Într-o livadă din Caraș-Severin, o mini-casă de 15 mp este spațiu de coworking

Vara trecută, în timp ce mulți dintre noi încercam să furăm câte o seară la terasă sau chiar o fugă la mare din șnurul sinuos al pandemiei, în Sat Bătrân, comuna Armeniș, creștea o variantă locală a internaționalelor tiny house: Muma, o casă în mijlocul unei livezi, gândită și ca prototip al unui proiect sustenabil de revitalizare a comunității, și ca spațiu de coworking în natură.

Muma Hut din județul Caraș-Severin se numără printre proiectele de arhitectură românești nominalizate la  EU Mies van der Rohe Award 2022

Ideea a pornit de la dorința proprietarului livezii, ranger-ul Daniel Hurduzeu, de a reconstrui casa din copac în care își petrecea vacanțele în copilărie. De acolo, proiectul a prins proporții: arh. Miodrag Stoianov i s-a alăturat și, împreună cu organizația de protejare a mediului WWF România, a coagulat un grup de arhitecți voluntari și studenți la arhitectură care au construit căsuța Muma împreună cu meșterii locali.

Citește și: O cabană finlandeză care te ridică printre copaci, departe de griji

Este vorba, de fapt, despre un proiect-refugiu: construcția nu are instalații separate, așa că pentru asta depinde de casa familiei Hurduzeu de alături.

În rest, Muma își așteaptă oaspeții la înălțime, pe deal, într-o structură ridicată din materiale naturale și cu tehnici care amintesc de vechile obiceiuri locale, pentru încurajarea economiei regiunii. Fațada și pereții interiori sunt finisate cu scânduri din lemn recuperat dintr-o casă veche demolată, iar șindrila este fabricată de nepotul unui meșter din sat. Podeaua și acoperișul sunt izolate cu vată minerală de sticlă.

La interior, casa păstrează strictul necesar în materie de mobilier în spatele ferestrelor generoase, montate în structură metalică și integrată în ramă de lemn, care ajută la ventilarea și luminarea spațiului. Dincolo de funcționalitatea clară, arhitecții au gândit ferestrele și ca instrumente de reîncărcare a bateriilor: peisajul natural este sursă de inspirație.

Citește și: O cabană mobilă, de doar 9 mp, pe care o poți duce într-o vacanță pandemică

Casa Muma este catalizatorul proiectului WeWilder Village Campus, care se va completa curând cu o serie de alte construcții asemănătoare și de un spațiu comunitar menit să ofere o alternativă la centrele de coworking urbane. Noi abia așteptăm să vedem cum va arăta întregul ansamblu! Tu ai fi dispus să lucrezi din mijlocul naturii? 😊

Fotografii: prin Mies van der Rohe Award

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed