Ce citim după vacanță: cele mai noi numere Decât o Revistă și Igloo

Prea scurtă vacanța asta pentru cât de intense au fost ultimele luni ale anului, nu-i așa? Bineînțeles că nu am apucat să facem tot ce ne-am propus, doar era vacanță, iar acum recuperăm lecturile. Recunoaștem că reîntoarcerea la listele cu to do-uri e mai lentă, ca mersul pe ghețus. Așa că le luăm pe rând.

Coperta_BOBAR

Începem cu Decât o Revistă #18, numărul ce marchează cinci ani de existență. Este un număr aniversar plin de fast: are cinci coperte diferite, cu autori unul și unul, și conține retrospective relevante pentru acest moment de bilanț pentru România. Autorii copertelor sunt Dan Perjovschi, Lea Rasovszky, Ray Bobar, Alex Gâlmeanu și Mircea Cantor. (Poveștile copertelor aici).

Coperta_Galmeanu

Este un moment de bilanț, în care se împlinesc și 25 de ani de la Revoluție, iar România schimbă cel mai longeviv președinte din istoria post-comunistă.

Numărul conține actualizări ale câtorva dintre textele publicate în cinci ani, retrospectivele carierelor lui Traian Băsescu și Elena Udrea, cel mai melonostalgic BD care se petrece pe planeta Dor, povestea unui fotbalist celebru care-și încheie cariera înainte de a-și fi atins potențialul (Adrian Mutu) și a unui fotbalist necunoscut care n-apucă să o înceapă, un pictorial despre cum au decurs alegerile din 2014.

Coperta_Perjovschi Coperta_Rasovszky

Identitatea, o temă atinsă și până acum implicit, este firul roșu al numărului: o privire înapoi în istoria DoR și în istoria recentă a României pentru a lega cât mai multe fire între ele. Ca să înțelegem cine suntem, dar și în speranța că beculețele care se vor aprinde ne vor arăta ceva din ce urmează.

Coperta_Cantor

DoR #18 poate fi cumpărată din shopul online DoR și din librăriile Cărturești și Librarium, magazinele Inmedio şi Relay, Rețeaua Octagon, în București și în Press One – Aeroportul Internațional Henri Coandă, Librăria Anthony Frost, Băcănia Veche, Librairie Kyralina, Violeta’s Vintage Kitchen, Beautyfood, în Târgu Mureș și în Librăria Gog, în Cluj și în librăria Bookstory.

coperta

Cel mai recent număr Igloo #156-157 are o temă care ne place mult: lumina ca element de arhitectură.

Dosarul prezintă trei proiecte construite în Helsinki, Dallas și Paris, a căror arhitectură creează scenografii spectaculoase în raport cu lumina, iar în completare citim despre instalațiile de lumini ce transformă în mod spectaculos spațiile publice. Găsiți o serie de proiecte autohtone recent realizate: Casa Vlăsia și Casa de lângă lac, ambele situate în Snagov, dar și proiectul de conversie a unei potcovării de pe malul Dunării într-o capelă privată. Rubrica de inițiative este dedicată ONG-urilor implicate în recupererea creativă a meșteșugurilor tradiționale, în timp ce capitolul de design reunește o serie de obiecte Made in RO.

Layout 1Articolul dedicat Made in RO – Târg de design românesc, ediția a 5-a, din numărul Igloo de decembrie – ianuarie

În ton cu tema centrală a numărului (îl găsești pe scurt aici) este prezentat unul dintre cele mai importante evenimente de design din această perioadă: Amsterdam Light Festival.

Revista poate fi comandată online aici şi poate fi găsită în librăriile Cărtureşti, Humanitas, Inmedio, Galeria Galateca, Dizainăr, standul igloo de la Plot&Coffee Shop.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed