Birourile Google din 3 mari orașe: să vezi și să nu crezi!

Este vorba despre birourile companiei gigant din Tel Aviv, Zurich și Stockholm. Și mai este vorba despre acele 3 birouri Google care ne-au plăcut cel mai mult, motiv pentru care alegerea a câte maximum 14 poze reprezentative pentru fiecare a fost aproape o corvoadă. Mărturisim că nu am găsit nici o poză care să nu fie elocventă, pentru ca renunțarea să ne fie mai ușoară. 🙂

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 12Sală de mese – Birourile Google Tel Aviv

A fost greu de ales 3 favorite dintre cele 6 birouri Google amenajate până acum de designerii elvețieni de la Camenzind Evolution. Proiectele lor sunt mai mult decât design interior. Le-am situa undeva în zona decorurilor de film. Cea mai proaspătă lucrare care le poartă semnătura este biroul Google din Tel Aviv, finalizat în decembrie 2012 cu ajutorul studiourilor de design locale Setter Architects și Studio Yaron Tal.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 15Ce alăturare contrastantă, nu? Dacă ai un blocaj de idei, te salvează parcul, doar e ușă-n ușă 🙂 – Birourile Google Tel Aviv

1. Biroul din Tel Aviv

Angajații Google care lucrează în Tel Aviv, pe lângă faptul că au poate unul dintre cele mai creative spații de lucru din lume (Google a decis prin 2008 să investească în starea de spirit a angajaților săi prin remodelarea birourilor din mai multe capitale europene și transformarea lor în spații cu design neconvențional), se bucură și de priveliști spectaculoase asupra capitalei Israelului și portului.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu creziRecepția

Ca și cum Google și-ar fi propus să dezvolte cele mai inovatoare spații de lucru, aproape 50% din întreaga suprafață (8.000 mp) a fost dedicată comunicării, colaborării și lucrului în echipă, rezultând astfel tot felul de peisaje tematice care invită la relaxare, la comunicare și la idei noi. S-a pus accentul pe un contrast între zonele tipice, de birou convențional să zicem, și cele altfel, care stimulează creativitatea.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 13

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 14Sală de întâlniri cu tema lemn rustic, mâncat de cari 🙂

Fiecare etaj poartă câte o amprentă locală distinctă tocmai pentru a ilustra diversitatea culturală a Israelului. Există 3 restaurante diferite, fiecare cu propriul meniu, dar și cu tematica sa decorativă.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 8

Sala de mese arată ca un restaurant spectaculos

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi4 Zonă de stat la o șuetă. Trecere abruptă de la mocheta obișnuită la mocheta din… scoarță de copac

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 3

Birou pentru întâlniri într-o… pădure

La ultimul etaj se află Campus-ul, powered by Google, un spațiu dedicat inițiativelor antreprenoriale și micilor companii, aflate la început de drum.

Sediul din Tel Aviv va primi în curând LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Platinum certification.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 2

Spațiu de întâlniri pentru cei care se visează cu iahtul pe mare

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi5

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 9

În curte la bunica sau la umbră, în livadă? 

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 11

2. Biroul Google din Zurich

La EMEA Engineering Hub din Zurich (finalizat în 2008), deși spațiul pe care îl ocupă birourile Google are 12.000 mp, designul pune accentul pe individ și pe alimentarea acelei atmosfere de companie mică, ceea ce Google a fost pentru o foarte scurtă durată.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 16

În cafenea ajungi pe tobogan 

Angajații (the Googlers) s-au implicat activ în cadrul conceptului de design încă de la început, ceea ce a dezvoltat un simț al proprietății asupra spațiului pe care îl ocupă și în care lucrează.

Studioul de design care a realizat amenajarea, Camenzind Evolution, nu a primit nici un fel de brief sau vreun manual de identitate corporatistă, deciziile finale asupra conceptului amenajării bazându-se pe o serie de workshop-uri și interviuri ghidate de un psiholog. Acestea au scos la iveală elemente decisive precum personalitatea angajaților, valorile acestora și factorii motivaționali pentru fiecare.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 21

Cum eșuezi elegant în sala de brainstorming 🙂

Nu degeaba Google a fost declarată cea mai bună companie pentru care să lucrezi pentru al patrulea an consecutiv, conform clasamentului realizat de revista Fortune.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 22

Un moment de SPA la birou

Rezultatele sondajului au dus la o concluzie de bază: în timp ce spațiul de lucru/biroul personal trebuia să fie cât mai funcțional și neutru, zonele comune, de întâlniri, de luat masa etc. trebuiau să fie jucăușe, ceative, să ofere un contrast vizual puternic cu celelalte spații. În aceeași idee: pentru a stimula creativitatea și munca în echipă.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 24Pârtiile din Alpi, telecabinele și cabanele lui Heidi aduc liniște, zgomot de talăngi și inspirație

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 26 O sală de întâlniri ca un living interbelic

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 27

Să ținem cont de faptul că în birourile Google din Zurich angajații formează un fel de comunitate multiculturală, iar designerii de la Camenzind Evolution au găsit artificii de design pentru  a reprezenta cele 50 de naționalități diferite prezente aici. Așa o să-ți explici camera invadată de plante, sugerând o pădure tropicală. Sigur sunt și câțiva indieni sau singaporezi pe acolo. 🙂

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 30

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 28Meeting point: capsule protectoare în sălbăticie 

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 29

Lucrezi când în câmpia kenyană, când în peștera cu lilieci

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 31

3. Stockholm – 917 mp, finalizare: octombrie 2009

Sediul Google din capitala Suediei este o fuziune de succes a 3 birouri Google mai mici din Suedia și Norvegia. În cazul acesta, principala provocare pentru designeri a fost să creeze un spațiu care să coordoneze nevoile și așteptările a 3 departamente diferite (Engineering, Marketing și Sales) și, mai ales, să dea o culoare locală, tipică vieții din Stockholm.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 32

Recepția

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 33

Ca și în cazul “casei Google” din Zurich, sondajul făcut în rândul angajaților a demonstrat că e foarte importantă pentru ei menținerea unei individualități culturale, precum și acea atmosferă de “mică întreprindere”.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 36

Spațiu pentru întâlniri și jocuri

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 37Viața la birou, dar și la țară 

În urma preferințelor lor, au rezultat două concepte principale: pe de o parte peisajul rural tipic suedez (în departamentul Engineering), cu mai multe spații indivduale, pe de altă parte, un spațiu deschis, colorat și tonic reprezentând peisajul urban al capitalei suedeze (în departamentele de Marketing și Sales). Aceste două spații diferite au fost unite de zona de dining și cafenea, amenajată precum Town Market Square, ca meeting point pentru comunicare și relaxare.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 38

Încăpere pentru relaxare și masaj

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 39

Pentru a accentua identitatea culturală suedeză, toate sălile de întâlniri poartă numele unor inventatori suedezi sau invenții suedeze, ceea ce a inspirat și conceptul designului acestor spații.

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 40

Birourile Google din 3 capitale europene sa vezi si sa nu crezi 41

Întâlnire în luminișul din pădure 🙂

Ne-a plăcut foarte mult și conceptul Google Campus Dublin. Urmează  într-un episod următor. See ya! 🙂

Fotografii: prin Camenzind Evolution

10 Comments

 1. Laura

  Zurich nu este capitala. Berna este capitala Elvetiei 🙂

 2. Catalin

  Nu mi se pare nimic extraordinar. Sunt foarte multe companii mari care au chestii similare sau si mai si. Dar din cauza de security, nu se dau asa rotunzi cum se da Google…

 3. Asa este! Ne-a scapat in vria informatiilor. Multumim!

 4. razvan

  in unele cazuri au uitat sa termine tavanul 😉

 5. […] cu povestea birourilor Google, am primit mai multe comentarii de la voi că există multe birouri faine și la noi. Și cum nu […]

 6. cristina

  Wow, inspirant! Clar daca esti intr-un decor relaxant si nonconformist ai sanse sa fii mai creativ, sau macar mai bine dispus. In plus angajatii au fost inplicati si sunt valorizati, in loc sa fie lasati sa se planga si sa acumuleze energie negativa. Merci de vizita.

 7. Anonymous X

  Mai nou Tel Aviv e oras european ? :))

 8. df

  Sa vezi si sa nu crezi??????????????????????????????? V_ati transformat si voi in tabloid?

 9. […] Birouri Google din Europa și nu numai. Citiți despre ele aici. […]

 10. […] birourile noastre preferate sunt Birourile Google de peste tot din lume, ne-am bucurat să vedem o casă Google în București: dacă nu un birou […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed