Cartea de rețete IKEA: Homemade is Best

O carte de bucate alese, deși îți listează mai întâi ingredientele și cantitățile aferente, te îmbie să gătești exact prin imaginea produsului care iese impecabil din cuptor. Ei bine, cartea de home baking scoasă de IKEA te îmbie întâi și întâi printr-o prezentare minimalistă și arhitecturală a ingredientelor fiecărei rețete. Este unul dintre cele mai frumoase proiecte de food design pe care le-am văzut vreodată.

Nu te grăbi să întrebi unde o găsești, pentru că a fost publicată doar în Suedia, unde este oferită gratuit, precum catalogul de mobilier, în zonele cu bucătării din magazinele IKEA. Meritul cel mai de seamă îl are stylingul, realizat de Evelina Bratell, care a făcut echipă cu faimosul fotograf suedez Carl Kleiner, despre ale cărui scenarii fotografice cu veselă IKEA ai mai citit aici.

Cartea Hembakat är Bäst (Homemade is Best) conține 30 de rețete de prăjituri suedeze clasice, de la cei mai simpli biscuiți până la torturi elaborate, și aduce în prim plan ingredientele, aranjate cu migală și simplitate grafică pe fundaluri uni, amintindu-ți de o masă tradițională în stil japonez.

Admiri arhitectura ingredientelor, dai pagina și găsești capodopera culinară respectivă în toată splendoarea ei, fotografiată la fel de simplu, în suite care se repetă, respectând cu strictețe regulile minimalismului.

Un adevărat creator de imagine, fotograful Carl Kleiner reușește să compună cadre artistice, ca niște tablouri culinare, din care vrei să faci postere pentru a-ți decora bucătăria. Jocuri geometrice, în care accentele de culoare intervin subtil, exact atât cât e nevoie, pentru a anticipa forma în care prin viață ingredientele, fără să se piardă acea doză de necunoscut și curiozitate. Enjoy! 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed