Tu ce îți dorești de la casa în care locuiești? O discuție cu Arcady Studio despre amenajări cu sens

Dacă locuim cumva în același cartier, s-ar putea ca și tu să te fi oprit confuz în fața unui magazin anonim. Mai precis, în fața firmei lui care promite cu litere de-o șchioapă că „Înăuntru găsești tot ce ai nevoie pentru casa ta”. „Wow, și liniște, și multe spații de depozitare, și funcționalitate maximă, și corpul acela de iluminat statement și foarte cool!”, probabil că ai spus apoi îndepărtându-te încet. Totuși, mai târziu, când ai avut un răgaz, poate că ți-ai reamintit de firma asta și de promisiunea ei iluzorie și te-ai surprins căzând pe gânduri: poți spune cu ușurință ce îți dorești de la casa în care locuiești? 😉

Arh. de interior Iulia Tănase și business developer Savian Boroancă – Arcady Studio

Ca o coincidență, chiar despre nevoi descoperite și despre dorințe de design, dar mai ales despre explorarea lor prin soluții de amenajare personalizate și coerente, am discutat zilele trecute cu fondatorii Arcady Studio, arh. de interior Iulia Tănase și business developer Savian Boroancă. Firește, a fost o discuție în varianta online, așa cum ne permit vremurile, dar asta s-a potrivit și mai bine în puzzle-ul poveștii nostre: online-ul este o piesă tot mai ferm conturată în activitatea Arcady. Îți dăm toate detaliile mai jos.

Introducerea

Arcady Studio este un proiect tare tânăr: ideea lui a apărut la finalul lui 2018, iar în 2019 a început să capete formă treptat, ca demers antreprenorial construit în jurul designului interior cu sens și al relației echilibrate dintre om și spațiul pe care îl locuiește. De altfel, dacă ar fi să rezum „întâlnirea” virtuală pe care am avut-o cu Iulia și Savian, tot cuvintele pe care le-am bold-uit mai sus s-ar potrivi cel mai bine: și tinerețe, și sens (este suficientă o plimbare prin site-ul Arcady Studio ca să vezi parcursul proiectelor lor de până acum și ghidajul lor atent), și echilibru (așa cum o să vezi în continuare, business-ul s-a acomodat perfect printre schimbările aduse de distanțarea socială și a găsit timpul să-și diversifice obiectivele).

Mansarda unei vile din anii ’40 transformată de Arcady Studio într-un spațiu de birouri. Îți vom povesti mai multe despre acest spațiu foarte curând 😉.

Dar hai să nu o luăm pe repede înainte și să facem prezentările. Pentru Iulia, drumul spre designul interior a curs clar și natural: de la pasiunea pentru pictură din copilărie, marcată prin câteva expoziții și prin cercul de pictură pentru stângaci înființat de tatăl ei, la olimpiadele de matematică și apoi la cursurile Facultății de Arhitectură de Interior din cadrul UAUIM.

Prima ancoră clară, însă, cea care se întrevede și în activitatea Arcady Studio de astăzi, a apărut înainte de începerea școlii, când Iulia a văzut pentru prima dată o piesă de mobilier modular și multifuncțional, din lemn masiv, creată de unul dintre prietenii tatălui ei: o masă din care se desprindea un scaun, piese adaptabile care se integrează ușor într-o amenajare și o lasă să respire.

De aici a apărut un gând pe care Iulia l-a păstrat și l-a adaptat de-a lungul timpului: proiecte în care să exerseze mereu funcționalitatea și spații inteligente, fixate pe nevoile utilizatorilor lor. Apropo, designul de obiect nu intră încă în portofoliul Arcady Studio, dar este trecut pe to do list pentru anii viitori 😉.

Primele amintiri ale lui Savian despre designul interior își au sursa în celebrele reviste Neckermann și în filmele americane – de aici s-a născut și fascinația lui pentru set-up-urile din cinematografia hollywoodiană veche și pentru decorurile și casele somptuoase din filmele de artă. De atunci, a absolvit Mises University (Auburn, Alabama, SUA) și  Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE București, iar astăzi interesul lui principal (și expertiza lui în Arcady Studio) gravitează tot în jurul transformărilor, dar cu valențe antreprenoriale: cum să pornești de la o idee și să o pui în practică în zona de business, cum să dezvolți frumos gânduri fructificând relaționarea interumană și întărindu-o cu logistica necesară.

Design exterior pentru terasa unei vile bucureștene. 

Iulia și Savian se cunosc de mult, așa că ideea unui proiect comun a venit natural, când și-au dat seama că au deja la dispoziție tot instrumentarul necesar: și cunoștințe, și vehicule economice, și o vastă plasă de network. Arcady Studio a apărut la intersecția dintre studiile și pasiunile lor, cu un fir roșu precis: soluții de design gândite pentru probleme reale de folosire a spațiului, fie că este vorba despre case și apartamente sau despre zone de office@home, despre curți și grădini sau despre spații de birouri, cafenele și restaurante.

Esența Arcady Studio

Dacă numele studioului îți sună cunoscut, dar nu poți să pui degetul pe el cu exactitate, înseamnă că nu ai recitit de curând seria Fundația a lui Isaac Asimov: Arkady Darell este unul dintre personajele ei marcante, o fetiță inteligentă și precoce, care trăiește construcția unei lumi, în timpul desprinderii treptate de cea veche. De altfel, exact această dinamică trecut-viitor i-a inspirat pe Savian și pe Iulia să împrumute numele personajului: Arcady Studio își propune să ofere rezolvări noi, curajoase și echilibrate, fără să nege moștenirea aspectelor bine știute din designul interior. În plus, la fel ca Arkady Darell, și Arcady evoluează văzând cu ochii și scroll-ându-i-se site-ul 😊.

Legat de coordonatele stilistice ale proiectelor Arcady Studio, Iulia ne-a povestit că sunt conduse de mantra simplității și a reglajelor fine:

„Pornim de la nevoia de a construi spații curate, simple, eficient organizate. Nu ne propunem să aducem cea mai bună soluție în general, ci cea mai bună soluție adaptată spațiului și celor care îl vor folosi efectiv. Ne dorim să dăm proiectelor noastre exact echilibrul pe care îl sugerează termenul danez lagombuna măsură a lucrurilor. Ca urmare, ne oglindim fidel în stilul scaninav, preferatul nostru, care este foarte darnic indiferent de funcțiunile spațiului”.

Despre nevoi și descoperiri

Drumul practic spre aceste soluții adaptate este pavat cu o mulțime de discuții despre nevoile punctuale ale celor care folosesc spațiul cu pricina: o etapă de documentare practică, în care Iulia și Savian își propun să îi cunoască pe cei cu (și pentru) care urmează să lucreze, să le înțeleagă ritmul și rutinele și să aloce tuturor acestor întrebări/răspunsuri suficient timp pentru rezultate care îmbină isteț funcționalitatea și estetica.

„Îi ajutăm să descopere ce își doresc de la spațiu, îi ghidăm spre cele mai potrivite soluții și le oferim o experiență cât mai plăcută pe parcurs. Într-o oarecare măsură, în această fază a unui proiect, activitatea noastră se aseamănă cu cea a unui psiholog: nu impunem rezolvări anonime, ci îi însoțim pe calea spre soluții personalizate”, ne-a explicat Savian. 

Și dacă te gândești că este vorba despre un proces îndelungat, pe care și-l permit pentru că sunt încă la începutul drumului antreprenorial, trebuie să-ți spunem că Arcady Studio ți-a luat-o un pic înainte: ne-au mărturisit zâmbind că și-au promis deja să rămână la această filosofie specifică start up-urilor și în anii care vor urma – „În stilul în care Apple se poziționează ca fiind cel mai mare start-up, și noi vom încerca să ne păstrăm personalitatea de start-up din acest punct de vedere și să ținem lângă noi discuțiile heart-to-heart cu noii clienți”, ne-au spus ei 😊.

După etapa de research, urmează bornele clasice: conceptul creativ marcat de moodboard-uri, randări, planuri complete de recompartimentare, finisaje și scheme de iluminare (acolo unde este cazul) și implementarea propriu-zisă. Ce este esențial de știut:

„Noi suntem un proiect de 360°: acoperim toate unghiurile care se pot naște într-un proiect de (re)amenajare, așa că după aprobarea randărilor, clientului nu-i rămâne decât „responsabilitatea” de a se bucura de rezultatele muncii noastre, fără bătăi de cap legate de livrările pieselor de mobilier, montaje, furnizori sau deadline-uri. Mai mult decât atât, încercăm să rămânem aproape și după terminarea proiectului, așa încât să redesenăm spațiul și să îi dăm o nouă tușă în funcție de eventualele nevoi schimbate”.

Dacă încă nu ești total hotărât să începi propriul proiect de amenajare, Iulia și Savian mai au un as în mânecă: noul proiect editorial Meaningful Interiors, parte din Arcady Magazine, care își propune să „rotunjească” ideea că fiecare spațiu ajunge să reflecte persoana care îl locuiește și care îl va folosi. O face prin interviuri cu persoane cu background-uri și perspective distincte, dar urmărind un subiect comun: relația lor cu spațiul și locuirea.

Printre ele vei găsi poveștile muzicianului nevăzător George Nicolescu, artistului internațional și Directorul Artistic al festivalului Unfinished Capucine Gros și fondatoarea Scandinavian Design House Diana Staicu. După ce culegi din ele elementele cu care empatizezi, consideră-le un icebreaker pentru momentul când vei cunoaște echipa Arcady și veți discuta împreună despre propriul tău interior cu sens.

Arcady în online și E-design

Într-o lume în care circumstanțele ne obligă să păstrăm distanța, dar și să ne inventăm modalități de apropiere, ultimele luni au devenit un maraton nesfârșit al adaptării și al formelor noi. Și, automat, o ocazie să ne descoperim (sau construim) noi abilități. Pentru Arcady Studio, de exemplu, provocarea cea mai mare a acestui an a fost crearea unei etape de consultanță online și dezvoltarea unei categorii complementare de proiectare la distanță. Pe scurt: segmentul de e-Design.

„Lunile de distanțare au adus și o reorganizare în detaliu: dacă înainte aveam pași pe care îi urmam în mod tradițional – vizitarea spațiului, partea de măsurători, cercetarea la fața locului -, acum am învățat să obținem toate aceste informații virtual, din discuții telefonice, din fotografii și materiale video, toate direct de la clienții noștri. Este, de fapt, un proiect pe care îl aveam în plan de ceva vreme, dar pe care l-am materializat când a devenit absolut necesar”, ne-au povestit Iulia și Savian.    

Sigur, la fel ca în etapa de documentare pentru realizarea brief-ului, despre care am vorbit mai devreme, și în e-Design există o componentă de ghidaj necesară: nu este nevoie de fotografii creative, așa cum am fi tentați să facem în general când este vorba de casa noastră, ci de informații clare și punctuale – pentru asta, echipa Arcady Studio a pus la punct un ghid simplificat, care te conduce prin fiecare pas pentru realizarea proiectului tău de amenajare 100% online, chiar dacă este vorba despre întregul apartament/casă, camera copilului sau dormitorul matrimonial.

Bonus: e-Design-ul înseamnă și o modalitate de a-ți eficientiza bugetul 😉.

„Este un proces în continuă evoluție: pare atipic, deci atrage încrederea mai greu, dar avem deja certitudinea că, pe măsură ce timpul petrecut acasă crește, crește și dorința oamenilor de a-și spori confortul, de a finisa anumite zone a casei și de a-i extinde funcțiunile. În rest, deși poate părea mai complicat, proiectul cuprinde toate etapele firești de realizare, chiar dacă sare peste interacțiunea fizică: moodboard-uri, randări și planuri, fără să fie nevoie de niște unelte speciale din partea clienților”, ne-au explicat ei.

Am lăsat la final unul dintre cele mai simpatice avantaje ale e-Design-ului, indiferent că vorbim despre timpuri pandemice sau nu: fie că locuiești la Tokyo, la Londra sau la Oradea, ai nevoie doar de conexiune la internet și de un pic de răbdare ca să profiți de consultanța specialiștilor Arcady Studio 😊 Un fel de bringing design closer fără bilete de avion!

Arcady în continuare

În continuare, office@home va fi nucleul activității Arcady Studio, alături de toate celelalte amenajări la distanță a spațiilor rezidențiale cu toate funcționalitățile lor diverse. Revista digitală Arcady Magazine va fi o completare a tuturor acestor proiecte, cu Meaningful Interiors ca latură de bază. Primul număr al revistei va fi gata până la finalul acestui an – îți recomandăm să îl citești ca sursă de inspirație și ca o posibilitate de redescoperire a spațiilor de care suntem mai apropiați în ultimele luni decât oricând altcândva: cuprinde articole despre locuirea în perioada lockdown-ului, avantajele colaborării cu un specialist în ceea ce privește designul interior, amenajarea camerelor copiilor.

Apropo de camerele copiilor, profităm de ocazie pentru un mic pont de design cu emoție inclusă: echipa Arcady Studio s-a specializat deja în pictura murală ca posibilitate de animare a dormitoarelor celor mici – iată aici un exemplu simpatic, în care vârfurile munților își găsesc locul într-o pictură minimalistă, cu geometrie curată și linii clare.

După așa o discuție îndelungată despre transformări și recalibrări, încheiem într-o cheie ludică. Te lăsăm mai jos cu câteva întrebări scurte și răspunsuri asemenea pe care ni le-au dat Iulia și Savian, ca să îi cunoaștem și dintr-o altă perspectivă 🙂

  • Cum v-ați amenaja acum camerele din copilărie?

S: Nu o vizualizez foarte clar, însă ce știu cu siguranță este că mi-ar fi plăcut mult să mi se ceară părerea la vremea aceea și apoi să îmi văd imaginația transpusă pe pereți, în obiectele de mobilier din cameră și în modul în care este luminat totul.

I: Am împărțit camera copilăriei cu fratele meu mai mare și marea mea dorință era să avem o cameră flexibilă și adaptabilă, de exemplu paturi pe care să le putem adapta în spațiu de birou sau locuri de joacă 😊.

  • Ce piesă de design ați lua cu voi pe o insulă pustie?

S: Un hamac.

I: Un fotoliu Eames și un otoman.

  • Credeți în compromis? Ce formă poate lua el în activitatea voastră?

S: Da! Cred că relația dintre un specialist în design și arhitectură și proprietarul unui spațiu trebuie să se construiască pe un schimb, un trade of: niciunul dintre ei nu trebuie să fie fixați pe anumite rigori cu încăpățânare.

I: M-am gândit la compromis prin prisma bugetului unui proiect: aș insista să adaptăm bugetul gândit inițial pentru o piesă de mobilier valoroasă pe care clientul și-o dorește mult sau de care simt că este neapărat nevoie în acel spațiu.

  • Dacă ați fi o cameră, ce ați fi?

S: Un living – deschis, dar destul de restrictiv.

I: Camera în care a copilărit mama mea în casa bunicilor de la țară – o cameră foarte veselă și foarte caldă, o cameră în care îți e drag să stai pentru multă vreme.

  • În ce film ați vrea să trăiți datorită designului/arhitecturii/stilului de viață?

S: “Ocean’s 11”, varianta cu Frank Sinatra.

I: Mi-au venit multe filme în minte: am început cu “Pe aripile vântului” – casa lui Scarlett de la Tara, am continuat cu “Citizen Kane” și Xanadu, apoi cu “Sunset Boulevard” și casa Normei Desmond – mirajul Golden Age-ului hollywoodian! ❤ 

  • Dacă ați fi răpiți de un grup de extratereștri (care vorbesc limba română), ce definiție a designului le-ați da?

S: Designul nu este altceva decât transpunerea lor în tot ce-i înconjoară.

I: Am un răspuns similar: le-aș spune să se uite în oglindă.

  • Ce material este subestimat? Dar supraestimat?

I: Am același răspuns pentru ambele întrebări: lemnul – are puteri magice, este un material excepțional și îl regăsești peste tot, de la structuri la finisaje, la piese de mobilier și este un material valoros, care îți permite mult. Totuși, oamenii nu-l înțeleg suficient, așa că îl subestimează la fel de mult pe cât îl supraestimează și îl găsim în rezolvări care nu sunt neapărat valide nici din punct de vedere estetic, nici funcțional. Un paradox 😊!

Fotografii: prin Arcady Studio

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed