Biciclete reDesigned sau cum transformi o bicicletă într-un hit urban

Pentru că mai ales vara se poate ieși pe două roți în oraș (și nu numai), am început să vorbim despre biciclete. De fapt, totul a început de la o discuție cu Ștefan Lazăr, creative director Ezzo Design, care, printre rândurile despre ultimele amenajări finalizate – sperăm că ați citit despre biroul e-spres-oh, ne-a povestit despre intervențiile asupra bicicletei lui.

Biciclete redesigned - Designist (2)Așa arăta bicicleta lui Ștefan, o Electra Indy roșie, înainte de intervenția atelierului Bicicle TeMe, din Timișoara, despre care v-am povestit de curând pe Designist.

1. Bicicleta lui Ștefan (Ezzo Design), un redesign Bicicle TeMe. Povestea începe așa:

În iarnă am mers la Bicicle TeMe cu bicicleta soției mele să îi fac câteva modificări surpriză. Dintr-una într-alta am ajuns să discutăm despre bicicleta mea, faptul că o folosesc destul de mult și că am nevoie să îmi montez pe roata din față o platformă, să pot căra diverse. De aici până la “dar ce ai spune dacă i-am schimba culoarea?”, “dar n-ai vrea să …” nu a fost mult și așa ne-am cunoscut. Când discuțiile principiale s-au terminat aș putea să spun că au primit mână liberă și înțelegerea că ne vedem când bicicleta este gata. În timpul ăsta s-au mai consultat cu soția mea pentru diverse detalii. Produsul final urma să fie o surpriză pentru mine și exact așa a fost.

Bicicle TeMe - Designist (1) Bicicle TeMe - Designist (2) Bicicle TeMe - Designist (3)Așa arată acum, după redesign, bicicleta lui Ștefan

Bicicle TeMe - Designist (4) Bicicle TeMe - Designist (5)

2. Nomad Studio, biciclete Upcycled de Radu Stănimir. Radu este designer, iar creațiile lui le puteți vedea aici (preferații noștri sunt iepurașii cu floare la piept, dar despre asta vom povesti curând pe Designist). În același timp, Radu e pasionat de biciclete și revitalizarea lor:

Personalizarea bicicletelor a început în toamna lui 2009, când am cumpărat un cadru de Peugeot că să construiesc o cursieră. Un prieten l-a văzut și mi-a spus că și-ar dori o bicicletă. Am discutat, povestit, negociat (asupra aspectului, funcționalității și accesoriilor) iar prima bicicletă a fost Classic Speedster. Aceeași poveste s-a repetat și cu Aggressive Purple și am decis să construiesc biciclete personalizate.

Nomad Studio - biciclete - Designist (4)Bicicleta Classic Speedster, prima bicicletă personalizată de Radu

Nomad Studio - biciclete - Designist (5)Agrressive Purple

Cum transformă bicicletele Radu Stănimir?

Construiesc este mult spus, revitalizez (UPCYCLE) este cuvântul potrivit. De fapt, iau biciclete ieșite din uz, ce nu mai sunt iubite, păstrez cadrul și piesele ce pot fi salvate, și cu piese noi dau naștere unei biciclete unice, de obicei cu un aer retro datorită cadrului vechi de 20-30 ani în unele cazuri , ne spune el.

Nomad Studio - biciclete - Designist (6)

Nomad Studio - biciclete - Designist (1)Bicicleta Portocala Mecanică

Nomad Studio - biciclete - Designist (3)Mai multe despe biciclele transformate de Radu pe Nomad Studio: click pe imaginile bicicletelor din portofoliu pentru a vedea mai multe modele.

Am mai găsit biciclete fain transformate, mai noi sau mai vechi, la:

3. Reborn Bicycles, un studio din Cluj. Foarte bine arată biciclete transformate de ei.

Reborn Bycicle - Designist (1) Reborn Bycicle - Designist (2) Reborn Bycicle - Designist (4)

4. Spiță. I-am “cunoscut” cu ocazia evenimentului urban de la Parcarea Ciclop, iar pe site-ul lor poți vedea ce biciclete redesigned mai sunt disponibile. Nouă ne-au plăcut:

Spita - biciclete - Designist (2)Daccordi, într-o culoare superbă

Spita - biciclete - Designist (1)

5. Perpetuum Cycle – printre primele atelierele din București de care am auzit, alături de Nomad Studio, ce-ți transformă bicicleta într-una unică.

Perpetuum Cycle - biciclete - Designist (2)

Perpetuum Cycle - biciclete - Designist (1)

6. MoltoVelo, cu mai multe opțiuni disponibile, despre care puteți citi pe site-ul lor. Dintre biciclete, ne-a plăcut Leggera:

Moltovelo - bicicleta - Designist

7. Dacă vrei să-ți îmbraci mai colorat bicla, mergi la Bița Color! Am descoperit pe site-ul lor niște combinații cromatice încât ne-am lua bicicletă nouă numai s-o vopsească ei 🙂 Mai jos vedem transformarea unei biciclete de pădure într-una de oraș:

Bita Color - Designist (1) Bita Color - Designist (2) Bita Color - Designist (3)

8. La cererea publicului, introducem Cityclete. Au și biciclete noi, și redesigned, și accesorii de la Upsidedown – genți și portofele din bannere reciclate. Pentru un stil urban responsabil!

Cityclete - Designist

9. Horia Nițu poate fi numit “artistul bicicletelor”. A studiat design-ul la Universitatea de Arte din București, face pictură și grafică, iar pânze îi sunt bicicletele pe care le recondiționează. Preferata noastră e bicicleta In memoriam Steve Jobs, însă veți vedea pe site cât de tentant devine gândul că poți străbate orașul cu o bicicletă pictată cum alta nu-i. 🙂

Horia Nitu - Designist (1) Horia Nitu - Designist (3)

Bicicletele sunt lucrate manual, începând cu îndepărtarea vopselei vechi, grunduire, vopsire și lăcuire, până la conceptul grafic – lucrat cu aerograf, pensulă sau desen.

Horia Nitu - Designist (2)Peugeot Grafitti

Dacă mai știți și alte studiouri sau artiști care tranformă bicicletele în hituri urbane, dați-ne de știre 🙂

Fotografii: prin studiourile menționate în articol.

11 Comments

 1. Reborn Bicycles din Cluj-Napoca

 2. Mădălina Georgescu

  Mulțumim, nu-i știam, cel mai sigur facem un update 🙂

 3. Virgil P.
 4. Ana G
 5. adinnaplus

  Bulina rocks! Reborn Bicycles rules!

 6. Andreea

  Iar daca doriti sa va accesorizati bicicleta intr-un mod inedit, va recomand cosurile Bycarry Chic Baskets 😉
  https://www.facebook.com/pages/Bycarry-Chic-Baskets/342353642558127

 7. Adina Popescu

  Sunt foarte reusite si cele de Bike ‘n Rolla!
  https://www.facebook.com/BikenRolla

 8. Valentin

  Ar mai fi atelier Onest.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed