De vorbă cu Ana Bănică şi Bianca Bărbieru, de la Cai Verzi pe Pereţi

Cai verzi pe pereţi înseamnă poveşti visate cu ochii deschişi. Mai înseamnă un atelier de creaţie şi visare, unde ilustraţiile iau forma stickerelor şi ajung să deseneze poveşti pe perete. Iar în lumea cailor verzi, bagheta cu scenarii stă în mâinile Anei Bănică şi Biancăi Bărbieru.

Ana + Bianca = Cai verzi pe pereţi

În afara căluţilor creaţi pentru casele oamenilor cu apetit pentru fantezie, s-au ocupat de proiecte de amenajare, au făcut şi un pic de web şi graphic design şi au continuat să deseneze. Ana, care a terminat Liceul de artă, a fost şi preparator la Arhitectură, unde a lucrat cu studenţi de anul I şi III la atelierele de desen, modelaj şi mobilier. Iar Bianca se ocupă mai nou şi de un showroom de mobilier, în care ar vrea să promoveze şi designeri români.

Peisaj citadin

Cum v-a venit ideea să creaţi stickere decorative?

Noi două suntem arhitecţi de interior, de fapt. Când ne-a venit ideea lucram împreună la o firmă de design interior. Ca arhitect te documentezi mai tot timpul şi încerci să fii la curent cu ultimele invenţii şi trăznăi. Aflasem de stickerele de perete de ceva timp.

Apoi, ne-am gândit că putem face propriile noastre desene pe care să le prelucrăm. Cine nu-şi doreşte ca desenele lui să îşi găsească o aplicabilitate aşa de rapidă? Ne-a plăcut mult ideea asta fiindcă îţi oferă libertate de creaţie, sunt uşor de folosit şi nu prea scumpe comparativ cu alte finisaje sau decoraţiuni. Aşa că, la scurt timp ne-am dat demisia şi am început să lucrăm pe cont propriu pentru Cai verzi şi, din când în când, amenajări interioare.

Iarba verde de acasă poate creşte şi la birou 🙂 Ce bine ne-ar prinde!

Amsterdamul vine acasă la tine!

Când a fost gata primul sticker şi când s-a vândut primul?

Acum doi ani, un pic înainte să ne lansăm site-ul şi profilul de facebook. Am experimentat un pic cu maşina de tăiat ca să prindem experienţă şi prima comandă nu a întârziat prea mult să apară. A fost vorba despre un T-rex mic şi un liliac mai mare decât el.

Nori de ploaie

Cine e în spatele creaţiei stickerelor – mai sunt şi alţi prieteni, colaboratori implicaţi?

Deocamdată suntem doar noi două şi beneficiarii, pentru că de multe ori lucrăm după ideile lor. Ei ne dau o descriere a ceea ce le-ar plăcea şi noi desenăm şi le punem fanteziile pe pereţi. Ne place să desenăm şi să găsim aplicaţii practice pentru stickere, pe lângă cele decorative. De exemplu, avem autocolante metru pentru copii, stickere cu tablă de scris cu creta şi mai pregătim tot felul de lucruri noi.

Idei sunt, cu timpul e mai greu. Sigur că, la un moment dat, ne vom dori şi colaboratori pe partea de creaţie. Acum ne mai ajută prieteni la montaje şi alte lucruri practice.

Frunze în vânt

Unde produceţi stickerele?

Avem un mic atelier, amenajat în demisolul clădirii în care locuim împreună. Aşa putem să ne împărţim munca destul de uşor, în funcţie de timpul fiecăreia. Nu arată ca un atelier de producţie obişnuit. Este o cameră micuţă, luminoasă, zgomotoasă şi în care se vede că se munceşte cu plăcere.

Fetiţia ninsă

Mim evadat

Aţi avut o inspiraţie fantastică pentru nume! A apărut ca din senin, aşa cum se întâmplă cu ideea fulgerătoare care ştii că va merge, că asta e?

Într-adevăr este simpatic numele, dar în acelaşi timp este şi la obiect. Cred că spune tot ce trebuie. Asta ne-am propus: să găsim un nume deloc serios şi care să inspire un pic de creativitate, visare şi tinereţe.

Nu ne-am grăbit cu numele, el a venit pur şi simplu din starea noastră de visare în care ne aflam, fiind în sfârşit libere şi visând la cai verzi pe pereţi. Credem că numele ne reprezintă foarte bine. Nu avem o afacere mare, una în care trebuie sa afişăm o anumită conduită, ci este mai mult expresia gândurilor şi trăirilor noastre, căreia am reuşit să îi atribuim o funcţiune practică.

Meteo

Oglinzi decorative sub formă de maci

Cai verzi pe pereţi îşi propune să aducă un strop de poveste şi de artă cât mai aproape de noi? Să ne arate că ideile visătoare pot deveni realitate?

Cred că e câte puţin din fiecare. În spatele fiecărui desen există de cele mai multe ori o poveste, o întâmplare din ziua respectivă, o imagine zărită cu coada ochiului pe stradă sau pe internet. Spre deosebire de alţi artişti noi expunem la beneficiari acasă. Luăm cu noi doar o poză şi amintirea expresiilor lor de fericire. Ne place mult să ne cunoaştem şi să interacţionăm cu clienţii noştri, mai ales când lucrăm ceva personalizat. Cu cei mai mulţi dintre ei rămânem prieteni. Ne place să se ştie că nu suntem o fabrică de stickere, ci un atelier de creaţie şi visare.

Visele devin realitate, iar caii verzi de pe pereţii proprietarilor sunt visul nostru de libertate.

Buhuu! Bufniţa care, zicem noi, aduce noroc

Zebra australiană

Ce feedback aţi avut încă de la început? Curiozitate, atracţie, dublate de… achiziţie? Ce v-a făcut să continuaţi?

Primele aprecieri au fost de la prieteni. Au fost încântaţi şi în acelaşi timp uimiţi că noi ne vom ocupa de tot procesul de producţie. Ne-au susţinut mereu, ne-au promovat şi entuziasmul lor ne-a făcut să mergem mai departe.

Noi suntem sincere, desenăm cu pasiune şi punem în fiecare model un pic din entuziasmul nostru. Oamenii simt asta şi ajung ei cumva la noi, fie prin prieteni care poate deja au un cal verde pe acasă, fie fermecaţi de nume.

Faptul că toate modelele sunt design propriu, făcute de noi, iarăşi este apreciat. Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care caută produse Made in România, produse care sunt personalizate, firme sau ateliere, în cazul nostru, care să le înţelegă nevoile cât mai bine. Oamenii s-au săturat de front office-uri şi vor să vadă atelierele, să discute direct cu creatorul, s-au săturat de produse de serie şi vor să aibă produsele artiştilor, designerilor, chiar dacă sunt mai scumpe. De multe ori, oamenii ne cer doar sfaturi de amenajare, pe care le dăm cu cea mai mare plăcere mai ales că abia aşteptăm să ne mai stimulăm un pic imaginaţia cu ideile altora.

Aşa cum spune şi stickerul: loc de scris cu creta.

Acum, după doi ani, Caii verzi pe pereţi au crescut suficient încât să stea independent pe picioarele lor?

Din păcate încă nu reuşim să ne susţinem strict din Cai verzi pe pereţi. De cele mai multe ori trebuie să lucrăm mult pe lângă, pentru a ne plăti chiria. Dar suntem sigure că este doar o perioadă dificilă şi am fost încă de la început conştiente că va fi greu, din cauza situaţiei economice generale şi a lipsei de capital. Treceam printr-o perioadă foarte grea din punct de vedere financiar şi tot ce am investit la început a fost doar muncă. Aveam şi cutter – plotterul de la un prieten foarte bun, care nu-l folosea. Încet, încet, am investit cât ne-am permis şi am reuşit ca, din banii strânşi, să cumpărăm materiale ca să putem continua.  Am continuat să profesăm ca arhitecţi şi graphic designeri ca să ne putem susţine căluţii, care acum sunt destul de măricei şi pe din ce în ce mai mulţi pereţi.

Monstru uimit. Pare un pic derutat, dar sigur vă veţi împrieteni 🙂

Cum v-aţi promovat? Prima dată eu am auzit de voi acum câţiva ani dintr-un articol al lui Dragoş Bucurenci, care povestea cum luase un sticker de la voi pentru noul lui living 🙂

Principala formă de promovare folosită, în afară de Facebook, a fost clasicul “din gură-n gură” sau, cum spun comunicatorii, goodwill PR. Munca noastră ne recomandă şi am observat că, acolo unde este pasiune, povestea merge mai departe.

Dragoş este unul dintre beneficiarii cu care ne mândrim cel mai mult. Spiritul critic şi cunoştinţele despre artă pe care le are ne-au uşurat mult munca, aşa că a ieşit un proiect cu totul special. Stickerele lui au fost special desenate după ce am vazut interiorul. Am căutat împreună soluţia cea mai potrivită şi a avut mare încredere în noi. Rezultatul a fost că am mai colaborat şi pentru decorarea tematică cu stickere a birourilor Asociaţiei MaiMultVerde, un proiect de care suntem tare mândre.

Copacul înflorit

Cele mai dragi proiecte sau cei mai dragi clienţi şi parteneri pentru voi au fost…

Nu vrem sa nominalizăm proiectele de teamă să nu uităm pe nimeni, fiindcă am avut multe proiecte frumoase şi am căpătat mulţi prieteni în urma lor.

Am menţionat mai sus proiectul din casa lui Dragoş Bucurenci şi din birourile Asociaţiei MaiMultVerde, un proiect în care am depus mult suflet datorită tematicii: mediul.  Mai sunt multe proiecte pentru oameni minunaţi care s-au lăsat pe mâna noastră cu designul, sau care ne-au sugerat ce şi-ar dori, sau care au venit cu idei grozave pe care noi le-am pus pe pereţi.

Apoi mai sunt atelierele de creaţie de la Street Delivery care au avut ca rezultat nişte desene care, prelucrate, au dat nişte stickere minunate. Artiştii au fost dintre trecători: copii, studenţi, adulţi, muzicieni, artişti plastici, oameni de tot felul.

Cel mai nou proiect este micul nostru stand de la ROD, mansarda designerilor români de la Cărtureşti. Ne găzduiesc cu nişte modele special create, aduse de o mică bicicletă Pegas cu remorcă. Mai pregătim o colaborare la fel de plăcuta cu Librăria Bastilia.

Aşadar proiecte dragi avem multe. Toate.

Roboţi. Îi putem boteza liniştit Foca şi Mo 🙂

Omi, un grup curios de la care sigur ai ce afla 🙂

Aţi putea face un top al celor mai îndrăgite şi luate acasă stickere ale voastre?

Destul de greu. Ne vom limita la un Top 3 al modelelor de pe site: “Cu balonul”, “Meteo” şi “Frunze-n vânt”. Dar nu sunt cu mult mai prejos nici “Cu umbrela”, “Evadarea unui mim”, “Amsterdam”, “Girafa metro”, “Pisici”, “Space invaders”, “Girafele”, “Omi”, “ Viaţă de nor” etc.

Girafa centimetru

Cu balonul 

Dar la voi acasă, ce Cai verzi stau pe pereţi?

Cum avem o pasiune comună pentru păpuşi şi jucării vechi care stau expuse prin living, am asortat un set de marionete, iar în bucătărie ne ajută doi căluţi verzi. Unul din ei zboară cu un balon din autocolant special pe care se poate scrie cu creta. Este cel mai bun lucru care ni s-a întamplat în bucătărie. Gata cu post-it-urile şi bileţele de pe frigider!

Marionete pe perete

Aţi avut multe comenzi pentru pictură murală şi stickere personalizate? O povestioară cu tâlc despre proiectele personalizate în care clientul e şi designer există? 🙂

Comenzile de pictură murală au fost destul de puţine, dar  de neuitat. Una dintre ele a constat în ilustrarea unor expresii de genul “nuca în perete”, “cai verzi pe pereţi” sau “a tăia frunze la câini”. Ne-am mutat acasă la acel domn pentru câteva zile, cu tot cu pensule şi vopseluri şi a ieşit excelent. Ne-am dat seama ca percepţia noastră asupra cailor verzi pe pereţi este împărtăşită şi de alţii.

O comandă foarte drăguţă de sticker, creată după ideea beneficiarilor, a fost o hartă a lumii ale cărei contururi sunt delimitate de numele marilor oraşe din ţările respective. Este un model pe care îl vom introduce şi pe site la un moment dat. Beneficiarii şi-au dat deja acordul să le folosim ideea.

În avion

Ce îşi mai propune Cai verzi pe pereţi acum, când e deja cunoscut? Cum vedeţi voi evoluţia lucrurilor?

În principiu nu vrem să schimbăm foarte multe în modul de lucru, deşi o evoluţie sau dezvoltare este inevitabilă. Ne dorim foarte tare să mărim şi numărul beneficiarilor, dar dacă avem de ales între producţie şi creaţie, o vom alege întodeauna pe a doua. “Nu lasăm la calitate.”

Mai vrem sa creştem numărul de modele de pe site şi de asemenea am introdus de curând o nouă rubrică – “WallDeco”, unde avem deocamdată două modele de oglinzi decupate din plexiglass. Este un material care imită întocmai oglinda, dar care poate fi mult mai uşor modelat. Astfel putem combina încă o dată designul cu o funcţiune practică. Pe viitor ne dorim să mai inventam şi alte trăznăi de decor interior pe care să le promovăm prin această rubrică.

Pe fir

Toate stickerele sunt disponibile prin Cai verzi pe pereţi. În dreptul fiecărui model vei găsi pe site preţul şi dimensiunile. Succes la visare şi decorare!

O versiune scurtă a acestui articol a fost realizată de noi pentru dosarul de design din Institute, The Magazine. Detalii despre ultimul număr aici.

12 Comments

 1. Oana

  Felicitari cailor verzi! Minunate stickere! 🙂

 2. Dani

  Si chiar se scrie cu creta pe sticker?

 3. Designist.ro

  Da, scrii ce dorești… 🙂

 4. Super! Felicitari!

  Cred ca “girafa” o sa devina bestseller pentru camerele copiilor.

 5. […] Bănică şi Bianca Bărbieru, ai făcut deja cunoştinţă pe Designist.ro. Ţi-am povestit în articolul nostru din primăvară despre stickerele lor simpatice, dar şi despre planurile studioului lor creativ, […]

 6. […] Un sticker îndrăgostit, de la cai verzi pe pereți, îți va colora altfel primăvara și […]

 7. […] tot vorbit pe Designist.ro despe stickerele tablă de scris semnate Cai verzi pe pereți: stickerul are o parte pe care poți scrie cu creta, apoi ștergi și scrii din nou! Pentru că […]

 8. […] acesta designerii Cai verzi pe pereţi, Ana Bănică şi Bianca Bărbieru, ne-au răsfăţat cu creativitatea pe tema Motivelor […]

 9. […] Cai verzi pe pereţi au transformat poveştile româneşti în stickere şi motivele tradiţionale în tapet: în premieră la Made in RO, 25 şi 26 mai – DesignistDesignist on De vorbă cu Ana Bănică şi Bianca Bărbieru, de la Cai Verzi pe Pereţi […]

 10. […] 7. Câteva decorațiuni de Crăciun vor face atmosferă pe masă, presărate moderat lângă șervete sau coronița de brad. Vă prezentăm cea mai nouă colecție Cai verzi pe pereți! […]

 11. […] nu ai cine știe ce perspectivă, creează-ți una! Cu posterul tapet La Mansardă, semnat de Cai verzi pe pereți – în locul blocurilor gri de vizavi vei vedea un Mic Paris. În plus, aduce un aer mai boem […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed