Când sunt doi puterea designului crește: colaborări iconice între branduri de top din Italia

Nu credem că e nevoie de prea multe argumente în a demonstra că designul cu D mare vine din Italia, şi nu ne referim doar la branduri ca Alessi, Foscarini, Casamania, Cappellini, Moroso, Paola Lenti, Zanotta, Seletti, Diamantini&Domeniconi etc. Cu piesele lor creative, out of the box te întâlneşti în fiecare an la ediţiile Salonului internaţional de la Milano, iar deseori chiar prin showroom-urile de pe la noi.


Peroni Ice Bucket, în colaborare cu brandul Alessi

Cum luna care a trecut, Salonul de la Milano a cam fost pe buzele tuturor, am ajuns să ne întrebăm: ce se întâmplă oare când mai multe branduri italiene (şi de design, şi de fashion, și auto etc.) nu doar se strâng laolaltă, ci şi colaborează? Răspunsul ar fi piese iconice pentru designul contemporan, cu un grad ridicat de stil, inovaţie, eclectism.

În spiritul acestor colaborări creative, brandul italian Peroni Nastro Azzurro lansează campania Collaborazioni, despre care vei afla mai multe urmărind videoclipul de mai sus, al cărui invitat este celebrul designer italian Fabio Novembre (vom vorbi şi despre piesele sale iconice).

Peroni oliviera, cu Alessi

Si pentru că am menționat deja numele brandului italian Peroni, în 2009 Peroni Nastro Azzurro a făcut echipă cu brandul Alessi, invitând designerii să se înscrie cu propuneri pentru Aperitivo, o colecție inspirată de o tradiție italiană, un fel de preludiu la cină, când se servesc gustări pe farfurii mici și băuturi alcoolice. Competiția s-a numit Peroni Nastro Azzurro Blue Ribbon Design Awards, iar câteva dintre obiectele finaliste se regăsesc şi aici.

Desfăcător de sticle, Peroni & Alessi

Apropo de colaborările creative, ediţia din 2011 a Salonului de la Milano, cu numărul 50, a avut ca surpriză o colecţie specială de mobilier rezultat în urma colaborării dintre Fiat 500 şi cunoscutul brand de mobilier italian Meritalia. Toate piesele sunt construite din părţi ale faimosului model 500, care a făcut furori în Italia anilor ’60-’70, acum stabilizate cu picioare din sticlă, blaturi transparente pentru masă sau bar.

Un Fiat 500 pe post de canapea. Mai multe piese din colecţia semnată Fiat 500 & Meritalia puteţi vedea aici.

Şi pentru că suntem la capitolul design auto, inovativul brand Cappellini (unul dintre preferatele noastre) lansa în 2009 ediţia specială Bugatti: o colecţie de scaune inspirată de maşinile create pentru prima dată de italianul Ettore Bugatti (care şi-a dezvoltat apoi afacerea în Franţa). Semnate de designerul François Azambourg, piesele colecţiei Mr Bugatti sunt lucrate dintr-o foaie de metal injectată cu spumă poliuretanică, cu fantezie şi inovaţie incluse.

Mr. Bugatti series, by Cappellini

Fotoliul Bugatti racing este disponibil într-o ediţie limitată de 99 de piese, fiecare cu semnătura designerului François Azambourg.

Ca să facem trecerea spre fashion, tot în 2009 Diesel inaugurează Succesful Living: o întreagă colecţie pentru acasă creată împreună cu trei dintre cele mai cunoscute branduri italiene de design & lifestyle: Moroso (mobilier şi accesorii), Foscarini (corpuri de iluminat) şi Zucchi (producător de textile).

Overdyed Chair, by Moroso & Diesel

Măsuţă din colecţia X Ray, semnată tot Moroso & Diesel

Cage Hanging Light, lampă creată de Foscarini şi Diesel

 Scaun Stud realizat de Moroso şi lampă Rock creată de Foscarini, în colaborare cu Diesel. Piesele îmbină look-ul dark, underground cu glam-ul high end.

Mai nou, Diesel a lansat şi o colecţie pentru bucătărie: Social Kitchen, în colaborare cu brandul italian Scavolini.

Pentru că am vorbit de piese iconice, trebuie amintit că recenta replică la scaunul Panton a ieşit tot din colaborarea a două nume mari italiene: Fabio Novembre, arhitect şi designer, care are un studio şi chiar un brand al său, şi Casamania. Şi astfel, Panton-ul a luat forma lui şi a ei: Him & Her.

Him & Her, scaune de Fabio Novembre în colaborare cu Casamania.

Un nume reprezentativ pentru tot ce înseamnă designul made in Italy este cel al fraților Castiglioni, Achille și Pier Giacomo. La Milano chiar trebuie mers la studioul muzeu Achille Castiglioni, care anul acesta s-a putut vizita în timpului ediției Salonului Milano. Scaunele lor pentru brandul Zanotta, create în 1957, sunt piese de referință pentru designul secolului XX.

Mezzadro stool, un icon încă contemporan, inspirat de un scaun industrial (cel al unui tractor)


Sella: un design cu şa, semnat frații Castiglioni pentru Zanotta.

Fotografii prin brand-urile menționate.

11 Comments

 1. anul acesta Cappellini a schimbat numele colectiei din Mr. Bugatti in Mr. B.
  Doar Bugatti Racing a ramas cu numele. Probleme de copyright ma gandesc..

 2. Mika

  Replica la Panton de la Casamania e foarte tare. Parca vad o terasa cu scaune din astea. Ar trebui sa fie mai multe pentru femei. 🙂

 3. Dora

  Mr Bugatti rules!

 4. Geniala colectia Fiat500& Meritalia!
  O asemenea canapea ar merge de minune in hol sau pe veranda – in zilele senine, direct in gradina! 😀

 5. Dana

  Pantone de la Casamania…. parca si vad o terasa cu scaunele astea

 6. […] Când sunt doi puterea designului crește: colaborări iconice între branduri de top din Italia […]

 7. […] unui tractor, creat în 1957 de fraţii Castiglioni pentru Zanotta (ţi-am mai vorbit despre el aici). Scaunul metalic foarte decorativ, Miss Lacy, este un design Philippe Starck pentru Driade, iar […]

 8. […] Ce se întâmplă când branduri de top din Italia colaborează vedeţi pe designist. […]

 9. Minunate colaborari.

 10. […] Când sunt doi puterea designului crește: colaborări iconice între branduri de top din Italia […]

 11. […] Când sunt doi puterea designului crește: colaborări iconice între branduri de top din Italia […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed