Bucureștiul s-a calificat: va fi gazda Olimpiadei Internaționale a Caselor Solare în 2023!

Mai exact, a ediției din 2023 a Solar Decathlon Europe, despre care ți-am povestit adeseori în ultimii ani: este cea mai mare competiție internațională a caselor solare, organizată de mai bine de două decenii la nivel global, pentru promovarea tehnologiei solare și a sustenabilității în construcții. Responsabilă de acest succes este echipa de organizare formată din EFdeN și Energy Endeavour Foundation (EEF). Anunțul a fost făcut chiar în această dimineață, la sediul EFdeN din incinta Universității Tehnice de Construcții București, Facultatea de Inginerie a Instalațiilor – poți urmări înregistrarea completă a evenimentului aici.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Energiei și ENGIE Romania s-au alăturat echipei de organizare pentru a adresa împreună provocările climatice și a răspunde acestora din perspectiva inovației tehnologice în construcții sustenabile.

Înaintea desemnării echipei bucureștene ca Organizator, echipe de studenți (cunoscuți în cadrul competiției ca Decatleți) din România au participat la 4 din cele 5 ediții Solar Decathlon Europe (SDE), începând cu ediția din 2012 – Madrid. 10 ani mai târziu, cu susținerea continuă a universităților tehnice din București și cu un sprijin impresionant din partea mediului privat românesc, organizatorii SDE23 au câștigat concursul de proiecte, având onoarea și responsabilitatea de a organiza a 6-a ediție europeană a Solar Decathlon la București, în septembrie 2023.

„Organizarea competiției mondiale, aici, în România, este un succes extraordinar care vine ca urmare a unei construcții care a început în 2010 și este datorată tuturor studenților din toate echipele românești care au realizat o performanță extraordinară. Au învățat să lucreze împreună, să proiecteze și construiască, să relaționeze cu piața, cu sponsorii și au reușit să clădească un capital uriaș de încredere la nivel internațional” – Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, rector Universitatea Tehnică de Construcții București

Pentru organizarea Solar Decathlon Europe 2023 la București sunt așteptate, ca în fiecare ediție SDE, aproape 20 de echipe de studenți, dornice să schimbe peisajul mediului construit european cu unul adaptat provocărilor actuale. În cadrul concursului, timp de 2 ani, echipele se pregătesc pentru faza finală de două săptămâni de competiţie propriu-zisă, în care se întrec, la fel ca în decatlonul atletic, în 10 probe.

Studenții își organizează singuri echipele multidisciplinare, astfel încât să poată proiecta și construi cu mâinile lor prototipul pe care îl înscriu în concurs. Pe parcursul celor 2 ani de pregătire, echipele de studenți funcționează ca niște companii cu departamente care acoperă toate competențele necesare punerii pe piață a unui produs, de la proiectare și construcție, până la marketing și comunicare. Probele la care sunt supuse aceste echipe includ arhitectura, integrarea în mediul construit, aspecte legate de inginerie, inovaţie, sustenabilitate, dar și viabilitatea pentru piețele economice cărora le sunt destinate aceste construcții.

Fotografii: prin EFdeN

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed