Buturuga mare face măsuța de cafea mică. URBAN WOODS și Tiberiu Negru aduc la Made in RO #allNatural mese din lemn cu suflet

Direct din comuna Livezile, județul Alba, vine la București, pe 12 și 13 mai, în spațiul Impact HUB de la Timpuri Noi, special pentru Made in RO #11, Tiberiu Negru, ardeleanul care salvează lemnul vechi. Dacă unii ar pune direct pe foc un nuc bătrân, el îi dă o nouă viață și-l transformă în mese și măsuțe cu suflet. Conceptul URBAN WOODS s-a potrivit mănușă cu tema evenimentului nostru – Made in RO #allNatural, iar azi îți spunem povestea lui Tiberiu.

urban woods

Pentru URBAN WOODS, lemnul cu “defecte” transmite cele mai faine povești

Pasiunea lui pentru lemn și tâmplăria i-au schimbat cursul vieții.

“Dacă la sfârșitul liceului visam la un job de opt ore pe zi, unde să merg îmbrăcat la costum și cravată, după practica din facultate – Finanțe, Bănci, nu mai știam cum să fug de birou”, ne spune Tiberiu. 

urban woods

Textura lemnului vechi îi uimește chiar și pe tâmplarii cu experiență

Tiberiu a moștenit dragostea pentru lemn. Când era student la Cluj, făcea schițe de mobilier și în timpul orelor de curs, iar în weekend-uri se întorcea acasă, la Livezile, și le punea în practică în atelierul de tâmplărie al tatălui său. Dar până la brand-ul URBAN WOODS și numeroase mese de dining și măsuțe de cafea, vândute în țară și străinătate, Tiberiu a muncit multe veri și a învățat din fiecare experiență. Urmează un interviu care o să vă inspire să vă urmați visul cât mai grabnic.

Tiberiu Negru

Tiberiu Negru, omul care iubește lemnul și respectă natura încă din copilărie.  

Buturga mică face măsuța de cafea perfectă, iar lemnul vechi găsit și nu tăiat, consumul responsabil. Cum și când a început povestea URBAN WOODS?

O să vă contrazic! Buturuga mare face măsuța de cafea perfectă pentru că lemnul îmbătrânit are mult mai multe povești de spus. Cam așa a început și URBAN WOODS. Îmi amintesc că eram în primii ani de liceu când părinții au decis să taie nucul din curte pentru că se înclinase mult spre casă. Era copacul în care mă cățărasem toată copilăria și urma să fie lemn pentru foc. Așa că am sustras câteva bucăți și le-am pus lângă șemineu. Arătau minunat, iar pentru mine aveau și valoare sentimentală. După doi ani, lemnul din nucul meu se uscase. A crăpat haotic, s-a deformat și m-am gândit să-l repar și să-l finisez. Am dat un prim strat de lac, iar efectul a fost uau! Textura lemnului era impresionantă și mi-a stârnit și mai mult curiozitatea, voiam să aflu ce ascunde un trunchi de copac îmbătrânit.

Urban Woods

Măsuțe de cafea din lemn vechi și salvat de Tiberiu Negru

Ce înseamnă numele URBAN WOODS? Cum l-ai ales? Ce înseamnă el de fapt?

Îmi plac contrastele. Mi-am dorit să aduc căldura naturală a lemnului “salvat” dintr-un sat din Apuseni în spațiile reci din centrele aglomerate ale marilor orașe. Ce poate fi mai contradictoriu decât o “pădure urbană” în care copacii primesc o a doua viață.

Cât de greu găsești materie primă, ținând cont că folosești copaci bătrâni, deja doborâți? Povestește-ne o întâmplare faină, un arbore găsit te miri pe unde și transformat într-o masă de toată isprava.

Am norocul să locuiesc în comuna Livezile, Alba, un sat în care toată lumea cunoaște pe toată lumea și zvonurile circulă repede. În timpul liber, echipa URBAN WOODS iese la “vânătoare” de lemn taiat. Căutăm în localitățile din zonă, în gospodăriile oamenilor… Ne uităm după copaci doborâți de vânt sau chiar arbori uscați, încă în picioare, și care pot deveni periculoși în apropierea locuințelor.

Iată o întâmplare. Odată am văzut în curtea unui cuplu de pensionari o grămada de lemne de foc, printre care și un trunchi mare de nuc, gata să fie taiat. Le-am propus imediat de două ori cantitatea de lemne de foc în schimbul nucului. Au acceptat! Ei s-au încălzit toată iarna, iar noi am făcut câteva mese de toată frumusețea.

urban woods

Măsuța de cafea nu trebuie să lipsească din nicio casă. Iar URBAN WOODS are în portofoliu mese unicat, grație lemnului frumos și când are “defecte”. Ce spun clienții? Care sunt reacțiile lor când văd prima oară o măsuță?

Îmi place mult să urmăresc reacțiile oamenilor care vin la târgurile de design la care participăm. Prima oară, sunt puțin sceptici, dar, după ce se apropie de mese, toții vor să le atingă și să simtă finisajele neașteptat de fine. O alta reacție des întâlnită este “Hei, și eu pot să fac asta!”. Puțini sunt cei care realizează volumul nostru de muncă, ce se află în spatele unei mese aparent brute, nefinisate. Sunt necesare numeroase utilaje, care nu sunt chiar la îndemâna oricui pentru un finisaj corect. Atenția la detalii și păstrarea corespunzatoare a imperfecțiunilor cer mult timp și răbdare.

urban woods

Aceasta nu este o masă oarecare, este o masă cu suflet de la URBAN WOODS

Știm că procesul de producție e lung și anevoios. Aveți mese pe stoc sau lucrați doar la comandă? Cum arată atelierul URBAN WOODS?

Majoritatea meselor URBAN WOODS sunt realizate la comandă. Clienții ne dau anumite specificații și creionează câteva idei, iar noi alegem lemnul potrivit pentru fiecare masă. Comunicăm destul de mult cu clienții, le trimitem fotografii din producție, ca să vadă cum evoluează lucrarea – de la stadiul de scândură veche, crăpată și prăfuită până la masa de dining la care se va aduna întreaga familie. Chiar și asa, textura lemului odată lăcuit este de fiecare dată o surpriză atât pentru clienți, cât și pentru noi. Atelierul nostru este o fostă hală agricolă maricică, în care încap toate buturugile pe care le colecționăm, plus tot praful din lume și doi ciobănești caucazieni care au crescut odată cu URBAN WOODS.

urban woods

Te gândești, pe viitor, să transformi lemnul și în alte obiecte de mobilier, pe lângă mesele de dining și cafea?

Mesele de dining și de cafea au fost un goal personal, un obiectiv pe care ne-am axat odată ce clientela s-a extins în toată țara și chiar în afara granițelor. Rar mai facem și alte obiecte de mobilier. Ne place să încercăm lucruri noi și să acceptăm noi provocări, însă deocamdată producem mese de dining la capacitate maximă și ne rămâne destul de puțin timp să experimentăm lucruri noi.

urban woods

Un blat de masă desenat perfect de Mama Natură

Ai un ritual la cafea? Care este măsuța de cafea URBAN WOODS care ți se potrivește cel mai bine?

Cafeaua este de obicei neagră, intensă și scurtă, ca să ajung cât mai devreme la atelier. Deși nu reușesc mereu să o savurez în jurul unei mese de cafea URBAN WOODS, un all time favorite este masa de cafea de stejar care poartă și logo-ul URBAN WOODS. A fost prima masă de cafea cu diametru de peste un metru pe care am vândut-o. Deși a plecat spre Luxembourg, a rămas în sufletul nostru.

#allNatural

Cu URBAN WOODS te vei întâlni la Made in RO #allNatural,  pe 12 și 13 mai, la Impact HUB, Timpuri NOI, avem și cafea, și mese, și povești. Haideți și voi! Toate detaliile despre târg, le găsiți pe pagina event-ului AICI.

Nu uita: Good design is natural!

Articol scris de Oana Țepeș-Greuruș. Oana scrie vești-povești-firești și pe goinfashion.ro.

Fotografii: prin URBAN WOODS

One Comment

  1. […] care transformă cu mare pasiune lemnul adevărat în mobilier cu suflet (Sfânta Masă, Urban Woods și Peștele Fierăstrău), am primit cadou de ziua mea o invitație la Atelierul de cioplit în […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed