O colecție de 10 dininguri din case din România

Ne plac diningurile și ne bucurăm de fiecare dată când le vedem integrate într-o amenajare – cu cât mai mic e spațiul, cu atât mai creativ e diningul. 🙂 În jurul mesei se adună familia (indiferent că e sau nu Paștele), se schițează planuri îndrăznețe, se poartă conversații mai lejere sau mai intense. Tot aici găsești răgazul și bucuria de a fi unul cu celălalt după o zi plină. Însă, de cele mai multe ori, spațiul (sau, mai bine spus, lipsa lui) este unul dintre motivele pentru care renunțăm la acest hub al casei, de gânduri, emoții și savoare.

dininguri

Am făcut o colecție de 10 dininguri care au primit notă mare din partea noastră, toate din case din România, pentru a vă arăta că indiferent de spațiu, stil sau numărul de membri ai familiei, se poate. Poftiți la masă!

1. Un dining numai bun să te joci de-a v-ați ascunselea

În această casă din Brașov, nu ne așteptam să găsim ceva atât de ludic ca o masă de dining ce se poate ascunde. Amenajarea, ce poartă semnătura Stardust Architects –Brîndușa Tudor și Anca Cioarec, este minimalistă, ușor austeră, răspunzând solicitărilor venite de la proprietar, care și-a dorit un design masculin, riguros.

dininguri

Nouă ne-a atras atenția acest dining pentru ambivalența oferită spațiului de perdelele verzi: la vedere/ascuns vederii. Tu ești cel care decide dacă vrei să iei masa în liniște, fără alte elemente care să te distragă, doar tu și muntele, sau, dimpotrivă, te integrezi decorului urban și dai startul discuțiilor cu cei ai casei. Un loc numai bun pentru cine-surpriză 🙂

dininguri

2. Masă în alb-negru acasă la un burlac creativ

În această garsonieră, amenajată de arh. Alexandru Călin, am descoperit câteva trucuri care fac spațiile mici să pară mari și iată cum un studio de burlac poate să aibă și dining. Și parcă mai des îți vin prietenii în vizită, dacă știu că pot lua cina cu Tilda Swinton. 🙂

dininguri

3. Dining elegant într-o casă proiectată ecologic și economic

Ne plac casele care au fost gândite să aibă un impact cât mai mic asupra mediului, de aceea am rămas cu gândul la proiectul marca Beros Abdul, despre care ți-am povestit aici. Iar în această îmbinare, ca o bijuterie minimalistă, dintre o casă din anii ’60 și o construcție modernă cu grijă față de mediu, am găsit un dining sobru și elegant. Surpriza constă în faptul că până și masa și scaunele sunt realizate din fragmente de tec și stejar găsite în România și Turcia. Ecologiștii sunt poftiți la masă!

dininguri

4. Masă în decor retro cu șemineu

O amenajare contemporană nu e musai să se ferească de trimiteri către tradițional, ba dimpotrivă. Stă mărturie și acest dining delicat, care combină scaune diferite ca stil, textură și culoare într-un contrast jucăuș cu masa sculpturală, semnată de Ciprian Manda. Adaugă (dacă poți) un șemineu în apropiere și un covor cu motive tradiționale și ai deja cadrul perfect de stat la povești în familie până seara târziu. Cu atât mai mult cu cât diningul se află într-o casă monument istoric din secolul al XIX-lea, reamenajată de arhitecta Rucsandra Popescu, de la Wright Design.

dininguri

5. La întâlnirea dintre vechi și nou – masă pentru o familie numeroasă

Dacă ai o familie numeroasă, știi deja că întâlnirile în jurul mesei sunt mai fun decât în familiile mici. 🙂 La întâlnirea dintre acum și odinioară se întâmplă lucruri cel puțin interesante, exact ca-n Sierra Nevada a lui Cristi Puiu. Decorul însă schimbă perspectiva. Exact cum sugerează și acest mix&match din 12 scaune, dispuse pe câte o latură a mesei: 6 Eames, 6 stil Thonet. Cele care au gândit blend-ul de vechi și nou sunt arhitectele de la Ioka Design care au adus astfel la un loc generații diferite într-o casă de 230 mp din Floreasca.

dininguri

6. „A dining with a view” în cea mai îngustă casă pe care am văzut-o

Are doar 4,5 metri lățime, iar dining-ul privește spre natură. Este casa gândită de biroul de arhitectură LAMA (arh. Călin Radu și arh. Dan Enache) pentru o familie de 4 și un cățel, pe o bucată de teren de doar 7,5 x 40 de metri. Ne-a atras diningul pentru că este așezat în fața unei ferestre generoase la care am sta și noi să observăm succesiunea anotimpurilor, să fim permanent conectați la specatcolul naturii. P.S. A observat cineva lemnul ars care îmbracă exteriorul clădirii? Din colțul acela începi să te simți ca la munte. 🙂

dininguri

7.  Dining într-un apartament de două camere

Și pentru că tot vorbim de dininguri în spații mici, nu puteam să nu îl amintim și pe acesta, dintr-un apartament de două camere amenajat de Cătălin Sandu, arhitect și co-fondator al studioului de arhitectură și design CRAFTR. Funcționalitatea este cuvântul de bază atunci când ai doar 54 de metri pătrați la dispoziție, de aceea nu ne-a surprins să găsim aici o masă extensibilă, de la Skovby. Până la 12 persoane își găsesc locul la masa deservită și de băncuța de la fereastră cu dublu rol – de scaun și de spațiu de depozitare, creată tot după schițele CRAFTR.

dininguri

dininguri

8. De la schiță la realitate: masa acasă la un arhitect

“Cizmarul umblă cu cizmele sparte” – spune o zicală românească, deloc valabilă pentru apartamentul arhitectului Laurențiu Stănescu de la Laboratorul de Arhitectură. Casa lui, gândită de el însuși, este fermăcătoare în rigoarea de care dă dovadă. Diningul îmbină strictețea, linii drepte, albul și culorile tari într-un mix dinamic. De adăugat că masa și scaunele cu cadru metalic sunt create după schițele lui Laurențiu.

dininguri

9. Un dining cu aspect industrial? Noi zicem DA.

Tot din categoria frumusețe prin rigoare face parte și diningul din Grey Apartment, semnat de arhitecții SYAA – o amenajare fresh despre care am citit în albumul Lifestyle Design Interior 2017 al Delta Studio. Stilul său auster, industrial este pus în valoare de vecinătatea cu peretele de siclă. Tablouri? No need, îl avem pe cel al spațiului exterior.

dininguri

10. Din vremuri trecute, un dining pentru un prezent cu substanță

La finalul listei, ne întoarcem la una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut la Designist – șederea în Casele de oaspeți de la Cincșor. Nu are cum să nu te impresioneze armonia care răzbate din diningul acestei case, cu o poveste care ar trebui să ne motiveze și să ne inspire pe toți. Povestea despre un sat aproape uitat și readus pe harta turismului printr-o perspectivă de dezvoltare sustenabilă o găsești aici.

dininguri

Și dacă tot am vorbit despre armonie și inspirație, vă urăm să vă bucurați de ambele la masa de Paște!

Fotografii: arhiva Designist – prin arhitecții și birourile de arhitectură prezentate

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed