7 supertrolere călătoresc cu noi prin aeroporturi cu design wow – antidot pentru o iarnă prea lungă

Nu știm voi cum sunteți, dar pe noi, în februarie, așa ne apucă un dor de ducă… aproape că ne-am apucat de făcut bagajele pe loc. Dar aceasta este și una dintre cele mai intense luni ale anului la Designist, așa că ne mulțumim să visăm cu ochii deschiși.

Ca să ne mai treacă puțin de dor, am făcut un top personal al celor mai frumoase 5 aeroporturi din lume. Pornim într-o călătorie virtuală, pe mai multe meridiane, dar cum nu poți pleca la drum – chiar și doar pe aripile imaginației, fără bagaje, am aruncat o privire și prin magazinul prietenilor noștri de la ZiP UP, despre produsele cărora ți-am mai povestit aici, să vedem ce ne mai face cu ochiul din colecțiile lor de… bagaje cu premii de design.

Distincție și aer aristocrat la Sankt Petersburg

Prima oprire, ca să nu schimbăm brusc garderoba de iarnă, o facem la Sankt Petersburg, pe Aeroportul InternaționalPulkovo”. Acoperișul său din romburi aurii îți transmite din start că te afli într-unul dintre cele mai elegante orașe ale Europei.

Structura expresivă a acoperișului este compusă din panouri ce par că au rezultat din desfacerea unei creații origami.

Proiectul este semnat de biroul de arhitectură londonez Grimshaw, care a folosit luminatoare decupate în acoperiș pentru a ghida pasagerii prin diversele puncte ale terminalului. Atrăgător și smart.

Și pentru că un oraș atât de posh te obligă să fii la înălțime, am lua cu noi un troler Leather&More de la Stratic. Este de departe unul dintre cele mai frumoase trolere pe care le-am văzut, ceea ce este certificat și de premiul „Good Design Award” pe care și l-a adjudecat în 2017. Alegerea a venit firesc: așa aeroport, așa troler! 🙂

Trolerele de la ZiP UP te scot în evidență, dar nu prin huruitul bagajelor pe pavaj, deoarece au cele mai silențioase roți. De adăugat că au carcasa dură, din policarbonat de cea mai bună calitate, iar mânerele și restul detaliilor sunt din piele naturală, ceea ce te va face să te simți ceva mai aristocrat în orașul țarului Petru cel Mare.

Ordine și rigurozitate la Shenzhen

Ne luăm zborul către un alt aeroport iconic, de această dată în China continentală: Shenzhen Bao’an International Airport. La prima vedere, pare că am aterizat pe stația de andocare a unei civilizații extraterestre. 🙂 Clădirea, îmbrăcată într-un dublu înveliș, care filtrează lumina prin ferestre hexagonale, pare făcută de o civilizație înrudită cu albinele.

La interior, impresia că te afli într-un stup uman se amplifică prin modul în care podelele lustruite reflectă acoperișul. Arhitecții de la Studio Fuksas, care au proiectat aeroportul, nu s-au oprit doar la clădirea terminalului, ci au creat cabinele de check-in și porțile de îmbarcare pentru ca și ele să păstreze impresia generală de out of this world.


Când am dat cu ochii de atâta ordine și rigoare a formelor, ne-am dorit și noi să ne încadrăm, așa că ne-am prezentat la check-in, virtual – bineînțeles, cu o valiză Original Stratic. Eleganță, robustețe, garanția lucrului făcut cu responsabilitate – asta citești printre rândurile etichetei „Made in Germany”. Iar rigoarea, precum frumusețea, vine din interior. 🙂 Valiza are un săculeț special pentru pantofi și propria geantă de cosmetice. Parcă altfel te organizezi, nu?


Îți dăm și o informație bonus: fiecare valiză Stratic este testată să te poarte pe o distanță de 50 de kilometri, iar mânerul său telescopic rezistă la aproximativ 5.000 de deschideri. Ca urmare, nu ne miră că Stratic oferă pentru acest model de troler 10 ani garanție.

Texturi wow și forme organice în Mumbai

Am zis doar că acest articol este un antidot pentru iarna de afară, așa că să pornim spre zări mai calde! Ne oprim direct în India, la Mumbai. Lăsându-se inspirați de imaginea unei pene de păun, arhitecții de la SOM (Skidmore, Owings & Merrill) – cei care au desenat printre altele și Burj Kalifa, au oferit Indiei unul dintre cele mai spectaculoase aeroporturi ale lumii: Chhatrapati Shivaji International Airport. Clădirea împrumută din motivele care se regăsesc în cultura locală, devenind astfel un simbol al întregii țări, nu doar al Mumbaiului – care este, de fapt, cel mai mare oraș al Indiei.

Cele 30 de coloane care suportă greutatea acoperișului ne-au dus cu gândul la chioșcurile de vară ale palatelor indiene, numai bune pentru a bea pe îndelete o ceașcă de ceai masala. 

Ce să alegem  pentru acest aeroport din multitudinea de opțiuni de la ZiP UP? Pentru că nu am reușit să ne hotărâm doar la un singur model, dar și pentru că o călătorie în India nu e tocmai un city break, deci cere mai multe ținute și mai mult loc de depozitare, am ales două dintre cele mai colorate și mai moderne modele de la BG Berlin: Looking Around și Tropical Sounds. Brandul german a ales să își decoreze valizele cu ilustrațiile unor tineri designeri din Germania, Ecuador sau Brazilia, care s-au inspirat din graffiti și arta urbană pentru a obține de departe cele mai hip trolere pe care le-am văzut.

Sunt încăpătoare, rezistente, datorită carcasei din policarbonat, și poartă două dintre cele mai simpatice ilustrații pe care le poți observa într-un aeroport. Vei fi printre primii călători care își vor zări valiza pe banda de bagaje. 🙂

Pentru că sunt modele spinner, adică gemantane cu 4 roți, Looking Around și Tropical Sounds sunt ușor de manevrat. Mai mult, roțile lor sunt din polipropilenă, ceea ce înseamnă că trec mai ușor peste eventualele obstacole precum bordurile mici sau pietricelele de pe trotuare. Ceea ce ajută în Mumbai, doar știi că India poate să îți testeze răbdarea în numeroase și ingenioase moduri, chiar și dacă ești un turist mai puțin consumator de confort vestic. 🙂

Deșertic și glam la Amman

Traversăm Oceanul Indian și admirăm de la înălțime dunele care șerpuiesc pe întinsul Peninsulei Arabe pentru a ateriza la Amman, pe Queen Alia International Airport. Și aici, cultura locală a fost sursă de inspirație pentru arhitecții de la Foster + Partners. Rezultatul: domuri uriașe din beton de forma corturilor beduine formează acoperișul aeroportului. Nu e doar o chestiune de estetică, pentru că ele sunt cele care ajută clădirea să păstreze pasiv o temperatură constantă la interior, în ciuda diferențelor mari de temperatură dintre zi și noapte înregistrate mai ales vara.

În compoziția betonului utilizat la realizarea domurilor s-a folosit nisip din deșert,
ceea ce a oferit clădirii o nuanță specifică, în armonie cu peisajul. 

Dar să nu uităm că ne aflăm într-o țară arabă și că dunele de nisip sunt „sparte” de culorile vii ale corturilor și veșmintelor locale. Așa că îți propunem să împachetăm repede hainele de vară în trolerul Glam de la BG Berlin. Și glam să ne fie vacanța!

O alternativă la fel de jucăușă de la ZiP UP este TV Set, tot de la BG Berlin. Pentru că la interior are numeroase buzunare cu fermoar, vor călători în siguranță câteva perechi de ochelari de soare și toate colierele și brățările pe care le iei cu tine în vacanță.

Tehnologie la zi și eleganță britanică pe Heathrow

Și, last but not least, te invităm la o plimbare imaginară prin imensul Terminal 5 al aeroportului londonez Heathrow. Arhitecții de la Richard Rogers Partnership au fost cei care au desenat acest imens terminal, care deservește anual peste 33 de milioane de pasageri (ca să îți faci o idee de mărime, Otopeniul este tranzitat anual de aproximativ 10 milioane de oameni). Este, de altfel, una dintre cele mai mari clădiri din Marea Britanie. Cu structura sa din oțel și acoperișul din sticlă, Terminalul 5 a fost și rămâne încă unul dintre cele mai desăvârșite proiecte de acest tip.

Ca urmare, ne-am gândit să luăm cu noi un troler recunoscut printr-o serie de premii de profil pentru designul său ireproșabil – Relax 2 de la Stratic. Datorită lui compania germană producătoare și-a adjudecat cinci dintre cele mai renumite premii de design: „Good Design Award”, „iF Design Award”, „Plus X Award”, „German Design Award Special 2017” și „Design Award”.

.

Evident un produs al timpului prezent, Relax 2 este eco-friendly, fiind obținut în întregime din 22 de PET-uri reciclate. Are carcasa impermeabilă și un imprimeu discret și vesel (puncte mici, verzi sau portocalii). La interior, trolerul este împărțit în două jumătăți egale, la care ai acces și printr-un buzunar din față, ca să scoți mai repede din bagaj perechea favorită de jeans imediat ce ai ajuns la hotel. Ha, nici măcar nu mai trebuie să despachetezi :).

Mai știi cum e să te întorci la hotel după o zi de mers pe jos și să nu reușești să îți găsești încărcătorul de la telefon și nici pe cel de tabletă? Sau să îți găsești căștile cu firele încurcate parcă voit pentru că au migrat prin valiză? Ți s-a întâmplat să nu știi unde să îți pui cheile de acasă pentru că ești în alt oraș și nu ai nevoie de ele, dar nu ai vrea să le uiți printr-un sertar la hotel? Da, obiectele mici sunt o problemă atunci când călătorești. Relax 2 o rezolvă însă printr-un separator detașabil cu mai multe buzunare pe care îl poți agăța de bara de umerașe. Din troler direct în șifonierul hotelului și înapoi! 🙂

Când ai de parcurs distanțe considerabile e bine să ai la îndemână și în siguranță sticla cu apă, paharul de cafea și ochelarii de soare. De aceea, creatorii Relax 2 au toată aprecierea noastră pentru că au gândit pentru ele buzunare speciale și un suport dedicat.

Și acum, că am ajuns la final de top, așa-i că vă simțiți deja mai bine? Sunt bune și călătoriile virtuale, e clar!

Fotografii: prin ZiP UP și prin aeroporturile și birourile de arhitectură prezentate.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed