Ai auzit că Bucureștiul va avea un cartier creativ?

Ne-am întors în forță din mini-vacanță și ne facem deja planuri pentru perioada 20-28 mai, când The Institute ne va prezenta noul Cartier Creativ al Bucureștiului, cu ocazia celei de-a cincea ediții a Romanian Design Week. Este vorba despre prima inițiativă de acest gen de la noi, o poveste care va scoate în evidență creativitatea și efervescența culturală bucureștene, punând accentul pe una dintre cele mai vibrante și bine conectate zone ale orașului.

The Institute

Pe larg, CC vizează implicarea unor instituții de învățământ superior creativ, instituții de cultură, teatre & cinematografe, ateliere, studiouri & agenții, magazine, restaurante, cafenele, hoteluri, precum și a administrației publice. În timpul RDW 2017, CC va găzdui o serie de evenimente speciale, organizate pentru a oferi vizitatorilor o primă experiență în noua destinație a orașului, precum și conferințe și dezbateri ce vor aduce în discuție diverse modele de cartiere creative din lume și scenarii posibile pentru dezvoltarea primului cartier creativ al Bucureștiului.

The Institute

CC este și spațiul central al ediției RDW de anul acesta, iar expoziția centrală va fi organizată pe strada Grigore Colbăcescu nr. 45. Spațiul de peste 4.000 mp reunește o serie de prezențe internaționale, discipline și expoziții satelit organizate de parteneri ai Romanian Design Week, precum și expoziția centrală care va prezenta peste 150 de designeri români. Clădirea pusă la dispoziția RDW de către Mega Image va găzdui pe viitor un nou Concept Store.

The Institute

„Creativitatea ia forme multiple, iar utilizarea acestei clădiri ca spaţiu de expunere a creativităţii româneşti va constitui un preambul pentru ceea ce se va transforma ulterior într-un nou Concept Store marca Mega Image. Actul creativ este important şi mereu prezent în munca pe care o depunem zilnic la Mega Image. Aşa cum RDW este o sursă de inspiraţie şi ne ţine la curent cu cele mai noi tendinţe din design, noi, la Mega Image ne dorim să fim un motiv de inspiraţie pentru clienţii noştri şi încercăm, la rândul nostru, să aducem cele mai noi produse şi tendinţe culinare în atenţia lor”, spune Adrian Nicolaescu, VP Marketing Mega Image.

The Institute

″Am plecat de la premiza că România are niște ambasadori minunați din industrii creative – film, muzică, publicitate, fashion, IT etc., dar, într-un fel, nu reușim să punem atributul de Creativ pe propriul brand de țară. Un motiv este acela că nu reușim să concentrăm această creativitate în propriul spațiu, totul rămânând o sumă de momente speciale pe Facebook.

România este foarte mare, la fel și Bucureștiul; așadar plecăm de la studii de caz cum ar fi Germania sau Suedia. Aceste două țări s-au concentrat pe propria capitală, iar în Berlin sau Stockholm au promovat cartiere creative care au reușit să atragă conținut și comunități creative.

Efectul în doar câțiva ani a fost acela că orașele respective au fost percepute ca fiind extraordinare și, la pachet, întreaga țară a primit atributul creativ pe propriul brand″, explică Andrei Borțun, CEO The Institute.

The Institute

Cartierul creativ este un spațiu propice dezvoltării economice a zonei, un spațiu ce știe să răspundă nevoilor diverșilor săi locuitori și utilizatori, un spațiu care pune în valoare patrimoniul construit și moștenirea istorică, o nouă destinație turistică și o nouă zonă culturală și recreațională pentru locuitorii cartierului și ai orașului.

The Institute

Pentru actualizarea și forma completă a programului, accesează www.institute.ro și aplicația de mobil RDW, începând cu 15 mai 2017. Mai multe despre zona vizată de proiectul CC, pe harta de aici.

Și că tot vorbim despre program, la noi “se coace” o nouă ediție Made in RO – #Ceramică, care va fi parte din RDW 2017. Am lansat call-ul for projects, detalii aici.

Fotografii RDW: Adi Bulboacă și Ana Neacșa

7 Comments

  1. Pingback: Cartier Creativ în București – Romanian Design Week | Gabriela Deleanu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed