Casa cu copaci se află în Japonia

Casa cu copac designist 03

Casa cu copaci a făcut înconjurul lumii datorită internetului și vine tocmai din Kagawa, Japonia. Este o construcție simplă, dar absolut spectaculoasă la interior datorită celor doi copaci pe care îi înglobează. Nu mai sunt vii, dar veghează în continuare asupra familiei și spun povești de când ramurile lor țineau jucării de pluș, cărți de povești și susțineau pași de copil agil.

Casa cu copac designist 07

Fetița care odinioară se cățăra în acești copaci, un Zelkova și un Camphor, care se aflau pe acest teren încă de acum 35 de ani, de când a fost ridicată casa în care a copilărit, este acum căsătorită și avea nevoie de casa ei.  Așa că familia s-a gândit să construiască o extensie casei părintești, un proiect care însă nu ar fi fost posibil fără tăierea celor doi copaci.

Casa cu copac designist 18Zelkova serrata este un copac care crește în Japonia, Coreea, estul Chinei și Taiwan. Poate ajunge până la o înălțime de 30 m. Unul dintre veteranii acestei specii se află lângă Osaka, Japonia, și are aproape 1.000 de ani.

Casa cu copac designist 08

“When I received the offer for the project, I thought of various designs before I visited the site for the first time.  However, all my thoughts were blown away as soon as I saw the site in person. These trees looked over the family for thirty-five years. They colored the garden and grew up with the family.  Therefore, utilizing these trees and creating a new place for the client became the main theme for the design. When this house is demolished and another new building constructed by a descendant of the client hundreds of years from now, surely these two trees will be reused in some kind of form”, povestește arhitectul Hironaka Ogawa, de la Hironaka Ogawa & Associates, care semnează acest proiect.

Casa cu copac designist 09

Cinnamomum camphora sau Camphor tree are frunzișul mereu verde și ajunge până la 20-30 m înălțime. Îl întâlnim cu predilecție în China, Taiwan, Japonia, Coreea și Vietnam.

Casa cu copac designist 06

Cei doi copaci au fost tăiați cu ramurile intacte, iar apoi au fost drenați și uscați câteva săptămâni la rând. Înainte de ridicarea pereților exteriori (casa este construită pe structură din lemn), copacii au fost poziționați exact pe locul unde au stat timp de 35 de ani, iar întreaga compartimentare a zonelor casei a fost gândită în funcție de asta, separând vizual bucătăria de living și de zona de luat masa.

Casa cu copac designist 10

Pentru a păstra înălțimea tavanelor la 4 m și a nu rezulta o clădire foarte înaltă, arhitectul a coborât cota de nivel 0, adică parterul, cu 70 de cm. 

Casa cu copac designist 13 Casa cu copac designist 14 Tradiția japoneză spune că o casă nouă trebuie purificată de spritele rele de un preot Shinto. Atunci când au fost tăiați copacii și introduși în noua casă, proprietarii au chemat un preot Shinto pentru a alunga spiritele malefice. “Nobody would go that far without a love and attachment to these trees“, adaugă arhitectul Hironaka Ogawa.

Casa cu copac designist 15 Casa cu copac designist 05

Casa, finalizată în 2010, este construită pe structură din lemn și are o amprentă la sol de 50,90 mp. Suprafața terenului pe care este ridicată este de 699,54 mp. 

Casa cu copac designist 04

Casa cu copac designist 01 Casa cu copac designist 02 Casa cu copac designist 17 jpgFotografii: Daici Ano & OGA

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed