Când un apartament interbelic din București este tratat cu respect

Vă mai aduceţi aminte de pătratele haioase din copilărie, în care jucam x şi zero şi încercam să-l surprindem pe celălalt cu x-urile noastre? Eu una luam mai tot timpul bătaie la jocul ăsta şi mi se părea de necâştigat. Era important cine începea şi unde îşi aşeza simbolul. Acum mă gândesc cu duioşie în urmă şi zâmbesc.

1Apartament interbelic - Bucuresti - Designist

Dar nu numai de asta, ci şi pentru că am intrat într-o casă veche renovată recent de arh. Sonia Codiţă,  un proiect marca Space42 Design. E vorba despre un apartament de 90 de metri pătraţi, dintr-un bloc interbelic din zona Dorobanţi. Aici pare că noul şi vechiul tocmai au încheiat o partidă de x şi zero, din care nu a pierdut nimeni. Dimpotrivă, proprietarii sunt cei care au avut doar de câştigat în propria lor casă: multă lumină, un spaţiu plăcut şi intim şi sentimentul de acasă.

2Apartament interbelic - Bucuresti - Designist

Reamenajarea a durat din februarie până la sfârşitul lui mai 2015, iar proprietarii au ales să lucreze cu Sonia pentru că le-a plăcut modul ei de abordare a patrimoniului construit, un mod cât mai puţin intrusiv şi care permite folosirea şi punerea în valoare a elementelor originale ale unui imobil.

Când intri în apartamentul de trei camere te întâmpină aerul de lucru bine făcut, pe care îl recunoşti fără să fii neapărat specialist. Apartamentul păstrează o serie de elemente originale (ferestre, uşi, mobilier încastrat, parchet). Amenajarea acestui spaţiu s-a axat pe conservarea acestor elemente şi evidenţierea lor printr-un decor “curat”.

3Apartament interbelic - Bucuresti - DesignistParchetul din lemn masiv este cel original, raşchetat şi finisat cu ulei de in. Fiind bine pus la locul lui şi recondiţionat, luceşte cald din toate culorile care au recăpătat viaţă.

E un apartament construit în anii ’30 – ’40, iar patina timpului se simte dacă, să spunem, te uiţi la geamuri, care au fost recondiţionate, însă păstrate, tocmai pentru a rămâne în adevăratul spirit al conservării şi restaurării. De ce? Pentru că, aşa cum ne spune chiar Sonia, “restaurarea fondului construit înseamnă respectarea istoriei, culturii, caracterului locului, a meşteşugurilor şi – nu în ultimul rând – a sănătăţii, integrităţii şi autenticităţii clădirii”.

10Apartament interbelic - Bucuresti - Designist

În ceea ce priveşte restaurarea, Sonia nu e adepta pastişelor, procedeu care presupune reconstruirea elementelor pierdute sau demolate. Conservarea patrimoniului se axează mai ales pe prevenţie, în încercarea de a determina proprietarul să întreţină un imobil, în loc să îl repare odată la 100 de ani, astfel riscând să fie pierdute elemente majore care definesc autenticitatea imobilului. De altfel, spune Sonia, restaurarea nu înseamnă automat folosirea materialelor sau tehnicilor vechi. În cazul imobilelor declarate monumente istorice sau care se află în zone protejate, este foarte important să se folosească materiale de construcţie compatibile cu cele originale (tencuieli pe bază de var, vopsele silicatice, vopsele pe bază de apă pentru tâmplării sau elemente de lemn, pardoseli din lemn).

4Apartament interbelic - Bucuresti - Designist

La partea de design, Sonia a ales soluţii cât mai simple, pentru că în general ea nu este adepta reconstruirii unor interioare „încărcate”, care imită stiluri din perioade imperialiste: “O clădire de patrimoniu care are un caracter pronunţat şi elemente originale deosebite este mai bine pusă în valoare de către un mobilier modern cu linii simple, clar definite.”

7Apartament interbelic - Bucuresti - Designist

De altfel, Sonia s-a specializat în Conservarea Siturilor şi Monumentelor la un masterat în Belgia, la Raymond Lemaire International Centre for Conservation din KU Leuven, unul dintre cele mai bune institute dedicate conservării patrimoniului din Europa. Conservarea nu înseamnă numai restaurare: aceasta este una din lecţiile importante învăţate acolo. Un domeniu de interes pentru Sonia este conversia funcţională şi inserţia unor elemente noi, contemporane în fondul istoric existent: “Am studiat conservarea patrimoniului pentru ca să înţeleg, să respect fondul construit istoric, dar să pot să îl adaptez optim la cerinţele şi necesităţile contemporane.”

6Apartament interbelic - Bucuresti - Designist

În Apartamentul X s-au folosit materiale naturale ecologice, care nu reprezintă un lux, ci dimpotrivă, sunt foarte accesibile. Preţurile pentru tencuielile pe bază de var și pentru cele de ciment sunt foarte asemănătoare. Este posibil ca diferenţa să se simtă la manoperă dacă firma/meşterul angajat este unul foarte ieftin, adaugă Sonia. ” Însă, dacă firma de construcţii este una serioasă, nu cred că percepe un tarif suplimentar pentru manoperă.”

5Apartament interbelic - Bucuresti - Designist

Culorile sunt şi ele foarte importante, de aceea Sonia a mers pe o gamă cromatică bazată pe culori deschise, gri-uri colorate şi accente de galben ocru. Jocul creat între ele lasă lumina să inunde casa, un detaliu foarte important când vine vorba de sentimentul de acasă.

9Apartament interbelic - Bucuresti - Designist

Apartament X este şi o pledoarie pentru conservarea a ceea ce a rămas bun din vechi, tocmai pentru a respecta armonia şi coerenţa spaţiului. Din păcate, tot mai multe imobile vechi, în special din centrul Bucureştiului, au suferit modificări ireversibile, din cauza unor intervenţii nepotrivite, chiar abuzive.

Modul în care s-a practicat conservarea patrimoniului în ultimii 20 de ani a fost deplorabil, așa cum ne spune și Sonia, care este de părere că lumea ar trebui educată mai mult în ceea ce priveşte renovarea unor locuinţe sau imobile vechi. “Cred că şi autorităţile ar trebui să fie mai stricte în aplicarea legii care, spre exemplu, prevede ca în zonele de patrimoniu tâmplăriile exterioare să fie păstrate şi restaurate, nu înlocuite cu geamuri cu tâmplărie PVC. Am observat, totuşi, că cei care apelează în adevăratul sens al cuvântului la specialişti pentru a fi ajutaţi în proiecte de restaurare sunt oamenii care au deja informaţii despre acest lucru şi care au un mare respect pentru istoria şi caracterul locului.”

8Apartament interbelic - Bucuresti - Designist

Știm că mulți dintre voi veți întreba, așa că iată și lista de furnizori:

Tencuieli și vopsitorii – Hasit, gama Rofix
Vopsea albastră bucătărie – Benjamin Moore (vopsea latex acrilic)
Vopsea tâmplării exterioare, interioare – vopsea pe bază de apă Benjamin Moore
Pardoseala din camere și hol – Parchet original rașchetat și finisat cu ulei de in
Pardoseala din baie, dining, bucătărie – rășină epoxidică
Lămpi – casete luminoase la comandă prin A&TB Advertising
Mobila bucătărie, dressing dormitor, raft hol pe comandă – Unik Design
Firma de construcții – Reno Consol & Construct

Fotografii: prin Space42 Design

One Comment

  1. Ana

    Foarte frumos, imi place in mod deosebit ca in sfarsit cineva intelege ca tamplaria de lemn SE PASTREAZA si nu opteaza pentru a o inlocui cu PVC cum am vazut ca practica multi arhitecti, numai sub pretextul “eficienta energetica”. Asta este regula pentru cladirile de patrimoniu, intr-adevar cati o respecta?
    Doar o observatie am: aveti referinte listate pentru mobilier dormitor, baie, etc dar exemplificate par a fi doar bucataria cu dinningul si livingul, si acelea doar din anumite unghiuri “discrete”. Mi-ar placea sa vad mai mult din proiect in masura in care proprietarii sunt de acord bineinteles. Multumesc si felicitari!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed