Cum a amenajat o absolventă a cursului nostru de design interior un apartament bucureștean, de la 1945

Astăzi suntem în vizită într-un apartament de pe strada Maior Ion Coravu, din București, iar gazda noastră este Lorena Duicu – un om cald, fin, prietenos, pasionat de design interior și case cu poveste. Poate că și profesia ei, de specialist în domeniul imobiliar, i-a format ochiul pentru case și interioare și a dat un imbold dorinței sale de a le prezenta oamenilor spații mai frumoase. (Nouă deja ne-a prezentat unul – apartamentul în care avem acum biroul, dar nu asta e povestea noastră de azi.)

Cu Lorena am schimbat primele priviri și primele vorbe cândva la începutul anului trecut, când vizionam posibile spații pentru biroul nostru. De cunoscut, ne-am cunoscut mai bine la cursul de design interior Creative Learning, pe care îl organizăm tot noi și pe care Lorena l-a urmat în 2016. Un an mai târziu, Lorena finalizează, cu aventuri cu tot, primul său proiect de design interior. Aceasta e povestea noastră de azi. 🙂

apartament bucurestean

Încă de la prima ședință a cursului de design interior, din primăvara anului trecut, Lorena ne-a mărturisit că visează de multă vreme să găsească un apartament pe care să-l transforme. 10 săptămâni mai târziu, la ultima ședință a cursului – surpriză sau poate i-am purtat noroc! 🙂 -, ne-a anunțat că tocmai a găsit personajul principal al proiectului ei și că totul e pe cale să înceapă. Era vorba despre un apartament de trei camere și 82 mp dintr-un imobil foarte pitoresc, ridicat în Micul Paris, în 1945. Urma să-l cumpere, să-l amenajeze și să-l scoată la vânzare. La cheie. Un plan îndrăzneț! Lorena și-a căutat o echipă foarte bună de meșteri, și-a trasat un calendar și a pornit la treabă (între timp, apartamentul și-a găsit cumpărătorii).

Nu a durat mult, însă, până ce au apărut primele surprize.

“Inițial, am estimat că lucrările urma să dureze aproximativ 5 luni, de la jumătatea lui iulie până la jumătatea lui decembrie. Ne-am întins până la urmă uuuun pic mai mult :). Apartamentul nu mai fusese renovat de 25-30 de ani și parchetul nu fusese niciodată schimbat – vorbesc despre parchet pentru că el a creat cele mai mari probleme. Așa că, atunci când am vrut să-l înlocuiesc, am descoperit cât a evoluat arhitectura de interior din anii ’40 încoace 🙂 . Mai exact, sub parchet am găsit un gol de 25 cm și izolația făcută cu moloz, pe scânduri”.

apartament bucurestean

Următorul pas: firește, oprirea lucrărilor și un nou set întrebări. Să aleagă șapa cu fulgi de polistiren, ușoară și eficientă, dar costisitoare? Să păstreze și să recondiționeze parchetul original, cu poveste și farmec, dar șubrezit de cei mai bine de 70 de ani de folosire? După ce a cântărit plusuri și minusuri și a pus la socoteală și personalitatea casei, Lorena a optat pentru refacerea izolației dintre apartamentul ei și cel de la etajul inferior, peste care a pus un strat de polistiren și stratul de șapă.

Pare finalul problemei, nu? Ei bine, nu! 🙂 După turnarea șapei și până la uscarea ei, au urmat aproape două săptămâni în care nu s-a putut intra în casă. Apoi, din cauza diferențelor de nivel ale podelei, echipa a trebuit să taie ușa dormitorului principal, care rămăsese blocată în stratul de șapă, și să o înlocuiască.


Și am ajuns în sfârșit din nou la parchet. Lorena a renunțat la plăcile scoase, a comandat noul parchet din lemn masiv șiiii… s-a oprit din nou. După tencuirea pereților, umiditatea șapei depășea 5%, ceea ce nu permitea montarea parchetului. Așa că au urmat încă aproape două luni de așteptare, uscare controlată și măsurători. Imediat ce nivelul de umiditate a coborât la 2%, pragul de sus pentru fixarea lemnului masiv, parchetul a intrat în scenă. 🙂

“Nu îmi plac plintele și eram hotărâtă să le evit cu orice preț. Totuși, știam că lemnul masiv se dilată și se contractă cu până la 5 mm pe întreaga suprafață a podelei, așa că mi-am amintit de o soluție pe care nu o folosisem până acum: am umplut distanța dintre parchet și perete cu plută! Este flexibilă, permite modificările parchetului și revine ușor la forma inițială și, cel mai important, poate fi vopsită în aceeași nuanță cu lemnul”.

Asta pentru că Lorena, intrată cu totul în rolul designerului de interior, și-a dorit să iasă din sfera clasicelor tonuri natur și să dea mai multă lumină apartamentului, așa că a mizat pe un parchet alb. L-a obținut vopsindu-l în trei straturi pe cel din lemn masiv, ceea ce i-a uniformizat suprafața. A și păcălit ochii vizitatorilor, care l-au confundat cu linoleumul vinilic sau cu pardoseala epoxidică. Totul e bine când se termină cu bine 🙂 .

Și dacă e să comparăm povestea noastră cu o prăjitură, atunci acum ajungem la stratul cel mai pufos, care îți învăluie papilele gustative și te face să exclami mmmmmm! – etapa alegerii mobilierului. Pentru că Lorena se îndrăgostise deja de salvage yard-urile din Țara Galilor, acele locuri unde poți să găsești piese de mobilier recuperate din case de patrimoniu și reabilitate, a știut exact unde trebuie să meargă. S-a întors cu 90% din mobila și accesoriile casei, toate mai degrabă în stil clasic sau rustic provensal – în ciuda originii galeze 🙂 . Mobilier în culori pastel, cu multe spații de depozitare mascate și cu un picior pus în contemporan.

“Mi-am dorit să tratez casa cu respect, să nu îi bruiez spiritul de secol trecut și să găsesc numai piese care să i se potrivească. Totuși, nu am vrut să uit că trăim în 2017 și confortul e esențial, așa că am folosit uși metalice pentru exterior, am montat 75 de prize, așa încât să nu fie nevoie de fire suplimentare, și internet direct în toată casa”.

apartament bucurestean

În colțul camerei, mobilierul pentru un moment de liniște: un fotoliu și un lampdar de Irina Neacșu.   

Tușa de stil industrial dată de peretele din cărămidă aparentă din living are un motiv din zona confortului: mai mare izolare fonică pentru dormitorul de care e lipit livingul. Cărămida inițială a fost îndreptată și reparată, a urmat un strat de tencuială clasică (dublat de stratul din dormitor), plasa de susținere și cărămida aparentă. Totuși, suntem siguri că ați fost deja fermecați de superstarul camerei, ușa din lemn (și ea adusă din Țara Galilor) care glisează pe o șină de fier forjat  – făcută de un alt absolvent al cursului Creative Learning, Mugur Vasile, pe care Lorena așa l-a și cunoscut. Vă ziceam noi că se întâmplă tot felul de sinergii la cursul nostru de design interior. Noi ne-am îndrăgostit de ea la prima vedere și ne-a amintit de o alta, de aici. 🙂

apartament bucurestean

Biblioteca a trecut și ea printr-o schimbare: Lorena i-a redus înălțimea ca să poată încăpea în nișa din living. Made to fit 🙂 . Bonus: oglinda în ramă de ochi de fereastră.  

apartament bucurestean

În dormitorul mic, din spatele livingului, Lorena le-a lăsat viitorilor proprietari mână liberă în amenajare. A adăugat, totuși, un mic birou cu blat de marmură descoperit într-un magazin galez care face treasure hunting și recondiționează piesele “capturate”.

apartament bucurestean

Oglinda șic în ramă de ochi de fereastră strikes again 🙂 . 

apartament bucurestean

Cufărul din fața patului, adus din Țara Galilor și cu o istorie de aproximativ un secol, e făcut din lemn tratat împotriva umidității, deci poate fi folosit și în exteriorul casei, iar piciorușele îi sunt îmbrăcate în pâslă, ca să nu zgârie parchetul.

apartament bucurestean

În dormitorul principal, una dintre cele mai luminoase camere ale casei pentru că are acces spre balcon, s-au adunat alte piese cu vechime: comoda din colț, pe care Lorena a găsit-o tot în magazinul treasure hunter, datează de la 1870. După ce au descoperit-o, artizanii magazinului au curățat-o parțial până la primul strat de vopsea și i-au tratat lemnul. Cât să mai reziste încă pe-atât.

apartament bucurestean

Lorena a găsit gresia patchwork porțelanată tot în Țara Galilor. S-a întors de acolo cu aproape 700 kg de gresie, suficientă și pentru cele două băi alăturate bucătăriei.    

apartament bucurestean

Pentru ansamblul bucătărie-dining, designerul și-a dorit să nu separe eventualul grup de prieteni de la masă de gazda care pregătește cina. De această dată, peretele dinspre exterior este îmbrăcat în cărămida originală. Grilajul caloriferului, unul dintre cele șase desenate chiar de Lorena și făcute din lemn vopsit, cumpărat de la DIY, ajută la economisirea căldurii pentru că împinge aerul cald în jos și nu îi permite să se risipească.

Baia de serviciu a fost amenajată de Lorena în locul unui fost dressing. 

Pentru că bucătăria și cele două băi sunt foarte apropiate, proprietara-designer nu a vrut să încarce vizual spațiul și a folosit același tip de gresie patchwork hipnotizant. Ne-a plăcut efectul 🙂

Last but not least, terasa apartamentului, unde poți să ajungi prin living sau printr-o ușă separată, din exteriorul apartamentului. Noi ne-am imaginat aici deja o petrecere până în zori. Sau un home cinema – există prize și internet și aici. Sau două șezlonguri pentru leneși. Sau… yoga de dimineață. Și, pe seară, o cină cu prietenii.

Gata, noi ne-am bucurat destul de apartamentul din 1945 adus în 2017. Acum e rândul tău, casa își așteaptă cumpărătorul. Iar chiar dacă nu ai planuri imobiliare deocamdată, nu uita de cursul nostru de Design Interior (fie că ești din București, Cluj sau Timișoara). Poate îți purtăm și ție noroc 🙂 .

Fotografii: prin Lorena Duicu 

20 Comments

 1. corina

  apartamentul este intr-o casa/vila? este scos la vanzare?

 2. Elena

  Contactul lui Mugur Vasile se poate? 🙂

 3. Cristina

  Lorena, îmi place foarte mult cum ai decorat apartamentul! Îmi place aspectul vintage al mobilierului și al ușilor și aerul modern pe care orice casă trebuie să-l aibă în 2017. Ai putea să menționezi te rog niște nume de furnizori? De asemenea datele tale de contact?
  Mulțumesc
  Cristina

 4. luiza

  Ma intereseaza unde il gasesc pe colegul care a realizat sistemul pentru usa cu sina. Imi doresc o asemenea usa in casa

 5. Radu Ungureanu

  Buna ziua
  Mai este de vanzare acest apartament? Cum pot afla mai multe detalii?
  Multumesc

 6. Designist

  Buna, Radu! Te vom pune noi in legatura cu proprietara.

 7. Designist
 8. Designist

  Cristina, te vom pune noi in legatura cu Lorena Duicu.

 9. Designist

  Raspunsul intr-un alt comentariu, tot la acest articol 🙂

 10. Designist

  Da, apartamentul este de vanzare.

 11. Ana

  salut! un hint mic pentru gresia/faianta folosita.
  De la ce magazin este?

  Felicitari pentru minunatul proiect 🙂

  Ana

 12. Lorena

  Bună ziua! Vă mulțumesc tuturor pentru aprecieri!

  Doamna Ana, gresia folosită este un model porțelanat, antiderapant, rezistent la umezeală și îngheț, cu placa de 45/45 cm și destul de grea (aprox 3 kg / bucata). Este produsă în Spania, însă eu am gasit-o și am importat-o de la un depozit din Anglia, fiindcă doar ei au mai avut-o pe stoc. Intre timp, s-a și epuizat. Din păcate, nu livrează în România, așa că a trebuit să fie comandată de cineva care locuia acolo; am fost apoi nevoită să ma ocup de transport, în sistem grupaj, pe care, desigur, l-am plătit separat. În cazul în care va place genul acesta, va recomand sa dați o căutare pe internet, cu cuvintele “porcelain patchwork tiles / England /Spain / Italy”, etc. Prețul variază în funcție de calitate, desigur. Apoi, fiți foarte atenta la costurile de transport! Cu cât punctul de încărcare este mai indepartat (de exemplu Irlanda, versus Belgia) sau mai izolat ( fără acces pentru tir / mașini mari), cu atât costul dvs. va fi mai mare. În plus, veți avea un timp de încărcare, de aproximativ 2-3 zile. În cazul în care îl depășiți, veți achita și cost de depozitare. Dacă decideți să folosiți aceeași “rețetă”, vă doresc succes! Știu ca este dificil, dar calitatea și varietatea modelelor merită efortul.

 13. Lorena

  Vă mulțumesc pentru aprecieri, doamna Cristina!

  Desigur, v-aș putea ajuta cu furnizorii, dacă îmi spuneți ce anume va interesează, exact. Am fost norocoasă și am fost mulțumită de toți cei cu care am lucrat, fiindcă si-au respectat termenul de livrare. În această categorie nu intra, totuși, mobilierul din lemn masiv sau gresia, pe care, așa cum povestește și articolul, le-am importat direct din Anglia.

 14. ioana

  Imi place foarte mult cum a iesit apartamentul, felicitari pentru proiect! Care este modelul de caramida aparenta folosit?
  Multumesc

 15. Lorena

  Vă mulțumesc pentru aprecieri și îmi cer scuze pentru întârzierea răspunsului! Am folosit cărămidă aparentă klinker, antichizată. Gama e foarte variată, așa că alegerea se face în funcție de nuanța dorită, de la alb, pana la roșcat, galben, gri, etc.

 16. Ana

  felicitari Lorena ! superb ! ..in articol se precizează ca ai găsit o echipa foarte buna de meșteri . Sunt la început de drum cu amenajarea unui aprtament și mi-ar prinde bine câteva sfaturi . O seara frumoasa !

 17. Senzational! Amenajatorista a reusit sa contrazica legile termodinamicii! Ar trebui sa primeasca un Nobel pentru fizica, nu un articolas laudativ in designist.ro
  Vezi explicatia din textul dvs, care afirma ca masca de calorifer “impinge aerul cald in jos”.
  Taaaaaaaare.
  Nota 2.
  Stati jos.
  Totusi, pentru informarea nevinovatilor de cunostinte de fizica elementara: aerul cald poate fi impins in jos!
  Dar numai de catre o pompa care il directioneaza intr-acolo. Altminteri, aerul cald, lasat de capul lui, se misca INTOTDEAUNA in sus, pentru simplul motiv ca este mai usor decat aerul rece.
  E chestie de gravitatie.
  Pe asta nu o bati decat cu pompa, cum spusei.
  Asadar, cand pui o masca peste un calorifer reusesti INTOTDEAUNA sa blochezi circulatia naturala a aerului cald. Adica faci inutil caloriferul sau, macar, ii micsorezi drastic randamentul de transfer termic.
  Vale! Morituri te salutant!

 18. Daniela

  Felicitări! De unde ai achiziționat mobila de bucătărie ,masa ,scaunele colorate?

 19. Bogdan Brighinaru

  Bună ziua! Mai este de vânzare acest apartament?

 20. Designist

  Buna, Bogdan! Nu, apartamentul si-a gasit deja cumparatorii.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed