5 case restaurate și aduse în contemporan

Minuțioase și extinse, cu probleme mari și soluții mici, dar ingenioase, proiectele de restaurare sunt prinse între două lumi: își propun să fructifice arhitectura trecutului, dar și să o pregătească pentru un prezent real. Mai jos, îți prezentăm 5 proiecte europene pe care le-am descoperit în selecția de nominalizări a competiției EU Mies van der Rohe Award 2022, cu doză mare de inspirațional – teasing: avem pe listă chiar și o casă din secolul al XVIII-lea!

Casa-portic din Čachtice, Slovacia

Este vorba, de fapt, despre o extensie adusă vechii case a cărămidarului din sat, care fusese deja renovată, dar devenise neîncăpătoare pentru familia în creștere. Noua completare atașată volumului longitudinal propune la interior un concept distinct: este un spațiu deschis și pe orizontală, și pe verticală, fără o separare între nivelul inferior și podul casei.

Amenajarea este redusă la esențial, foarte simplă, în linie cu stilul autentic impus de pereții acoperiți cu tencuială de var aparentă. De altfel, niciunul dintre materialele de construcție nu a primit finisaje suplimentare: pardoseala și coloanele din beton ale porticului, grinzile și profilurile din oțel, cărămida produsă în mare parte în fosta cărămidărie. Pe scurt, este un fel de construcție finală aparent nefinalizată.

▶ Studio: Architekti B.K.P.Š.

▶ Suprafață utilă: 54 mp

Casa cu 3 apartamente din Landsberg am Lech, Germania

O locuință individuală transformată într-una colectivă, pentru 3 familii cu necesități distincte: un apartament adaptat nevoilor unui cuplu în vârstă la parter; un apartament întins pe două etaje, cu două terase, și un apartament separat, la înălțime. Construcția compactă este creată din cărămidă, care asigură confortul termic indiferent de sezon și susține acoperișul din lemn masiv.

Tavanele și partițiile dintre locuințe sunt create din beton ranforsat care a fost lăsat aparent pe post de element de design. De altfel, întregul concept al amenajării interioare ține de reducerea creativă, mai mult prin mai puțin: simplitate un pic aseptică, de la cromatică până la mobilier, un fundal inspirațional pentru oameni și accente.

▶ Studio: Studio RAUCH

▶ Suprafață utilă: 247 mp

La 15 minute distanță de centrul orașului Riga, în micul Mārupe, această casă compactă aparține unei familii tinere care își dorește să trăiască aproape de natură fără să-și sacrifice confortul. Este, de fapt, cel mai recent pas al unei transformări arhitecturale care a început acum un secol și a cuprins și casa în sine, și întregul oraș.

Casa are două niveluri gândite complementar. Zona de zi de la parter este deschisă, fluidă și multifuncțională, iar grădina devine parte din casă datorită deschiderile multiple. Zona de noapte de la etaj este închisă, dar dormitoarele își dau loc de întâlnire în holul spațios și luminos.

Casele de sticlă și lumină din Nový Bor, Republica Cehă

Casa muzicienilor din Sevilla, Spania

Premisa acestui proiect extrem de impunător și solicitant arăta așa: o casă de secol 18 din centrul istoric al Sevilliei, cu o curte interioară tradițională, totul într-o stare critică. Propunerea arhitecților a fost să creeze un cadru contemporan necesar familiei de muzicieni care locuiesc în casă, dar să păstreze și consolideze individualitatea construcției și spațiile ei private și publice interconectate.

Structura originală avea ziduri solide, din cărămidă și placaje de lemn. Multiplele galerii ale casei fuseseră și ele ridicate din bolți de cărămidă, așa că proiectul a însemnat consolidarea elementelor tradiționale prin tehnici și materiale asemenea. Pardoseala este dură la nivelul inferior – beton șlefuit – și capătă textură și delicatețe în spațiile private de la etaj – parchet din lemn de stejar masiv.

▶ Studio: Baum Lab S.l.p.

▶ Suprafață utilă: 250 mp

Citește și: Spațiul de lucru și cel de locuit s-au împăcat într-o casă de lângă București

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed