Casa cu faţada înfloritoare

O casă ce pare că a înflorit, pentru că zidurile ei au fost îmbrăcate cu mozaic decorativ: rarefiat, simplu, delicat. Este o casă din Bucureşti, care ne-a amintit de descoperirile spontane, imprevizibil de cochete, pe care ţi le rezervă din când în când oraşul în general sufocat. Am descoperit-o la rândul nostru în cea mai nouă apariţie a seriei igloobest, albumul Case din România 4, a cărui lansare a avut loc săptămâna trecută la Energiea.  Aşadar, iată povestea ei, pe care v-o prezentăm cu ajutorul prietenilor de la igloo.

Mozaicul ceramic care îmbracă decorativ faţada e realizat de artistul Laurenţiu Macarie.

Aceast proiect este rodul unui dialog inedit între estetica epurată propusă de arhitecţii de la Republic of Architects şi preferinţele decorative ale beneficiarilor, impresionaţi de exuberanţa lucrărilor lui Hundertwasser. Cu o suprafaţă desfăşurată de 200 mp, clădirea a luat naştere în urma supraetajării construcţiei de la parter, deja existente, fostă anexă a casei vecine.

Zona din spate a casei, cu deschiderea către grădină

Clădirea are un calcan aproape pe întreaga faţadă de sud şi pe o mare suprafaţă a parterului, spre est, de aceea arhitecţii au căutat deschiderea spaţiilor interioare către cele două laturi rămase libere. Vitrajele ample îmbracă zonele de colţ, iar spaţiul de zi şi dormitorul matrimonial beneficiază astfel de o dublă orientare spre vecinătăţile înverzite, ferite de forfota Capitalei. Faţada principală este marcată printr-un element de tip fronton şi o copertină care protejează accesul propriu-zis. În aceeaşi idee, terasa din spate se decupează din volumul casei şi formează o zonă umbrită.

Intrarea în casa cu flori decorative pe zid

Terasa decupată în zona din spate a casei

Arhitecţii au vrut să păstreze spaţiul amplu şi iluminarea naturală generoasă a fostului corp de clădire (un atelier), lăsând spaţiul interior cât mai liber cu putinţă, menţinând vitrajele mari. La parter, livingul, bucătăria, zona de luat masa (cu posibilitate de delimitare totală sau parţială prin intermediul unor uşi culisante), biroul, un grup sanitar şi camera tehnică cu acces din exterior se compun într-un spaţiu deschis, flexibil.

Zona de luat masa de la parter, deschisă spre living

Scara cu vang metalic lateral şi trepte de lemn încastrate, fără contratreaptă, are un rol special în compoziţia interioară. Deschiderea pe două niveluri şi luminatorul amplasat în partea superioară creează un accent vertical şi asigură legătura cu exteriorul chiar şi în zona de calcan. O altă consecinţă a acestei opţiuni ar fi faptul că holul tip culoar de la etaj, de-a lungul căruia sunt distribuite două dormitoare, baia cu acces separat şi dormitorul matrimonial, nu este perceput ca un spaţiu închis, claustrofob, ci, conform dorinţei proprietarilor, amplu şi luminos.

Mozaicul decorativ de pe faţadă a pătruns şi în vestibul

La interior domină liniile drepte, delimitările clare, suprafeţele simple, albe (pereţi, tavane) sau deschise la culoare (tâmplărie interioară, parchet), pe care se proiectează punctual piese de mobilier şi câteva accesorii. Sunt inserate şi nuanţe mai închise de lemn: grinzile din dormitorul matrimonial, de exemplu, ce urmăresc linia acoperişului, sau treptele scării.

Fantezia decoraţiunii exterioare pătrunde şi la interior: în baie blatul lavoarului a fost placat cu mozaic în aceleaşi nuanţe. 

Proiect: Republic of Architects
Structuri: Europroiect Design
Instalaţii: Alyates Design
Colaboratori: Laurenţiu Macarie (artist plastic)

Text: Laura Liţcanu
Foto: Cosmin Dragomir

Articolul a fost preluat din numărul 118 al revistei igloo. Acest proiect se regăseşte şi în cel mai nou album igloobest – Case din România 4, proaspăt lansat.

6 Comments

 1. Miruna

  Superba fatada, absolut superba 🙂

 2. Cristina Z.

  Foarte frumoasa :).

 3. Superb! Mi-ar placea sa vad mai multe case/calcane de case decorate cu mozaic.
  Felicitari proprietarilor pentru deschidere si arhitectilor pentru executie!

 4. la crearea mozaicului aportul artistic a fost in primul rand al artistei AnaMaria Vasilescu

  la crearea mozaicului aportul artistic a fost in primul rand al artistei AnaMaria Vasilescu, semnat Macarie Laurentiu

 5. Jia

  Buna ziua,

  Cum pot ava contactul artistei Anei Maria Vasilescu? Inteleg ca ea a afacut acest mozaic.

  Multumesc.

 6. Designist

  Buna ziua, Jia! Din păcate, nu aveam cum să te ajutăm.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed