Am scoate oricând pe masă Farfuriile Zburătoare: o colecție Ubikubi feat. KITRA

Una dintre poveștile pe care vi le spunem acum, la început de an, implică nu doar o super colaborare de design, ci și o faptă extraordinară din categoria celor pe care ar trebui să le facem în fiecare zi. Pe scurt, designerul Dragoș Motica (creative director-ul brandului Ubikubi) a colaborat cu artistul vizual KITRA pentru o ediție specială a colecției sale Farfurii Zburătoare. Banii obținuți din vânzarea colecției sunt donați către AMAIs, ONG-ul ce folosește metode alternative pentru a-i ajuta & integra pe copiii cu deficiențe de vedere.

6Ubikubi & Kitra - Designist

Ce sunt Farfuriile zburătoare?

Derulăm un pic filmul, ca să fiți familiari cu toate episoadele poveștii, ce stă sub semnul colaborării între creatori români și, în același timp, oameni de bine.

Farfuriile Zburătoare au apărut, ca prototip, în 2012, în urma colaborării dintre designerul Dragoș Motica cu ceramista Raluca Buzura. Iar conceptul lor a prins rădăcini într-o amintire din copilăria lui Dragoș. Când era mic, mama lui îi atrăgea mereu atenţia să nu pună farfuriile fierbinţi pe blatul mesei lăcuite, pentru că se va deteriora. Ca să rezolve vechea problemă, Dragoş a creat farfuriile care se susţin în doar 3 puncte pe blat!

Cu toții mergem acasă, cel puțin la prânzul de duminică,  mesele lăcuite sunt încă “la datorie”, noi zicem că e cadoul ideal ca să dea cu pace în familie. Și cu design la masă. 😉

7Ubikubi & Kitra - Designist 10Ubikubi & Kitra - Designist

În 2014, Dragoș a reușit ceea ce puțini designeri români reușesc: farfuriile sale au început să fie produse la o fabrică din Baia Mare! Iar un an mai târziu, în 2015, a lansat ediția specială în colaborare cu KITRA și au decis ca profitul din vânzări să meargă către AMAIs, unde este folosit pentru cumpărarea materialelor educative.

Tot în 2015, în decembrie, s-au bucurat de aprecieri și au fost alese drept cadouri la Made in RO #7 – Târg de design românesc. Iar anul acesta, la sfârșitul primăverii, au fost expuse la secțiunea Design Hibrid în cadrul Romanian Design Week.

1Foto-Alex-Boghian-Made-in-ROFarfuriile zburătoare la Made in RO#7

17Ubikubi & Kitra - Designist

Farfuriile zburătoare @ RDW

Ca să întregim povestea, am stat de vorbă și cu Dragoș, și cu KITRA.

3Ubikubi & Kitra - Designist

KITRA (Nicu Duță) & Ubikubi (Dragoș Motica) la lansarea ediției limitate a Farfuriilor Zburătoare, în 2015

Designist: Unde sunt produse acum Farfuriile Zburătoare?

Dragoș Motica: În continuare sunt produse la Baia Mare. De fapt, fabrica de la Baia Mare produce o mare parte din obiectele Ubikubi din ceramică.

Au fost mai bine primite farfuriile personalizate, rezultate în urma colaborării?

Demersul nostru a fost bine primit de mediul online. Din punctul de vedere al vânzărilor, deși era o colaborare care presupunea vânzarea și donarea câștigurilor, nu prea s-a înghesuit lumea.

4Ubikubi & Kitra - Designist 11Ubikubi & Kitra - Designist 14Ubikubi & Kitra - Designist 15Ubikubi & Kitra - Designist

De unde le putem cumpăra și care este prețul unui set Ubikubi & KITRA?

Au fost și sunt in continuare postate, într-un album foto, pe facebook-ul Ubikubi, de unde poți să-ți alegi dintre seturile rămase, să ne scrii un mesaj și apoi să le achiziționezi. Prețul unui set este de 200 de lei, iar câștigul este donat către AMAIs.

Noi ți le trimitem la destinația dorită. Nu sunt introduse în magazinul nostru online și am renunțat să le mai vindem prin colaboratorii noștrii din București, deoarece, având în vedere că toată suma vânzării este donată, se complicau lucrurile din punct de vedere contabil.

Mai ai și alte astfel de colaborări în plan pentru produsele Ubikubi?

Da. Am câteva idei însă le ţin deocamdată pentru mine pentru că nu ştiu câte se vor materializa. Oricum noi am mai colaborat, între timp, şi cu Ghica Popa. El ne-a făcut un desen pentru punga cu micile cadouri date cu ocazia lansării Colecţiei din 2016, din mai, în cadrul RDW.

front-viewPrototipul Farfuriilor Zburătoare, din 2012

Și acum, doamnelor și domnilor, intră în scenă KITRA.

5Ubikubi & Kitra - Designist

Designist: Îți vedem desenele pe… pereți, obiecte și accesorii de design, la festivaluri și, până mai acum, și interfața Eclectic fm (pe care-l ascultăm la birou) era semnată de tine. Din aceste colaborări, în care tu îți adaptezi stilul, simți ca este o situație “win” și pentru tine, ca artist ce caută să crească de la proiect la proiect?

KITRA:  Clar este un “win”, sunt anumite proiecte care necesită o adaptare a ce fac eu şi uneori rezultatul mă duce spre ceva nou, ceva nou care se transformă şi mai departe în alte proiecte.

La ce lucrezi acum?
La o serie de lucrări pentru o expoziţie personală şi la o jucărie din lemn, un personaj, pe care mă chinui de ceva vreme să o finalizez.

Am prezentat și fotoliile Atelier Mustață pe care tu ai intervenit.
Care sunt proiectele tale preferate, în materie de colaborări: cele de
design de obiect sau mai degrabă acelea care presupun aplicarea
desenelor tale pe suprafețe mai ample, cum ar fi mașini, pereții interiori și exteriori?

Majoritatea proiectelor îmi sunt preferate, am acasă produse adunate din colaborări – tocmai de la Ubikubi nu am setul de farfuri peste care am intervenit. 😉
Fiecare proiect te stimulează într-un fel anume, nu pot să spun că am proiecte preferate şi, dacă aş spune că am unele preferate, s-ar supăra celelalte proiecte pe mine. 🙂

Găsești accesoriile cu semnătura KITRA aici.

8Ubikubi & Kitra - Designist 16Ubikubi & Kitra - Designist

Designul hibrid în România

Să nu uităm că, pe scena designului local, capitolul Design Hibrid a fost deschis la ediția de anul acesta a Romanian Design Week, iar una dintre instalațiile-cheie ale secțiunii – Fangai, by Martin Balint, a fost susținută de glo iFUSE.  Asta și pentru că, apropo de noutăți și de integrarea designului hibrid în viața de zi cu zi, anul aceasta România a fost prima țară din lume în care s-a lansat glo iFUSE – produs hibrid, cu design futurist, care combină tutunul cu tehnologia electronică de ultimă generație.

Inovația constă în capsulele cu tutun și lichid cu nicotină. Tutunul nu arde, astfel atât utilizatorii produsului, cât și cei din jurul lor se pot bucura de o altfel de experiență: fără fumul, scrumul și mirosurile asociate fumatului.

kent_1_s

Dispozitivul arată într-adevăr smart, asemenea unui gadget, iar atât capsulele KENT Neopods, cât și dispozitivul glo iFUSE sunt disponibile pe piață prin intermediul platformei www.exploreglo.com și a altor magazine selectate din București.

glo-Ifuse-Designist-

Fotografii: prin Ubikubi & KITRA / Designist / British American Tobacco.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed