Am fost la Autor! Lista noastră în materie de bijuterii e acum la zi

În weekend, aşa cum vă spuneam pe pagina noastră de facebook, am fost la Autor, ediţia 007, să vedem cele mai noi colecţii de bijuterii ale designerilor români. După două ture date spaţiului de la Sala Dalles, concluziile erau multe şi nu uşor de sintetizat. În primul rând, ne-a plăcut mai mult felul în care a fost amenajat acum spaţiul de expunere: aerisit, jucăuş, designish, alb. În al doilea rând, selecţia ni s-a părut şi consistentă, şi diversă: de la bijuterii din hârtie şi fetru, la croşeturi şi lucrături fine în ceramică şi metal. Şi în al treilea rând, am simţit lejeritatea şi sentimentul de intimitate firească, prietenoasă pe care ni l-a dat intrarea în spaţiul autorilor.

În stânga, colţul dedicat porţelanurilor şi bijuteriilor pictate de Ana Wagner, Focus Designer-ul acestei ediţii

Andreia Gabriela Popescu alături de bijuteriile ei şi vizitatorii curioşi

Lista noastră este una subiectivă şi nici nu poate fi altfel. Nu ne propunem o inventariere strictă şi la obiect a colecţiilor prezente, ci recomandări ale celor care ne-au ţinut aproape un pic mai mult decât altele.

De la dreapta la stânga: Raluca Buzura şi Mădălina Andronic înconjurate de vizitatori. Vom vorbi imediat şi despre colecţiile lor.

Încă de la intare, de exemplu, ne-am oprit lângă creaţiile cu aspect organic, din fetru colorat, ale Adinei Marin.

Tot în zona de la intrare, ne-am reîntâlnit cu bijuteriile arhitecturale create din hârtie de Delia Matache (prima dată le-am descoperit la ROD). Felul în care a pliat atât de minuţios hârtia sau materiale textile, construcţiile grafice rezultate, ulterior protejate pentru rezistenţă, ne-au făcut să le şi probăm în faţa oglinzii mari. Şi ne-a plăcut cum ne veneau şi mai ales că sunt atât de uşoare!

Pe Maria Filipescu am cunoscut-o întâi şi întâi din paginile revistei Institute. Apoi i-am văzut bijuteriile în selecţia Autor, iar sâmbătă le-am întâlnit la propriu. Colecţia ei, anorganic, chiar este specială: metal sculptat fin în forme circulare, constelaţii de sfere mici, contururi rotunjite parcă de o mişcare perpetuă, ca nişte mici galaxii.

Carla Szabo este un nume care nu are cum să lipsească de la Autor, iar dacă nu aţi văzut noua ei colecţie “I AM”, chiar aţi pierdut ceva. Bijuteriile sunt lucrate cu păr de cal, mătase împletită, sfere din lemn şi decoraţiuni discrete din aur şi argint. Sunt foarte discrete şi în acelaşi timp spun foarte multe: despre cine eşti, despre frumuseţea interioară, despre a fi prezent. Înainte de Autor, colecţia a fost expusă la Berlin Fashion Week 2012.

Lady Magpie este şi el un brand autohton cunoscut, iar la Autor a lansat colecţia Seaside Rendezvous. Bijuteriile sunt atât de delicate, în culori meditareene şi croşeturi diafane, încât ne-am învârtit un pic mai mult în jurul lor. Iar combinaţia de mărgele şi textil ni s-a părut foarte tonică, fresh.

Şi pentru că am pomenit deja croşeturile, am descoperit Atelier 44, care împleteşte de la coliere la bumbi de inel şi cerceluşi.

Un alt new entry au fost pentru noi creaţiile Gabi Urdă, flori croşetate şi foarte colorate, să le tot porţi şi vara, şi iarna.

Să vorbim şi despre argint! Încă de la intrate, am trecut pe lângă bijuteriile Andrei Lupu, Alis Lalu, Andreia Gabriela Popescu, Odette Lupu, Alexandra Ungurelu, Alexandru Lupu. Mai mult decât atât, la Autor a fost prezent şi David Sandu, expunând creaţiile şcolii de bijuterie Assamblage.

Am remarcat colecţia Morocco Stars, by Alexandra Ungurelu

Cu siguranţă ne-ar plăcea să rotim pe degete chakreke lui Odette Lupu 

Spaţiul dedicat lucrărilor şcolii de bijuterie contemporană Assamblage, condusă de David Sandu, despre care vei afla mai multe în curând pe Designist.

Dar ce aşteptam să vedem de mult era colecţia Zurzur, by Mădălina Andronic & Claudiu Ştefan, din cadrul proiectului lor, The Awesome Project. Piesele sunt din porţelan pictat manual şi arată pur şi simplu fantastic.

Pentru că am ajuns în zona ceramicii, cu siguranţă aţi remarcat şi voi bijuteriile semnate Raluca Buzura: formele şi culorile lor par ireale. Pentru noi sunt imaginea clară a bijuteriei de artă.

De altfel, în sală, Mădălina Andronic, Claudiu Ştefan şi Raluca Buzura formau o insuliţă a minunilor (au stat alături). Iar lângă ei, insuliţa era completată de Cornelia Brustureanu, cu spectaculoasele ei bijuterii din piele.

Ne-a mai plăcut colţul creat de Contemporist, accesorizat cu bijuterii semnate Mihaela Zvîncă şi Bianca Popp. Nu am rezistat să nu ne punem câteva brăţări colorate Play, din lemn şi răşină, lucrate de Mihaela Zvîncă.

Piese de design contemporan şi bijuterii cu forme organice, colorate pop

Little Dolphins, de Bianca Popp, ale cărei coliere se pot vedea expuse mai sus.

Acum e rândul vostru să ne spuneţi ce v-a plăcut sau ce v-a surprins. Listele nu au cum să coincidă, aşa că o aşteptăm şi pe a voastră 🙂

8 Comments

 1. Dana

  Mi-au placut Atelier 44 si Zur Zur…. wow!

 2. Mădălina Georgescu

  Si noua 🙂

 3. Zurzur cu tot ce fac ei, Claudiu si Madi, dar mai ales gulerele de portelan si Carla Szabo – colierul fabulos cu calut pe care l-ati postat si voi

 4. Mădălina Georgescu

  Multumim, Diana 🙂

 5. Andreea

  Mi-au placut la nebunie fluturii Danei Tudor!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed