Maison V sau arta torturilor “with a twist”. Povestea dulce-artistică a Katiei Vandenbremt.

Maison V Cakes_designist-10

“First you eat with your eyes” spune o veche vorbă de-a bucătarilor. Şi aşa este. De ceva vreme încoace am început şi eu să dau importanţă felului în care este aşezată mâncarea în farfurie şi am constatat că e mult mai gustoasă aşa. E dificil, totuşi, să împaci multele pretenţii pe care le-ar putea avea simţurile.

Şi totuşi, când vezi un tort, aproape ca le laşi la o parte. Pretențiile, nu simțurile. 🙂 Un tort e piesa principală la o masă festivă. V-aţi întrebat, însă, cum este creat şi cât durează să faci dintr-un tort o operă de artă? Da, o operă de artă. Pentru că astăzi vă prezentăm un alt fel de torturi, cum numai pe designist.ro ați gusta. 🙂

Maison V Cakes_designist-13

Maison V  este o casă de creație artizanală (din București) a dulciurilor pentru ocazii speciale. S-a născut din două pasiuni, aparent fără nicio legătură între ele: dulciurile şi artele plastice. Torturile sunt create de Katia Vandenbremt, care şi-a reinventat astfel cariera. După ce a condus cu succes câţiva ani Institutul Cultural Român de la Paris – fiind cel mai tânăr director de institut, care se afla atunci sub conducerea lui Horia Roman Patapievici – Katia a revenit în România şi a făcut un MBA.

Maison V Cakes_designist-02

A cunoscut cu ocazia aceasta oameni deosebiţi, a învăţat lucruri preţioase despre afaceri, despre cum să-ţi conduci propriul business şi a făcut o trecere, astfel, de la management cultural la crearea de torturi și dulciuri de lux. Acestea sunt lucrate doar la comandă, din ingrediente naturale de cea mai bună calitate, și sunt inspirate din cofetăria franțuzească și internațională. Şi a reuşit să facă adevărate opere de artă comestibile.

Maison V Cakes_designist-09

În luna mai, Maison V a participat la Romanian Design Week, unde a expus câteva dintre creaţiile Katiei. “Hrănirea, în sine, reprezintă un fundament al existenței, dar când vorbim de un desert, consumarea lui transcede simpla nevoie fizică și prin aceasta servește același scop cu celelalte forme de artă – procurarea unei plăceri, inclusiv estetice.” spunea ea în prezentarea de la RDW.

Maison V Cakes_designist-01

Procesul de creație a unui tort poate dura şi 90 de ore, iar designul ia naştere în urma discuţiilor dintre client şi Katia. Pentru a face dintr-un tort o operă de artă care să-i încânte pe toţi cei care participă la eveniment, Katia se interesează de gusturile clientului, de preocupări şi combină toate acestea cu propria viziune, atunci când e posibil, iar de obicei oamenii au încredere în ea. Pentru că ceea ce iese din mâinile ei este, realmente, special.

Maison V Cakes_designist-14

Sursele de inspiraţie pot veni de oriunde: de pe Internet, din fotografii, din imaginaţie sau… din ajutorul tatălui ei, care este artist. De curând, el a pictat un peisaj din Cuba pe un tort. Vopselele sunt, ca toate celelalte ingrediente, de fapt, naturale şi sănătoase. Este un aspect important pe care uneori îl neglijăm, în favoarea aspectului, atunci când vorbim de prăjituri sau dulciuri. Însă, creaţiile Katiei nu doar arată fabulos, ci sunt gustoase şi – foarte important – întotdeauna proaspete, fără conservanţi sau adaosuri chimice şi cu ingrediente de cea mai bună calitate.

Există un singur pericol: să mâncăm prea mult şi prea cu poftă. Şi nu numai cu ochii 🙂 Enjoy!

Maison V Cakes_designist-15

Cum ţi-a venit ideea Maison V?

Îmi plăcea să fac dulciuri şi, experimentând, în momentul în care am descoperit versatilitatea pastei de zahăr, mi-am dat seama că pot crea lucruri excepţionale în domeniul comestibilului. Pentru mine, un desert reprezintă ieşirea din cotidian; celebrarea unui moment special oferă întotdeauna o experienţă de viaţă memorabilă. Am vrut să transpun acest sentiment în creaţiile mele.

Maison V Cakes_designist-06Care e conceptul din spatele Maison V Cakes?

Maison V creează opere de artă comestibile. Aproape tot ce se poate crea în domeniul artelor vizuale se poate transpune în domeniul comestibilului şi – astfel – poate deveni un nou mod de exprimare artistică. Maison V îşi propune mai mult decât inventarea unor noi moduri de decorare a torturilor, explorează transformarea formei în comestibil, prin diverse obiecte (ouă de Paşti, globuri, cutii, etc.)

Maison V Cakes_designist-12

Ce-ai vrea să se ştie despre torturile tale mai întâi de toate?

Plecăm de la principul că tot ce este bun trebuie consumat cu măsură, şi atunci măcar să fie excepţional: atât ca gust, cât şi ca aspect. Torturile Maison V sunt create special pentru fiecare client în parte, ţinând cont de gusturile şi preferinţele estetice ale fiecăruia.

Maison V Cakes_designist-07

Maison V a fost singurul brand de gen selectat la Romanian Design Week. Cum ai ajuns acolo?

Am propus, pur şi simplu, curatorilor, conceptul expoziţiei noastre: “Hedonismul artei efemere”. Cred că a fost acceptat tocmai pentru că această expoziţie a demonstrat că şi dulciurile pot fi o formă de artă, fascinantă prin efemeritatea ei.

Maison V Cakes_designist-16

Ce a însemnat participarea la RDW?

Am fost încântaţi că expoziţia noastră a fost selectată, design-ul are rolul cel mai important în creaţiile noastre. Sperăm să fim selectaţi şi în anii următori, când vom propune explorarea diverselor faţete ale artei: formă, structură, culoare, materie.

Maison V Cakes_designist-03

Ai vreun tort preferat?

Nu, nu mă pot opri la unul singur.

Maison V Cakes_designist-11

Tortul e un element special la orice masă. Ce i-ai spune cuiva care ezită între a-şi cumpăra un tort obişnuit şi un tort creat de tine?

Torturile create de Maison V sunt dedicate mai ales momentelor foarte speciale, marilor evenimente ale vieţii: nunţi, botezuri, aniversări. Tortul este întotdeauna elementul cel mai aşteptat la orice reuniune. Va face, aşadar, cu siguranţă parte din amintirile preferate ale tuturor, cu condiţia, desigur, să fie memorabil. Iar exact asta face Maison V.

Maison V Cakes_designist-04

A face un tort e un întreg proces de creaţie. De unde te inspiri pentru a crea arhitectura torturilor tale?

Tocmai pentru că eu văd asta ca pe o artă, inspiraţia mea vine mai ales din artă: fotografie, pictură, foarte des din haute couture, sculptură, dar şi din natură.

Care e tortul pe care nu l-ai face niciodată?

Orice tort care mi s-ar părea kitsch, de prost gust, strident.

Maison V Cakes_designist-05

Care e următorul pas? Te-ai gândit să participi, poate, la târguri de gen şi din alte ţări?

Da, este unul dintre următorii paşi. La fel ca dezvoltarea liniei de obiecte comestibile.

Maison V Cakes_designist-17

Cum ar arăta un tort pentru designist.ro?

Probabil geometric, minimalist, dar “with a twist”.

Maison V Cakes_designist-08

Fotografii pentru designist.ro: Alexandru Busuioceanu
Foto arhiva personală a Katiei & Cornel Brad

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed