Ardezia flexibilă are grijă de resursele naturale și se aplică atât de ușor acasă

Ori de câte ori descoperim un material nou ne interesează nu doar inovația pe care o aduce la interior, ci și diferența pe care o face în mediul înconjurător. Este “principiul” care ne-a făcut să vă povestim despre mocheta modulară țesută din firul reciclat al năvoadelor. Iar acum ne face să ne oprim mai mult asupra ardeziei flexibile. Îți explicăm imediat de ce.

Economia de resurse

Ardezia flexibilă are toate proprietățile unei pietre naturale (rezistență, longevitate, duritate), la care adaugi flexibilitate. Iar toate vin într-o grosime de… 2 milimetri! Ce înseamnă asta, pe lângă wow? Înseamnă că din cariera de piatră se extrage mult mai puțin decât în cazul unui produs clasic, a cărui grosime începe de la cel puțin 1 centimetru și poate ajunge până la 3, chiar 5 centimetri (!). Cred că vă dați singuri seama ce economie de materie primă naturală implică cei 2 milimetri grosime ai ardeziei flexibile.

Ardezie-flexibila-Piatra-online-Designist-7

Efort și timp considerabil mai mici

Dacă-ți sună prea a “produs detergent clasic vs. noul produs”, se dă următorul caz: un proiect unde ai de placat pereți întregi (exteriori) cu piatră. Diferența e uriașă, în termeni de resurse și timp, atunci când lucrezi cu foaie de ardezie (de 122 x 61 cm), ce cântărește doar 1,5 kilograme, se aplică cu un simplu adeziv pe aproape orice tip de suprafață, și e suficient de flexibilă încât să se muleze pe curbele, colțurile, coloanele clădirii.

Gândește-te doar la utilajele, oamenii implicați, amploarea șantierului și timpul necesare ca aceiași pereți exteriori să fie îmbrăcați în piatră naturală clasică: cu o grosime și o greutate considerabil mai mari; cu toate pregătirile pe care le implică stratul – suport, căci placarea nu se face doar cu adeziv. Cum timpul înseamnă și bani, putem încheia cazul cu un q.e.d.

5Ardezie flexibilaBucătărie placată cu foi de ardezie flexibilă

Posibilități scenografice la interior

Odată ce vezi o foaie de ardezie și-i simți textura, știi că ai atins cel mai natural “tapet de piatră”. Degradeurile, pattern-ul sunt o pictură în piatră naturală, de lipit pe peretele de acasă. Poate fi un proiect de weekend, preferatele noastre, dacă te gândești doar la un perete din baie, sau la zona aferentă blatului din bucătărie, de exemplu.

Pe lângă rezistența… de piatră, e recomandat ca suprafața foii de ardezie să fie impermeabilizată, mai ales în spațiile umede sau acolo unde se gătește intens. Găsești atât adezivul poliuretanic cu care se lipește de perete, cât și soluțiile de impermeabilizare la PIATRAONLINE.ro.

2Ardezie flexibilaAmenajarea unei băi din România, cu foi de ardezie flexibilă
2908662-17381530-thumbnail

Via Style Estate

3Ardezie flexibilaFoaie de ardezie flexibilă aplicată în zona blatului de lucru. Rezistența la pete este tot… de piatră!

Revenind la stil 

Ți-am tot vorbit în ultima vreme despre interioarele ce tind către stilul industrial sau contemporan epurat (minimalist). Minimalismul de care vorbește multă lume mizează tocmai pe expresivitatea texturii și pe economia de piese. Un perete sau o suprafață placată cu acest material pictural, atât de flexibil și versatil, vor fi tot spectacolul de care ai nevoie într-o încăpere aerisită, epurată. Și nu vorbim de un artificiu de stil, ci de un finisaj făcut să reziste o viață. Doar e piatră, transformată în această variantă inedită, o foaie ușoară și flexibilă, cu ajutorul tehnologiei germane.

1Ardezie flexibila

Piese de mobilier transformate cu ardezie flexibilă

Una dintre cele mai ingenioase aplicări e de departe, pentru noi, fața nouă pe care o poți da pieselor de mobilier sau ușilor. Dacă ai avut măcar un astfel de plan, știi foarte bine că nu e deloc ușor să creezi o textură, foarte interesantă vizual, dar și rezistentă, pe fața unui dulap vechi, unui cufăr, unui raft, unui spătar:  implică multe straturi, multe tehnici și experimente cu materiale, vopsele, spray-uri etc. A schimba fața unui corp de mobilier, de la barul din living, la dulapul din dormitor, va fi de-acum un proiect scurt de weekend: poți aplica singur foile flexibile, care se fixează cu adeziv. Se usucă repede, iar aplicarea e cât se poate de curată.

Cât despre suprafața texturată, greu de reprodus, lăsăm imaginile de mai jos să vorbească:

Ardezie-flexibila-Piatra-online-Designist-1 Ardezie-flexibila-Piatra-online-Designist-6 Ardezie-flexibila-Piatra-online-Designist-12

Ardezia flexibilă la Trienala de Arhitectură East Centric

Pentru că toate lucrurile inovatoare dezvoltă conexiuni memorabile, am aflat că ardezia flexibilă a fost aleasă de specialiștii PIATRAONLINE pentru a fi prezentată în cadrul Trienalei de Arhitectură East Centric, din București. Despre care (coincidență!) ți-am povestit recent și care merită vizitată până pe 9 octombrie, pentru că e o incursiune în arhitectura recentă din țările Europei Centrale și de Est.

“Ne dorim accesul arhitecţilor la informaţii coerente, complete şi actualizate din domeniul construcţiilor şi amenajărilor, de aceea am ales să le prezentăm în cadrul Trienalei de Arhitectură, eveniment pe care îl susţinem, gama de ardezie flexibilă Skin. Este un produs cu siguranţă inovator, ce poate schimba foarte mult regulile din această industrie, un produs care poate să ne facă viaţă mai uşoară tuturor: pentru că este uşor din punct de vedere al greutăţii, pentru că se montează extrem de uşor, şi pentru că folosindu-l contribuim la longevitatea resurselor naturale.”, ne-a spus Mariana Brădescu, Business Development Manager PIATRAONLINE .

Slate-Door-OceanVia The ArchiStudio

Tot de la Mariana Brădescu am aflat că materialul de care noi am auzit anul trecut a apărut de piață de 20 de ani (!). “Doar” 20 de ani, spune Mariana, și asta pentru că abia în cei din urmă a devenit din ce în ce mai folosit. Se lucrează constant la îmbunătățirea lui, constructorii fiind interesați în principal de păstrarea calităților pietrei naturale, păstrând usurința în manevrare.

Noi vă dorim o racordare prolifică: și în ce privește proiectele cu ardezie flexibilă, și în descoperirea Trienalei!

Fotografii: prin PIATRAONLINE.ro

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed