Acest apartament din Bucureşti te inspiră să pui o amenajare „pe şine” industriale

O nouă amenajare marca arhitectei Oana Vasile (Gavrilă) de la Diez Office ne invită să descoperim cum stilul industrial poate fi îmblânzit printr-o suită de detalii faine, într-un apartament de 104 mp, cu un setting contemporan. Dacă ţi-au plăcut accentele industriale din apartamentul Copper sau din apartamentul „cu bucătărie turcoaz” prezentat de noi aici, atunci cu siguranţă vei da „zoom in” pe cadrele care urmează.

Stil industrial într-un apartament de bloc care să aibă totodată o alură caldă şi feminină? Pare o contradicţie flagrantă, dar da, se poate! Daca luăm elementele definitorii ale acestui stil – beton, metal, culoarea gri, fontă, ţevi, cărămidă, materiale oxidate, fier beton, pardoseli epoxidice, instalaţii aparente – aproape toate au fost integrate în decor. Însă ele au fost domesticite de tuşele de culoare pastelate (dominate de turcoaz, culoarea preferată a proprietarei), de micile detalii care fac diferenţa, de obiecte vechi cu patină.

Piesele de mobilier şi obiectele de decor sunt relativ puţine, dar de impact în scenografia industrială compusă din materiale fruste, neprelucrate, lăsate “la vedere”. Contrapusă betonului şi metalului şi nuanţelor de gri, moliciunea canapelei turcoaz din velur iese în evidenţă şi te invită să savurezi mult mai profund momentul de relaxare pe care ţi-l oferă. Eşti doar tu şi învelişul de catifea. 🙂

Evident, au existat şi numeroase constrângeri, mai ales în ceea ce priveşte modelarea spaţiului, însă ele au fost abordate dintr-o perspectivă constructivă – dacă nu le poţi depăşi, transformă-le în atuuri! De exemplu, pentru zona de zi s-a creat un open space generos, cu multă lumină, însă zona de intrare a apartamentului a venit cu un stâlp structural de care nu se putea scăpa sub nici o formă. Aşa că Oana a “profitat” de el şi l-a integrat pentru a face o distribuire între cele doua zone principale, de zi şi de noapte:

“Între acest stâlp şi perete, am încorporat un corp deschis realizat din fier beton şi placaj din lemn ce permite o trecere vizuală în zona de living. Mai regăsim peretele negru pentru scris, asezonat cu o şină de tren şi cuie din alamă bătute în perete.”

O convertire originală a unei şine de tren într-o poliţă

Oana ne confirmă intenţia minimalistă de a pune la dispoziţie „mai puţin” pentru a obţine „mai mult”:

„Livingul are tavanul din beton aparent (chiar placa din construcţie) pe care l-am iluminat cu piese din alamă cumparate de la Ioooi și l-am mobilat cu un corp TV, o canapea cumpărată prin Diez Shop, un perete acoperit cu o tablă expandată şi iluminată plus câteva poliţe. Suficiente elemente pentru o zonă de relaxare, nu?”

Bucătăria este delimitată de open space prin uşi armonice. Între corpurile de bază şi cele suspendate, Oana a ales să nu finiseze cu materialele “clasice” folosite pentru zona de lucru. Şi astfel a rezultat un perete căptuşit cu…monede. Oricând la îndemână dacă rămâi în pană de mărunţiş! 🙂

O colecţie de monede transformată în panou funcţional-decorativ. „Am făcut chetă şi am adunat monede de la toţi prietenii beneficiarei, aduse de prin toate „colţurile” globului. Preponderent sunt leii noştri, dar dacă le cauţi bine, le găseşti şi pe celelalte. Aplicarea lor a implicat foarte multă răbdare, noroc cu părinţii clientei 🙂”, ne povesteşte arh. Oana Vasile.

În zona de bucătărie, clienta Oanei şi-a dorit foarte mult o insulă, element în care s-a integrat o altă şină de tren, alături de un blat din lemn masiv. Părţile vizibile ale acestui corp au fost acoperite cu vopsea decorativă, Benjamin Moore, ce preia textura betonului din placa structurală.

Şina de tren, leitmotivul amenajării, este integrată ingenios în corpurile de mobilier proiectate special pentru această locuință.

„Diningul, din punctul meu de vedere, este spaţiul central al casei, de ce? Pentru că are un corp de iluminat custom made pe care eu îl ador! Acest tavan luminat l-am realizat în atelierul celor de la Glassworks, de altfel tot mobilierul făcut pe comandă a fost pus în sarcina lor. Masa diningului are integrată o şină de tren pe care o îmbrăţişează un lemn masiv, blat ce este susţinut de bare din fier beton. Scaunele turcoaz au fost luat de la Retros şi retapiţate, iar celelalte sunt de la Ikea, doar că le-am «îmbrăcat» cu elastic pentru a le da o altă personalitate”, ne explică arhitecta.

Zona de noapte este distribuită de-a lungul unui hol lung ce are integrat un spaţiu pentru depozitare generos, un dressing dedicat, o baie care deserveşte zona de zi, dar si dormitorul de oaspeti, iar în “capătul de perspectivă” avem dormitorul principal, ce are anexat o baie şi o zonă de birou.

Finisajele deschise la culoare şi accesoriile fine ale spaţiului de depozitare din hol, cum sunt aceste mânere, sunt de influenţă minimalistă – un stil adesea combinat cu cel industrial.

În baia pentru oaspeţi, plăcile ceramice sunt de la ZOISS home design, la fel și mozaicul.

„Dormitorul este cel mai puţin mobilat dormitor pe care îl ştiu” – asta ca să o cităm pe Oana, care şi-a desemnat favoritul. Acelaşi cu al nostru! 🙂 Dar şi mobila, ce mobilă! Avem un pat realizat din grinzi de lemn, o foaie a unui trunchi de lemn atârnată de o sfoară şi prinsă de un inel din alamă pe post de noptieră, plus o lampă de pardoseală – o şină de tren reconvertită.

Şi pentru că Oana are un stil foarte captivant de a povesti cum a îmbinat lucrurile, o lăsăm pe ea să ne dea detaliile:

„De data aceasta şina este accesorizată cu toate şuruburile, unsă cu toate alifiile şi mai are ascunsă o bandă de led pentru a reflecta o lumină difuză. Nu putea lipsi o şină de tren din zona de noapte, dar partea funny pentru mine e că am găsit-o aproape de finalizarea proiectului la cei de la Semafloor, că de, daca e pentru pardoseală trebuie să fie cu «floor». Parchetul a fost fericitul câştigător al unui facelift din partea celor de la Semafloor.”

Foloseşte “metale grele” şi ești pe drumul cel bun spre un stil industrial!

Culoarea preferată a proprietarei, turcoazul, se regăseşte şi în draperiile din dormitor, livrate cei de la Studio Architime, împreună cu perdelele.

Noptiera inedită aduce natura în acest ambient urban, la fel şi vopseaua decorativă, tot Benjamin Moore, ce recreează aspectul scoarţei de copac.

Biroul a fost o cerere expresă a proprietarei, care şi-a dorit foarte mult să aibă un spaţiu în care să îşi poată edita fotografiile, pentru că este pasionată de fotografie. Pentru mobilierul de aici arhitecta a preluat elementele din zona intrării la o scară mai mare, rezultând mai multe spaţii pentru depozitarea cărţilor, a accesoriilor, dar şi un blat de lucru.

Bonusul acestui stil, zicem noi, este că scoate la iveală meşterul din tine şi îţi permite să fii creativ în confecţionarea unor obiecte de mobilier sau de decor inedite şi originale. Iar apoi, când le priveşti, fiecare dintre aceste obiecte parcă spune: „Acesta nu este un obiect de serie. Acest obiect se găseşte doar aici”. Iar Oana a presărat aceste obiecte unice, în combinaţii studiate, în fiecare încăpere.

O maşină de scris vintage devine un obiect de decor ce contrastează cu materialele şi finisajele contemporane.

Şi pentru că am tot vorbit de micile detalii care fac diferenţa, prizele şi întrerupătoarele sunt alese cu o atenţie deosebită, tot de la  Semafloor.

Şi, revenind la provocarea noastră de la început, această amenajare ilustrează destul de concludent că da, stilul industrial poate genera valenţe feminine. Şi că poate contura şi un ambient cald şi confortabil. Totul stă în detalii! 🙂

Fotografii: Diana Oros

9 Comments

 1. Razvan Zafiu

  Foarte frumos !!! Ma intereseaza patul din dormitor, e imbatranit artificial lemnul? Arata fabulos… Cu ce firma ati lucrat?
  Multumesc !

 2. Designist

  Puteți lua legătura cu biroul de arhitectură care a amenajat apartamentul, pentru a afla aceste informatii.

 3. Diez Office

  Buna ziua,
  Patul a fost realizat din grinzi de lemn pe care le-au imbatranit baietii de la Glassworks Romania, timp de vreo 30 zile 🙂
  Ne bucuram ca va place!

 4. Aura

  O foto mai larga cu “noptiera” si câteva detalii despre cum a fost realizata, se poate????? Multumesc

 5. Andra Stanciu

  Superb amenajat! Imi puteti spune, va rog frumos, unde pot gasi o oglinda tip fereastra asemanatoare celei din hol? O caut de ceva vreme si mi-o doresc foarte tare! Multumesc mult!

 6. Designist

  Pentru furnizori, va recomandam sa luati legatura cu autorii amenajarii.

 7. Gabriel C.

  O singura problema as avea cu biroul din dormitor (daca as avea norocul sa am un dormitor ca acela)… pentru mine ar fi nevoie de un blat de lemn mai lat de 55-60 cm cat este acolo(la o diagonala ca aceea a ecranului e nevoie de un birou mai adanc, sau monitorul incastrat in zid)… dar cred ca se rezolva cu cateva balamale si o extensie de lemn a blatului de acolo :))

 8. Adina

  Diez Office – cum va putem contacta? Multumesc

 9. Diez Office

  diezoffice.ro 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed