B:MAD 2.0 #francophonie – primul traseu Art Deco din București, cu audioghid în limba franceză

B:MAD 2.0 #francophonie înseamnă, pe de o parte, adaptarea în franceză a traseului cu audioghid Bucureşti: Art Deco şi Bulevardele Centrale lansat în română și engleză anul trecut și disponibil gratuit pe platforma izi.travel, iar de pe de altă parte reprezintă asumarea misiunii fondatorilor acestui proiect de a dezvălui publicului larg o nouă dimensiune de explorare a valorii surprinzătoare a patrimoniului deco-modernist din Capitală, chiar și în condițiile excepționale pe care le trăim: Joie de vivre dans la ville avec l’architecture Art déco!

B:MAD – București: Modernism Art Deco îşi continuă (alături de partenerii francofoni de această dată – Organizaţia Internaţională a Francofoniei – BRECO şi Delegaţia generală Valonia-Bruxelles la Bucureşti) misiunea de a celebra și de a promova patrimoniul modernist Art Deco din București, prin etapa B:MAD 2.0 #francophonie – un proiect al Asociației Igloo Habitat și Arhitectură, co-finanțat în 2019 de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). B:MAD 2.0 conectează, explorează şi surprinde realitatea orașului dintr-o perspectivă modernist Art Deco, printr-o printr-o campanie integrată, trasee ghidate, conţinut multimedia și printr-o aplicație interactivă pentru mobil.

Traseul Bucureşti: Art Deco şi Bulevardele Centrale urmăreşte configurarea unui cadru urban nou pentru o societate modernă a anilor 1920-1940. Cele 13 clădiri selectate sunt o parte din cele mai importante exemple ale arhitecturii Art Deco din București, care contribuie la imaginea modernă a bulevardelor Magheru, Bălcescu și Carol I și a zonelor istorice adiacente acestora.

„Acest prim traseu turistic Art Deco al Bucureștiului ne oferă o perspectivă. Pe de o parte este dimensiunea istorică, pe care o regăsim și în cadrele surprinse de Willy Pragher – cea a unei generații de arhitecți care au modelat imaginea arhitectural-urbană a Bucureștiului în perioada interbelică, și care ne transmit acel savoire-faire a là française în materie de urbanism și cultură arhitecturală atât în integrarea dezvoltărilor rezidențiale, cât și în statura edificiilor publice, limbajului arhitectural și multiplelor surse de inspirație, metafore ale progresului și simbolisticii specifice Modernismului Art Deco. Cealaltă dimensiune este una contemporană, a potențialului de valorificare a acestui patrimoniu de scară mondială și de transpunere într-o lumină nouă a percepției noastre asupra unui București ca depozitar al unor valori inestimabile în materie de fond construit”, spunea la lansarea acestui audioghid Dragoș Dogaru, iniţiatorul şi directorul creativ al proiectului B:MAD.

„În cadrul activităţilor ocazionate de celebrarea aniversării a cincizeci de ani de Francofonie instituţională, am fost onoraţi de a ne implica în sprijinirea unui impresionante iniţiative realizată de Igloo, care aduce un omagiu unei dimensiuni necunoscute a capitalei româneşti. Acest proiect colaborativ propune o abordare atât academică, cât şi educaţională şi se înscrie într-o perspectivă a interconectivităţii: digitalizarea, vector de dezvoltare şi totodată de solidaritate în spaţiul francofon” – un testimonial din partea promotorilor francofoni ai acestui proiect.

Adaptarea în franceză a acestui audioghid care va avea lansarea pe 21 noiembrie 2020, în anticiparea Zilei Internaţionale a Profesorului de Franceză, este prilejuită de celebrarea a 50 de ani de la lansarea Francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey şi este realizată şi diseminată cu sprijinul financiar şi logistic al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – BRECO şi al Delegaţiei generale Valonia-Bruxelles la Bucureşti.

Izi.travel » Bucarest : Art déco et les Boulevards Centraux

Proiectul colaborativ B:MAD 2.0 #francophonie va fi lansat în mod oficial în cadrul unei emisiuni în direct cu participarea extraordinară a reprezentanţilor Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – BRECO şi respectiv ai Delegaţiei generale Valonia Bruxelles la Bucureşti și a invitaților oficiali:

3X DÉCO LIVE @ Modul Cărtureşti | 24.11.2020 | 17:00 | Eveniment exclusiv ONLINE

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed