Ce creații de design vor fi produse și vândute prin Meșteshukar ButiQ? Faceți cunoștință cu câștigătorii concursului.

La sfârșitul lunii noiembrie, anul trecut, se lansa concursul de design Meșteshukar ButiQ, din al cărui juriu noi, Designist, am făcut parte alături de designerul austriac Nadja Zerunian, arhitectul Khalid Inayeh, echipa Meșteshukar ButiQ și I love Cluj.

În decembrie, după jurizare, au fost desemnații câștigătorii, pe care abia așteptam să vi-i prezentăm. Creațiile lor de design vor fi produse prin tehnici tradiționale de meșteshukari romi și vândute prin magazinele Meșteshukar ButiQ. Inițiativa a pornit din Cluj, iar proiectele înscrise au venit din toată țara. Câștigătorii sunt: la secțiunea bijuterii și accesorii – Roxana Iuliana Bilaucă; la secțiunea obiecte pentru casă și decor: Ruxandra Sacaliș.

1Ruxandra Sacalis - DesignistFructieră, inspirată de dune de nisipi și motive decorative orientale

Începem cu proiectul Ruxandrei Sacaliș. Pe care nu numai că l-am votat, dar o cunoaștem pe Ruxandra de la lansarea primei ei piese de design – taburetul .tri.foi, pe care, firește, l-am prezentat. Piesele de design propuse de Ruxandra arată impecabil, într-un mix foarte fain de tradițional și contemporan. Le-am vedea expuse în cadrul oricărei expoziții internaționale de design. Nu de alta, dar în 2014 Ruxandra a participat cu o colecție nouă la Salone Satellite – Milano.

Toate vor fi create din foaie de cupru, prin metode tradiționale.

3Ruxandra Sacalis - Designist Oglindă-suport. Ce holuri super contemporane va persoanliza. Abia o așteptăm în magazine!4Ruxandra Sacalis - DesignistCeainic din foaie de cupru, prelucrată tradițional.
5Ruxandra Sacalis - Designist

Colierele din piele semnate de Roxana Iuliana Bilaucă sunt pur și simplu superbe. Vor fi piesa de rezistență oricât de casual ți-e ținuta. Fiind din piele, brodată cu mărgele fine, sunt și foarte ușoare la purtat.

“Colecţia Dialoguri Bucovinene s-a născut din dorinţa de a readuce în prim plan tradiţia bucovineană, care este mai mult sau mai puţin uitată. Legăturile mele cu tradiţiile bucovinene nu sunt întâmplătoare, ci reies din faptul că şi rădăcinile mele sunt adânc înfipte în acest pământ strămoşesc.”, spune Roxana.

9Bialuca Roxana Iuliana - Designist

1Bialuca Roxana Iuliana - Designist 5Bialuca Roxana Iuliana - Designist 6Bialuca Roxana Iuliana - Designist 7Bialuca Roxana Iuliana - Designist

Atât noi, cât și ceilalți membri ai juriului a trebuit să ținem seama de costurile pe care le va implica producția, de folosirea materialelor cu care meșterii romi sunt familiari (în special piele, cupru, răchită, lemn) și de impactul designului pe piața locală. Chiar dacă câștigătorii nu au putut fi decât doi, vă prezentăm mai jos alte trei proiecte care ne-au plăcut:

2Marius Lupu - caus - Designist

Căușul (căucul) din lemn, propus de Marius Lupu, reinventează cool și practic ecuația tradiție – actualitate. Forma lui tradițională este investită acum drept suport pentru smartphone și tabetă, foarte necesar când gătești după ultima rețetă găsită pe net. Cele două rânduri de crestături ale căușului pot susține tableta fie în poziție verticală, fie oblică. Iar în cavitatea sa își pot găsi loc inelul, pe care îl pui deoparte când gătești, sau cheile. Ne-a plăcut mult twist-ul pe care l-a dat acestui obiect tradițional, dar și forma lui organică, foarte decorativă.

Ilinoiu RobertSuportul din metal, pentru sticlă, semnat Robert Ilinoiu. Sperăm să-și găsească locul cândva în domeniul horeca.

David Anastasia Ramă pentru oglindă, împletită din răchită sau alun, semnată de David Anastasia. Chiar e nevoie de rame alternative și expresive – sunt o provocare în fiecare amenajare.

 În ultimul an, magazinele Meșteshukar ButiQ din țară ne-au cucerit cu noile accesorii și decorațiuni realizate prin tehnici tradiționale, dar al căror look foarte contemporan a fost coordonat de viziunea designerilor austrieci Nadja Zerunian și Peter Weisz, fondatorii zerunianandweisz.

Ne bucurăm că am fost alături de echipa Meșteshukar și am contribuit la promovarea acestei noi provocări, care i-a implicat pe designeri români de produs și bijuterie. Cum vă spuneam, abia așteptăm să vedem la (c)raft creațiile câștigătoare!

46Foto Alex Boghian Made in ROLa standul Meșteshukar ButiQ de la Made in RO – Târg de design românesc, ediția din decembrie. După ce i-am avut la Made in RO, confirmăm succesul produselor lor pe piața de design locală.

Vezi aici toate proiectele înscrise în concurs.

Imagini: prin Meșteshukar ButiQ și Designist

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed