Ne învăluim în cele mai trendy pături şi stăm la poveşti islandeze

Ştiaţi că în Islanda era un semn de ospitalitate ca în iernile lungi şi geroase oamenii să împartă patul cu musafirii lor? Se puneau frumos unul lângă altul şi se acopereau ca să fie cât mai feriţi de gerul năpraznic. Şi, dacă ne gândim mai bine, uşor uşor putem prelua şi noi acest străvechi obicei, la mare preţ pe astfel de viscol 🙂

Twosome Blanket. Să fim ospitalieri, prietenoşi & generoşi. Sau hai să dăm mână cu mână sub o pătură comună 🙂

Ne băgăm în pătură, citim sau ne uităm la televizor. Nu-i aşa că şi păturica asta trebuie listată drept unul dintre cele mai cosy cadouri de Valentine’s Day? 

Trei designeri islandezi (cifră magică a poveştilor) au hotărât să reînvie legendele uitate ale ţării gheţurilor şi vulcanilor. Sub numele Vík Prjónsdóttir  (şi pentru noi singurul nume islandez de pronunţat rămâne Bjork) au ţesut din lână islandeză o colecţie de pături de purtare, puţin spus extraordinare. Totul se întâmplă într-o făbricuţă din Islanda, iar păturile au devenit între timp celebre, le-au purtat chiar şi băieţii de la Röyksopp (al doilea nume islandez pe care îl putem pronunţa cursiv 🙂

Röyksopp purtând păturica Seal Pelt Remixed

Fiecare model este inspirat fie de o legendă, fie de un element natural specific, iar poveştile dedicate trebuie musai citite. Încercăm să vă spunem şi noi câteva, faceţi-vă comozi şi încălziţi-vă.

Snow Blanket: legenda spune că în trecut oamenii ştiau că, în cazul rătăcirii în timpul unei furtuni de zăpadă, trebuiau să se acopere cu un strat de nea şi să rămână sub el. Numai aşa puteau supravieţui, pentru că zăpada păstrează temperatura pe care o degajă corpul, acţionând ca o păturică – aşa cum face şi pentru plante, pământul. Iar stratul de nea e şi romantic, şi dramatic, exact ca această păturică, dedicată şi celor dispăruţi sub zăpadă, şi celor care s-au salvat cu ajutorul ei.

Shield of wings: dedicată vulturului islandez, regele păsărilor. Un prădător fantastic, ale cărui aripi desfăcute ating 2,5 m şi care în trecut era învinuit că ar fi răpit şi bebeluşi cu care îşi hrănea puii. Nu mai sunt foarte multe exemplare ale acestei păsări de basm în Islanda, dar păturica această te pune sub protecţia mitică a vulturului-rege.

Seal Pelt Blanket, inspirată de “costumul” unei foci. Îmbrăcaţi în ea vom arăta şi noi ca nişte foci umblătoare. Pe drăgălaşul acesta mic l-am lua acasă şi i-am fura păturica 🙂

O legendă spune că focile erau condamnate de oameni. Într-o dimineaţă un pescar găseşte la mal o piele de focă, iar dintr-o peşteră aude voci şi muzică. Duce pielea acasă şi o închide într-un cufăr de lemn. A doua zi, pe o stânca la mal, găseşte o femeie plângând. O aduce acasă, se căsătoresc, fac 7 copii. Dar femeia rămâne de multe ori cu privirile pierdute pe geam, spre mare. Într-o zi, când pescarul nostru era plecat, femeia găseşte cheia cufărului, scoate pielea de focă, se îmbracă în ea, pleacă şi se aruncă în mare. Nu se va mai întoarce niciodată. Dar se spune că de multe ori când pescarul vâslea, o focă cu ochii înlăcrimaţi apărea în jurul lui, iar copiilor lui la mal le ducea deseori pietre frumoase şi peşti coloraţi.

Sea blanket: inspirată de marea islandeză, frumoasă şi furioasă. Este dedicată ei, dar şi pescarilor care şi-au riscat viaţa înfruntând-o.

Helm of disguise. Pentru acele momente în care ai vrea pur şi simplu să dispari un pic.

Există trei munţi în Islanda, unde se spune că ar exista pietrele care odată ţinute în mână te fac invizibil. Într-o anume noapte de vară, trebuie căutate aceste izvoare, unde pietrele fermecate se ridică la suprafaţă şi luminează. Dacă nu ai ieşit din apele lor până când soarele a răsărit, pietrele te vor ţine captiv. Dar dacă până la răsărit ai găsit piatra şi ai ieşit, de acum încolo poţi deveni invizibil când vrei, doar strângând piatra în mână.

Black or white: au pornit de la imaginea mănuşii albe, dar nu au putut să nu strecoare şi frunza de mesteacăn, un simbol tradiţional. Pentru mulţi, mesteacănul este un copac sacru, făcând legătura între uman şi etern, necunoscut.

Hidden World Blanket: ne ajută să ne conectăm la acea lume misterioasă, de poveste, la care de cele mai multe ori, în vria lucrurilor, pierdem accesul secret.

Landscape: peisajul Islandei văzut de sus, cu dealurile, munţii şi gheţarii ei sub care dorm vulcani. Este dedicată naturii imprevizibile. Doar nu aţi uitat aşa repede haosul creat în primăvara lui 2010 de erupţia vulcanului islandez.

Nu ştim despre voi, dar noi ne-am lua aceste pături urgent. Iar dacă sunteţi pe aceeaşi lungime a poveştii, iată de unde pot fi comandate: magazinul online Vík Prjónsdóttir  şi alte câteva magazine a căror listă o găsiţi aici (cele mai apropiate sunt în Berlin, Viena, Londra).

Foto: Vík Prjónsdóttir Kitca

3 Comments

  1. Marta

    Frumoase si incitante paturicile cu povesti!

  2. Snow blanket e awesome!!!

  3. Daniela

    Royksopp sunt norvegieni, just saying. 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed