Atelier Kairos: când doi prieteni din copilărie lansează un brand high-end de covoare țesute manual

Începem cu un scurt nota bene: nu știm ce gusturi are Moș Crăciun în materie de home&deco, dar, în vreo două săptămâni, nu ne-ar mira să poposească în casa ta cu ceva mai mult decât avea de gând, dacă ar citi acest articol…

Cu ochii țintă la covoarele Atelier Kairos suntem și noi cam de când s-au lansat, în toamna acestui an. Am trecut pe listă și un model preferat, Aventurine, cu inserții de mătase. Toate covoarele lor sunt piese spectaculoase de design, țesute manual de meșteșugari nepalezi prin mijloace tehnice neschimbate de secole, după un design românesc, din lână tibetană, mătase chinezească și cânepă. Cum ne sună 155.000 de noduri pe metru pătrat? Ca o poveste de viață.

Între 10 și 20 decembrie, Atelier Kairos face parte din selecția Designist Made in RO online 🤩, așa că îți facem mai jos un video teasing, înainte să îți dăm toate detaliile.

De reținut: fiecare covor Atelier Kairos poate fi personalizat în ceea ce privește dimensiunile, raportul de materiale folosite și culorile (poți alege dintr-un paletar cu până la 600 de culori). 

Meet the creators: Sorin Urziceanu & Horia Berca

În primăvara lui 2018, când arh. Sorin Urziceanu pregătea proiectul de design interior al apartamentului lui Horia Berca, prietenul său din copilărie, s-a ciocnit de un neajuns la care nu se aștepta: lipsa de varietate și de calitate a covoarelor de pe piața locală. Și el, și Horia reveniseră recent în țară din Qatar, respectiv Australia, unde făcuseră o pasiune pentru meșteșugurile tradiționale, iar asta le-a servit ca soluție creativă: și-au propus să acopere împreună această lipsă cu primul brand românesc de covoare țesute manual în tehnica hand-knotted, pe segmentul high-end. Așa s-a născut Atelier Kairos.

„Într-o lume dominată de procese automatizate și produse perfecte, credem că piesele lucrate manual printr-un meșteșug tradițional au suflet și unicitate, o calitate care permite transmiterea lor mai departe din generație în generație. Sunt, în același timp, o mică parte din povestea de viață a creatorului lor”.

Horia (stânga) este mintea organizatorică și managerul de proiect, Sorin (dreapta) este mintea creativă a Atelier Kairos. 

A urmat un proces amănunțit de documentare, în urma căruia Sorin și Horia au aflat că Nepal este unul dintre superstarurile domeniului: are o tradiție de secole în ceea ce privește covoarele hand-knotted și o multitudine de producători locali. Iar după ce au prospectat piața nepaleză, i-au găsit pe cei cu care colaborează și astăzi, meșteșugari aflați deja la a treia generație în realizarea covoarelor țesute manual.

Nu vom intra în toate detaliile, pentru că procesul de execuție a fiecărui covor este foarte elaborat și îndelungat, dar, în cazul în care nu ai avut bunici la țară (tehnicile tradiționale au elemente comune și în România, și în Nepal), trebuie să știi că:

  • totul începe de la etapa de scărmănare sau dărăcire manuală a lânei (pieptănarea ei cu instrumente speciale).
  • apoi, lâna e toarsă și vopsită.
  • tehnica țeserii manuale este o activitate complexă și foarte solicitantă: un țesător experimentat face aproximativ 10.000 de noduri pe zi. Știm că ne repetăm, dar e important de reținut: un covor Atelier Kairos are 155.000 de noduri pe mp!
  • după ce e spălat și întins, fiecare covor este finisat, așa cum ai văzut în filmulețul de mai sus.

Tragem linie și totul ajunge la câteva luni bune de muncă: ți-am spus că este vorba despre covoare-spectacol!  😉 Ah, iar Sorin și Horia au asistat la toți pașii procesului de execuție, ceea ce i-a ajutat să îi înțeleagă complexitatea și importanța atenției la detalii.

„Legat de antreprenoriatul creativ, trebuie să spunem că am căutat întotdeauna să transformăm obstacolele în oportunități. Vrem să ne îmbunătățim continuu, de aceea nu ne-am propus să grăbim procesul de învățare și dezvoltare și nu am pus presiune pe noi în acest sens. Pandemia a schimbat dinamica obișnuită și am lucrat mai mult de acasă, iar asta a fost o altă provocare. Totuși, în septembrie am reușit să organizăm evenimentul de lansare Atelier Kairos și am creat catalogul primei colecții”, ne-au povestit ei.

Prima colecție – un dans al formelor și culorilor 

Portofoliul Atelier Kairos cuprinde acum 3 modele distincte de covoare, toate cu forme asimetrice, compoziții atipice și culori puternice: Aventurine, Carousel și Wabi Sabi. Cheia acestei prime colecții este covorul ca obiect central de decor în cadrul unei amenajări: explorarea posibilităților oferite de materialele naturale fără limitele date de o tematică predefinită.

Covorul Aventurine este inspirat din povestea pietrei cu același nume, despre care se crede că are proprietăți terapeutice. Conține inserții de mătase, ceea ce îl ajută să sclipească ușor în lumină. 


Covorul Carousel are în compoziție 40% lână tibetană, cea mai rezistentă lână din lume, datorită conținutului de lanolină, 40% mătase chinezească și 20% cânepă. Îl poți personaliza în funcție de preferințele tale.

Covorul Wabi Sabi urmează conceptul japonez al frumuseții în imperfecțiune, un simbol al păcii interioare. Are o formă care ne inspiră dinamism și surpriză – nu-i așa că te aștepți să i se schimbe compoziția în orice moment?  

Cum comanzi și unde îi găsești?

Poți vedea întreaga colecție pe www.atelierkairos.com și apoi le poți scrie lui Sorin și Horia la hello@atelierkairos.com ca să faci o comandă personalizată sau să le ceri un catalog de prezentare. Apropo, pentru că ei știu cât este de important contextul home&deco și spațiul în care vei folosi covoarele lor, îți pot face o vizită cu mostre, așa încât să alegi culorile și materialele perfecte 😉.

🎁 Și o veste bună de tot: pe toată perioada Made in RO online (10-20 decembrie) și până pe 30 decembrie, toate produsele din stoc au prețuri cu 20% mai mici. #staysafe #buylocal

Varietate de culori pentru covorul tău bespoke

În final, 4 întrebări altfel pentru Atelier Kairos…

1. Ce obiect ți-ar plăcea să ai și nu a fost creat încă?

Sorin: O geacă în care este încorporat un sistem de încălzire.
Horia: O bicicletă cu faruri și stopuri integrate, pe care să le pot încărca atunci când pedalez. 

2. Dacă ai fi o cameră, ce ai fi?

Sorin: Un balcon sau o terasă orientată spre soare.
Horia: Aș fi o bucătărie deschisă.

3. Care este cea mai mare preconcepție despre design pe care ai întâlnit-o?

Sorin: Că designul este doar ceea ce se vede.
Horia: Că trebuie să ai o pregătire formală pentru a face design de produs sau orice fel de design. 

4. Dacă unul dintre covoarele Atelier Kairos ar fi fermecat, către ce zări ai zbura acum?

Sorin: În Nepal aș pleca oricând, dar o plajă însorită din Palawan, Filipine, sună la fel de bine în momentul ăsta.
Horia: Nepal, fără îndoială. 

Fotografii: prin Atelier Kairos

1. Citește și alte povești Made in RO AICI și inspiră-te pentru lista de cadouri fine, de designist 🎁
2. Fă un tur virtual AICI, pe Facebook event Made in RO online – descoperă și mai multe idei de cadouri Made in RO, fotografii și informații, toate la un loc 🎁🎁

3 Comments

  1. adrian

    Foarte frumoase. Totusi, din cate inteleg nu sunt facute in Romania…

  2. Designist

    Covoarele sunt create după un design Made in RO și produse în Nepal :).

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed