Pe firul versatil al textilelor ne-am lăsat conduși la Deco Days 2017. Ești gata să vezi textilele într-o lumină artsy?

Se spune că la marile realizări se ajunge cu pași mici. Dar la amenajările wow? 🙂 Noi credem că accesoriile și atenția la detalii pot aduce transformări aproape radicale. Așa se ajunge de la o cameră cuminte la una care scoate designul din zona de confort și îi conferă acea dimensiune scenografică. Iar pe 28 și 29 septembrie, la Cluj-Napoca, ne-am convins din nou că așa stau lucrurile: am participat la evenimentul Deco Days 2017, organizat de Mendola Fabrics, care și-a propus să ne demonstreze că uneori un design interior îndrăzneț poate să te ducă cu gândul la o expoziție de artă contemporană – nu degeaba sloganul Mendola Fabrics este “See fabrics differently”.

Deco DaysÎnainte să-ți povestim mai multe despre ce am văzut la Cluj, hai să-ți spunem câteva cuvinte despre noii noștri prieteni de la Mendola Fabrics. E vorba despre un brand apărut în 2007 în Cluj-Napoca, în familia Deco Center, care ne place tocmai pentru că își folosește din plin creativitatea ca să îți arate că poți să ai încredere în inventivitatea accesoriilor  unei amenajări :). Și asta pentru că Mendola Fabrics mizează pe colecții formate din peste 600 de produse cu o multitudine de culori, imprimeuri și texturi care reușesc să “rotunjească” și un stil clasic, și unul minimalist, ba chiar și unul eclectic. Totul ține de inspirația designerului.

Deco DaysDeco DaysPentru început, Deco Days 2017, a doua ediție a evenimentului, ne-a readus la Impact Hub Cluj-Napoca, unul dintre locurile noastre preferate din orașul de pe Someș. Am avut parte de prezentări, de discursurile profesioniștilor din domeniul țesăturilor pentru perdele și draperii, dar mai ales de vești despre inovațiile și noile produse Mendola Fabrics.

Ioan Pintea, Sales and Marketing Manager, ne-a povestit despre noul brand-umbrelă Mendola Interior, care o să grupeze, în curând, toate produse Mendola din domeniul designului interior – textile pentru casă, așternuturi, tablouri pictate manual și nu numai. Ține-i minte pentru următoarea amenajare 🙂 .

Deco DaysIoan Pintea, Sales and Marketing Manager Mendola Fabrics

Deco DaysMartin Grübener, Managing Partner Bandex Textil & Handels-GmbH

Discursurile au trecut, apoi, în tabăra partenerilor Mendola Fabrics, de la care am aflat că puțină îndemânare și multă imginație sunt parteneri de lucru perfecți dacă îți dorești să dai o nouă față pernelor decorative cu ajutorul rejanselor 🙂 .

Deco DaysCa să ne convingem, am primit inclusiv o demonstrație live în timpul discuțiilor. Sincer vorbind, ne-am dori să ne pricepem așa de bine să manevrăm mașina de cusut 🙂 .

Deco DaysDeco DaysFrans J. B. Smit, Senior Export Manager Forest Group NL

Iar pentru cei mai… comozi dintre voi, am aflat câte ceva și despre sistemele de șine motorizate inteligente pentru perdele și draperii: rămâi pe canapea și apeși doar un buton al telecomenzii ca să primești mai multă sau mai puțină lumină naturală 🙂 .

Deco Days Deco DaysDar cel mai tare ne-a bucurat vestea că Mendola Fabrics va include tot mai mulți designeri români în colecțiile lor în perioada următoare. Primul pas a fost colțul “Let’s stay home & chill #nordicstyle”, pe care Agnes Lukacs l-a amenajat folosindu-se de țesăturile din colecțiile Mendola și recreând minimalismul lipsit de zgomot al designului scandinav. Nouă ne-a plăcut mult decorațiunea de perete din forme piramidale, care poate să joace rol de art work pe un perete perfect alb, de pildă.

Deco DaysSpre seară, Deco Days s-a îmbrăcat în haine de petrecere și a continuat evenimentul la Casino-ul din Parcul Central al Clujului, împrumutând din glamour-ul 1920s al petrecerilor din Marele Gatsby și compunând scenarii neconvenționale pentru țesături.

Deco Days
Deco DaysExpresia “Drape yourself” a căpătat o imagine clară cu rochiile create din perdele și draperii 🙂 . Anul acesta, echipa a continuat sub formă de capsulă colecția de rochii creată la ediția 2016 a Deco Days.

Deco Days Deco DaysDeco DaysDespre amenajările arhitecților de la Atelier Mass ți-am mai povestit anul acesta, dar de data aceasta, la Cluj, i-am redescoperit ca autori ai unei instalații de artă contemporană. Au avut la îndemână multiplele personalități ale materialelor pe care le-au folosit ca să creeze forme grafice și scenografii geometrice, pe măsura celor patru trenduri principale Mendola: extravaganta Dreamer World, expresiva Cultural mélange, geometrica Infinity graph mood și naturala Jungle folie.

Deco Days Deco DaysEchipa Mendola Fabrics ne-a povestit că rochia dansatoarei Oana Mureșan a reprezentat “transfigurarea ideei de trend în artă”. Ați ghicit, era creată tot dintr-o țesătură de perdea diafană și delicată. O rochie și un dans ce ne amintesc de filmul La Danseuse, de Stephanie Di Giusto. 🙂

Deco DaysSpectacol 3D Mapping din texturi Mendola Fabrics. 

Deco DaysDeco DaysNu puteam spune rămas-bun Clujului fără să vizităm sediul Deco Center – amenajat cu ajutorul câtorva designeri locali – și să discutăm mai multe despre povestea Mendola. Și am aflat o mulțime de amănunte în spiritul designist – de exemplu, că materialele Mendola Fabrics au devenit piesele de rezistență ale instalației Planetary Natural din cadrul târgului de textile pentru casă Heimtextil 2017 de la Frankfurt. Ba mai mult, tot în cadrul Heimtextil, țesăturile au fost folosite de studenții Universității de Arte din Frankfurt pentru crearea unei colecții vestimentare – un fel de continuare a ideei Deco Days 2016, de care ți-am spus mai sus.

Deco DaysPlimbarea noastră marca Mendola Fabrics s-a încheiat pentru moment, însă nu ne îndepărtăm prea mult nici de Cluj-Napoca, nici de colecțiile brandului. Și asta pentru că abia așteptăm să vedem viitoarele colecții Made in RO 🙂 .

Fotografii: prin Mendola Fabrics

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed