru el o nișă în rigips urmând îndeaproape fișa lui tehnică. Foarte important: aveți în vedere continuu alimentarea electrică pentru șemineu și eventualele adaptări ale instalațiilor. Bineînțeles, există și varianta mai simplă, cea cu bioetanol, care se poate așeza și în mobilier fără probleme”, ne-au explicat ei. 

Încă o soluție de trecut pe lista de tips and tricks: pe post de separator între living și zona de intrare în apartament, arhitecții au folosit un riflaj din lemn executat la comandă, după cerințele lor, de Slender Tree (cei care au executat și celelalte piese de mari dimensiuni din lemn).

Mobilierul la comandă este realizat de Movi Design Factory. Corpurile de iluminat suple, cu aer ușor industrial, vin de la Luminna. 

Bucătăria deschisă spre hol și living primește foarte multă lumină naturală prin geamurile înalte, așa că designul nu a avut nevoie de accente suplimentare: arhitecții l-au păstrat simplu și liniar. Mobilierul din MDF vopsit, cu blat de corian, este încălzit de lemnul masiv al mesei și al polițelor suspendate. Toate electrocasnicele sunt integrate și există suficiente zone de depozitare care nu lasă încăperea să se aglomereze.

Și în cazul în care te întrebai: da, piesa neagră din planul îndepărtat este o hotă 😉.

În ciuda dimensiunilor reduse, dormitorul matrimonial mizează pe spiritul practic: încorporează și zona de dormit, și un birou #workfromhome pe peretele de vizavi. Mobilierul este custom made, de la corpurile de depozitare suspendate, la peretele capitonat care joacă rol de tăblie a patului.

Citește și: Lângă București: cum arată casa unei arhitecte?

Alături, dormitorul copilului urmează același model practic: zona de dormit (căsuța Montessori) se întinde pe fundalul fototapetului inspirațional, cu harta lumii, iar zona de joacă/studiu și-a luat locul în partea opusă a camerei.

Baia care pune în contrast tonurile de gri și lemnul mobilierului ne-a dus cu gândul la un spa suedez – la efect contribuie cu siguranță gresia texturată Porcelanosa prin Delta Studio.

Proiectul s-a desfășurat fără dificultăți majore: așa cum ne-au spus arhitecții, problemele s-au limitat la pereți strâmbi, diferențe de nivel și instalații greu de modificat, clasice pentru un apartament renovat complet, dar și remediabile cu succes. Lucrările au durat aproximativ 4 luni, iar bugetul total a ajuns la 60.000 euro, sumă care a inclus amenajarea.

Fotografii: Vlad Crețeanu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed