Atelier Kairos: când doi prieteni din copilărie lansează un brand high-end de covoare țesute manual
Începem cu un scurt nota bene: nu știm ce gusturi are Moș Crăciun în materie de home&deco, dar, în vreo două săptămâni, nu ne-ar mira să poposească în casa ta cu ceva mai mult decât avea de gând, dacă ar citi acest articol… Cu ochii țintă la covoarele Atelier Kairos suntem și noi cam de când s-au lansat, în toamna acestui an. Am trecut pe listă și un model preferat, Aventurine, cu inserții de mătase. Toate covoarele lor sunt piese spectaculoase de design, țesute manual de meșteșugari nepalezi prin mijloace tehnice neschimbate de secole, după un design românesc, din lână tibetană, mătase chinezească și cânepă. Cum ne sună 155.000 de noduri pe metru pătrat? Ca o poveste de viață. Între 10 și 20 decembrie, Atelier Kairos face parte din selecția Designist Made in RO online 🤩, așa că îți facem mai jos un video teasing, înainte să îți dăm toate detaliile. De reținut: fiecare covor Atelier Kairos poate fi personalizat în ceea ce privește dimensiunile, raportul de materiale folosite și culorile (poți alege dintr-un paletar cu până la 600 de culori). Meet the creators: Sorin Urziceanu & Horia Berca În primăvara lui 2018, când arh. Sorin Urziceanu pregătea proiectul de design interior al apartamentului lui Horia Berca, prietenul său din copilărie, s-a ciocnit de un neajuns la care nu se aștepta: lipsa de varietate și de calitate a covoarelor de pe piața locală. Și el, și Horia reveniseră recent în țară din Qatar, respectiv Australia, unde făcuseră o pasiune pentru meșteșugurile tradiționale, iar asta le-a servit ca soluție creativă: și-au propus să acopere împreună această lipsă cu primul brand românesc de covoare țesute manual în tehnica hand-knotted, pe segmentul high-end. Așa s-a născut Atelier Kairos.
Horia (stânga) este mintea organizatorică și managerul de proiect, Sorin (dreapta) este mintea creativă a Atelier Kairos. A urmat un proces amănunțit de documentare, în urma căruia Sorin și Horia au aflat că Nepal este unul dintre superstarurile domeniului: are o tradiție de secole în ceea ce privește covoarele hand-knotted și o multitudine de producători locali. Iar după ce au prospectat piața nepaleză, i-au găsit pe cei cu care colaborează și astăzi, meșteșugari aflați deja la a treia generație în realizarea covoarelor țesute manual. Nu vom intra în toate detaliile, pentru că procesul de execuție a fiecărui covor este foarte elaborat și îndelungat, dar, în cazul în care nu ai avut bunici la țară (tehnicile tradiționale au elemente comune și în România, și în Nepal), trebuie să știi că:
Tragem linie și totul ajunge la câteva luni bune de muncă: ți-am spus că este vorba despre covoare-spectacol! 😉 Ah, iar Sorin și Horia au asistat la toți pașii procesului de execuție, ceea ce i-a ajutat să îi înțeleagă complexitatea și importanța atenției la detalii.
Prima colecție – un dans al formelor și culorilor Portofoliul Atelier Kairos cuprinde acum 3 modele distincte de covoare, toate cu forme asimetrice, compoziții atipice și culori puternice: Aventurine, Carousel și Wabi Sabi. Cheia acestei prime colecții este covorul ca obiect central de decor în cadrul unei amenajări: explorarea posibilităților oferite de materialele naturale fără limitele date de o tematică predefinită. Covorul Aventurine este inspirat din povestea pietrei cu același nume, despre care se crede că are proprietăți terapeutice. Conține inserții de mătase, ceea ce îl ajută să sclipească ușor în lumină.
Covorul Wabi Sabi urmează conceptul japonez al frumuseții în imperfecțiune, un simbol al păcii interioare. Are o formă care ne inspiră dinamism și surpriză – nu-i așa că te aștepți să i se schimbe compoziția în orice moment? Cum comanzi și unde îi găsești? Poți vedea întreaga colecție pe www.atelierkairos.com și apoi le poți scrie lui Sorin și Horia la hello@atelierkairos.com ca să faci o comandă personalizată sau să le ceri un catalog de prezentare. Apropo, pentru că ei știu cât este de important contextul home&deco și spațiul în care vei folosi covoarele lor, îți pot face o vizită cu mostre, așa încât să alegi culorile și materialele perfecte 😉. 🎁 Și o veste bună de tot: pe toată perioada Made in RO online (10-20 decembrie) și până pe 30 decembrie, toate produsele din stoc au prețuri cu 20% mai mici. #staysafe #buylocal Varietate de culori pentru covorul tău bespoke În final, 4 întrebări altfel pentru Atelier Kairos… 1. Ce obiect ți-ar plăcea să ai și nu a fost creat încă? Sorin: O geacă în care este încorporat un sistem de încălzire. 2. Dacă ai fi o cameră, ce ai fi? Sorin: Un balcon sau o terasă orientată spre soare. 3. Care este cea mai mare preconcepție despre design pe care ai întâlnit-o? Sorin: Că designul este doar ceea ce se vede. 4. Dacă unul dintre covoarele Atelier Kairos ar fi fermecat, către ce zări ai zbura acum? Sorin: În Nepal aș pleca oricând, dar o plajă însorită din Palawan, Filipine, sună la fel de bine în momentul ăsta. Fotografii: prin Atelier Kairos 1. Citește și alte povești Made in RO AICI și inspiră-te pentru lista de cadouri fine, de designist 🎁 |
Foarte frumoase. Totusi, din cate inteleg nu sunt facute in Romania…
Covoarele sunt create după un design Made in RO și produse în Nepal :).
[…] Articol preluat de pe designist.ro […]