Când designerii români colaborează cu meșteșugarii se lasă cu o expoziție la Londra

Fundația Pro Patrimonio (care a restaurat și care are în grijă Vila și Parcul Golescu din Câmpulung Muscel, pe care tocmai le-am revizitat vara aceasta) lansează un nou proiect prin care meșteri din zona Câmpulung Muscel și tineri designeri experimentează și creează obiecte de inspirație tradițională, adaptate nevoilor contemporane. Obiectele și povestea lor vor fi dezvăluite la Londra și itinerate la București și Câmpulung Muscel, în această toamnă.

Mestesug Golescu_01

Având la activ un număr substanțial de programe naționale (60 de biserici de lemn, Casa George Enescu din Mihăileni, Centrul de meșteșuguri tradiționale de la Țibănești, dezvoltat în relație cu conacul P.P. Carp etc.), în prezent fundația derulează, cu ajutorul voluntarilor, o serie de proiecte în jurul mai multor monumente istorice de arhitectură printre care și Vila Golescu din Câmpulung Muscel.

Honest goods este “o colecție cu geometrie variabilă, care poate produce serii experimentale. Ea conține obiecte realizate în spiritul exploratoriu al Fundației Pro Patrimonio: utile și oneste în raport cu istoria și peisajul cultural”, ne spune Mirela Duculescu, istoric de design și curatorul expoziției.

Afis-Pro-Patrimonio

Proiectul „Meșteșug Golescu” face parte din strategia fundației de concepere a unui brand durabil legat de patrimoniu. Colecția de obiecte de uz zilnic, inspirate de patrimoniul de arhitectură, este rezultatul unui proces de lucru având ca punct de iradiere Vila Golescu și meșteșugurile din zona Muscel, pornind de la noțiunea de peisaj cultural (natural, antropic, socio-antropologic). “Reutilizăm un moment istoric nu prin conservare și muzeificare, ci prin locuire și integrare în viața cotidiană”, declară Mirela Duculescu.

Mestesug Golescu_06

La începutul acestei veri, au fost aleși meșteșugarii. Astfel, din cei peste 40 meșteri despre care membrii fundației s-au documentat, 7 au fost aleși să reprezinte zona, adunându-se la un loc idei, concept și tehnică, iar povestea din trecut e împletită cu nevoia din contemporan.

La acest moment, procesul de creație este în plină desfășurare. Designerii și meșteșugarii concep tot felul de lucruri utile din lemn, piatră, lut, fier ori împletite sau țesute: ustensile și vase pentru gătit și luat masa, corpuri de iluminat etc. Vor rezulta 5 serii de obiecte versatile, punându-se accentul pe proces, experiment, relația designer-meșter, nu neapărat pe obiectul final prestabilit.

Mestesug Golescu_05

„Colecția Golescu își propune să creeze o familie de obiecte-marcă a locului de unde provin, punând împreună designul contemporan cu tradiția meșteșugului local. Relația noastră și a designerilor cu meșterii s-a construit cu răbdare și înțelegere reciprocă. Provocările sunt de ambele părți: designerii își construiesc ideile pornind de la tehnicile și limbajul local, iar meșterii își adaptează și chiar aprofundează meșteșugul în procesul colaborării,” consideră arhitectele Andreea Machidon și Elena Maior, asistenți curatori în proiect.

Mestesug Golescu_04

De ce Meșteșug Golescu? Pentru că Vila Golescu din Câmpulung, jud. Argeș, a fost donată fundației Pro Patrimonio care a susținut un proces de 5 ani de conservare și reabilitare atentă a vilei și a grădinii, ambele cu valoare patrimonială deosebită. Locul găzduiește acum ateliere și conferințe dedicate deopotrivă comunității locale, dar și publicului larg interesat de: patrimoniul de arhitectură, peisajul natural și cel amenajat, restaurarea țesăturilor, gastronomia locală, muzică ș.a.

Mestesug Golescu_03

Procesul de restaurare, dar și cel de conservare a Vilei Golescu implică meșteșugari specializați pe lucrul cu lemnul, fierul, piatra și alte materiale, care au dovedit o cunoaștere temeinică a meșteșugului. În cele mai multe cazuri, acești meșteri nu au ucenici care să le preia meseria, iar în acest context conservarea patrimoniului construit devine din ce în ce mai dificilă. Municipiul Câmpulung Muscel are unul dintre cele mai bine conservate fonduri construite istorice din sudul Țării și considerăm esențială pentru prezervarea lui dezvoltarea tehnicilor tradiționale prin încurajarea celor care ar putea să le păstreze.

Programul expozițiilor
Londra: 17-25 septembrie, Centrul Cultural Român (18 Fitzhardinge St, W1H 6EQ), London Design Festival 2016
Câmpulung Muscel: 1-9 octombrie, Vila Golescu (str. Soldat Golescu 3)
București: 11-15 octombrie, Galeria Posibilă (str. Popa Petre 6, Sector 2)

Mestesug Golescu_02

Consultanță: Marlene Stanciu și Mihai Sibianu, fondatori KraftMade. Proiectul Meșteșug Golescu este susținut prin programul CentenArt 2016 de către Institutul Cultural Român.

Fotografii: prin Fundația Pro Patrimonio

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed