Când mai multe bucăţele de lemn stau împreună la o cafea

Next este în primul rând un birou de arhitectură din Cluj-Napoca. Iar în al doilea rând îl putem numi şi un studio de design. Asta pentru că în conturarea proiectelor de amenajare interioară s-a întâmplat să tot strecoare piese semnate de ei. Experimentele au dus la o măsuţă de cafea, care reciclează resturile de lemn şi le pune laolaltă într-un pattern frumos dungat şi dozat. Mai mult, spun ei, există puţine locuri în natură unde se întâlnesc esențe lemnoase atât de diverse.

Faceţi cunoştinţă cu măsuţa de cafea creată de ei din mai multe esenţe de lemn, recuperate 

Mihaela şi Radu Cătinaş au creat acest birou pe vremea când Radu se ocupa de graphic design, iar Mihaela studia arhitectura. Şi-au dat seama că ideile lor se întâlnesc pe un teren comun şi aşa s-a născut Next. Din 2005, de la primul lor proiect consistent (amenajarea unui penthouse de 160 mp), au continuat să experimenteze creativ în cadrul relaţiei arhitectură – design interior – design de obiect. Pentru că sunt convinşi că cele mai bune rezultate apar atunci când se ocupă de un proiect de la A la Z. Suntem deja foarte curioase what’s next.

 Mihaela şi Radu Cătinaş

Aţi terminat măsuţa în 2011, dar când s-a conturat proiectul ei?

Măsuța de cafea este pentru noi un proiect destul de nou, primele discuții pe tema aceasta le-am avut undeva în iulie 2011. Însă înainte de proiectul măsuței, ne-am aventurat constant în domeniul designului de obiect. Începutul a fost proiectul de amenajare a unui penthouse, în 2005, acolo au avut loc primele noastre experiemente. A urmat în 2007 conceptul unui brand numit “coffice”, unde am experimentat mai multe elemente de design de obiect: masă, lampă, canapea. În 2008 am avut ocazia să amenajăm un alt apartament, de 120 mp, unde am creat mai multe concepte interesante: masă de dining cu picior din sticlă, un pat cu noptiere retractabile, mobilier media cu aparatură ascunsă și altele. (în curând veţi putea vedea toate acestea pe site-ul Next, acum în construcţie – n.r.)

Cum a apărut ideea şi nevoia de a o realiza: a fost vorba de un proiect de amenajare unde nici o altă măsuţă de pe piaţă nu se potrivea; sau aţi vrut pur şi simplu o piesă de design responsabil, sustenabil, din resturile de lemn care altfel ar fi fost aruncate?

Proiectul nu are legătură cu un spațiu anume, ci mai degrabă cu dorința noastră de a alătura într-un singur calup mai multe esențe lemnoase. Am vrut să folosim tot materialul pe care mama natură îl oferă, fără a arunca nimic: paltin, cireș, stejar, fag, nuc și frasin se suprapun într-un un pattern contemporan, transformându-se în linii de culoare. De ce să nu poată deveni “ceva” și cel mai mic lemn? Ei bine, se poate! Iar nouă ne place și ne bucurăm să admirăm fiecare fibră a fiecărei linii din lemn. Plus că fiecare obiect va fi unicat prin însăși unicitatea incontestabilă a fiecărei fâșii de lemn.

A fost dificil să o realizaţi? Cum aţi tratat lemnul?

Ideea de a crea un CALUP de lemn nu este una simplu de realizat, cu atât mai mult cu cât vrei să îl realizezi dintr-o multitudine de esențe lemnoase. Inițial se face o selecție a bucăților de lemn care se pot recicla. Ele se aranjează după un pattern și se îmbină prin presare. Calupul rezultat astfel este ulterior prelucrat pentru a i se da forma dorită și apoi izolat cu un lac ultralucios.

De unde luaţi diversele resturi de lemn şi unde la mixaţi grafic sub formă de blat? Cu ce producător(i) colaboraţi?

Bucățile de lemn reciclate rezultă în urma activității de producție a fabricii de mobilier care ulterior și realizează blaturile. Colaboratorii noștrii pentru acest proiect sunt: Vestmeridian Satu Mare și Eastman Cluj.

Cum putem cumpăra măsuţa? Cam cât ar dura şi costa?

Măsuța de cafea a fost realizată în serie mică pe două dimensiuni: 40 x 120 cm și 60 x 60 cm. După epuizarea seriei se poate executa la comandă. În cazul unei comenzi, poate dura 2-3 săptămâni, iar costul unei măsuțe este de 800 ron (60 x 60 cm) și 1.000 ron pentru măsuța cu dimensiunile 40 x 120 cm.

Mie îmi pare că seamănă cu o băncuţă, dar şi cu o săniuţă 🙂 Pentru voi forma a fost dictată de tehnica de asamblare a diverselor bucăţele?

Am vrut să punctăm ideea de măsuță din “lemn masiv”. Măsuța noastră chiar este din lemn și este masivă (are 45 kg în varianta 120 x 40cm). De fapt e o interpretare a ideii de masivitate într-o manieră modernă.

What’s Next: plănuiţi şi alte obiecte de design?

Ne gândim la o serie de obiecte care să poată conviețui în același spațiu. Lângă măsuță ar trebui să existe și un mobilier de șezut, o lampă, un raft pentru cărţi sau orice altceva vor dori să devină liniile noastre de lemn.

Care ar fi designerul contemporan şi/sau arhitectul contemporam care vă inspiră?

Unii dintre designerii şi arhitecţii care ne inspiră sunt Toyo Ito și Tokujin Yoshioka. Dar mai mult decât ei ne inspiră lucrurile care ne înconjoară la tot pasul – spaţiile pe care le parcurgem şi în care trăim.

Măsuţa poate fi comandată prin Next.

Foto: Next Architecture & Design

O versiune scurtă a acestui articol a fost realizată de noi pentru dosarul de design din Institute, The Magazine. Detalii despre ultimul număr aici.

3 Comments

  1. Andra

    Ma bucur sa vad ca a iesit ceva atat de bine inchegat din bucatele de lemn care altfel ar fi fost aruncate!

  2. Adorabila! 🙂

  3. Foarte frumoasa !

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed