Centrul logistic al lui Moș Crăciun este semnat de 2 arhitecți români

Vestea proiectului pentru un centru logistic dedicat lui Moș Crăciun în orașul Oulu, din Finlanda, câștigat de arhitecții românii Alexandru Oprița și Laurențiu Constantin, ne-a prins pe finalul pregătirilor pentru Made in RO – Târg de design românesc. Știm că Moș Crăciun a trecut deja prin casele voastre, iar dacă a fost generos, să știți că e și datorită faptului că el însuși a primit în decembrie cadou proiectul unui nou centru care să-i facă pregătirile mai ușoare. 🙂

Care a fost punctul forte al proiectului arhitecților români care a convins juriul? Fațada clădirii este invizibilă pe timpul zilei și vizibilă pe timpul nopții, asemenea lui Moș Crăciun!

Proiect centru logistic - arhitecti romani - Designist (4)

Proiectul “Nothing is impossible”, prezentat de arhitecții români Alexandru Oprița și Laurențiu Constantin, a fost ales câștigător în cadrul concursului de idei arhitecturale The Unbelievable Challenge, organizat de Ruukki. Cei doi mari câștigători vor primi un stagiu plătit integral, timp de zece săptămâni, în renumita companie de arhitectură și design Snøhetta din Oslo (Norvegia). Valoarea estimată a stagiului este de 25.000 euro, la care se adaugă un premiu în numerar în valoare de 1000 euro.

Proiect centru logistic - arhitecti romani - Designist (5)

Lansată pentru tinerii arhitecți și designeri din întreaga lume, în primăvara anului 2014, competiția The Unbelievable Challenge s-a desfășurat în perioada septembrie – noiembrie 2014. Provocarea a constat în elaborarea unei soluții arhitecturale unice și creative pentru noul centru logistic al lui Moș Crăciun. Cerințele impuneau ca proiectul să fie extrem de funcțional, să demonstreze valori arhitecturale de înaltă clasă și să contribuie la formarea peisajului urbanistic. În același timp, clădirea trebuia să ofere vizitatorilor o experiență de neuitat, să fie o solutie durabilă și eficientă din punct de vedere energetic, adaptată la condițiile exigente din Perävainio, zonă din orașul Oulu (Finlanda).

Proiect centru logistic - arhitecti romani - Designist (3)

La concurs au participat 243 de echipe, din 59 de țări, România fiind printre țările cu cei mai mulți participanți. Juriul, format din experți internaționali de top în arhitectură și design, a ales în luna decembrie șase finaliști, proiectul ”Nothing is impossible” fiind desemnat marele câștigător.

“Cel mai important element în design este răspunsul la o provocare cu o idee. Ideea trebuie să poată fi utilizată în diverse situații. Punctul forte al acestui proiect este faptul că oferă posibilitatea de a fi surprins și învăluit de magia clădirii și simbolistica acesteia. Magia se întâmplă în timpul nopții, pe fațada clădirii, acolo unde există o legătura clară cu investitorul – Domnul Moș Crăciun. Este un proiect realist și inovator, dar nu futurist. De asemenea, proiectul este bine gândit, de la utilizarea terenului pus la dispoziție până la cele mai mici detalii.” – așa a fost descris proiectul câștigător de către membrii jurului.

Proiect centru logistic - arhitecti romani - Designist (1) Proiect centru logistic - arhitecti romani - Designist (6)

”Având în vedere și cultura orașului Oulu –  puternic axată pe dezvoltări tehnologice, dar și sit-ul propriu-zis înconjurat de natură, soluția firească a fost materializarea conceputului Nothing is impossible! printr-o clădire capabilă să trezească aceeași uimire și bucurie pe care copiii o simt în seara de Crăciun, când își așteaptă cadourile aduse de acest personaj fantastic: o clădire invizibilă. Practic, am gândit o fațadă specială capabilă să facă clădirea invizibilă în timpul zilei și vizibilă pe timpul nopții – asemenea lui Moș Crăciun.” a explicat arh. Alexandru Oprița.

Proiect centru logistic - arhitecti romani - Designist (2)

Găsești descrierea pe larg a proiectului celor doi arhitecți aici.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed