Cine este Spoof? Cunoaștem artistul din spatele personajului.

Voi îl știți pe Spoof? Noi l-am descoperit recent și ne-au cam prins personajul și poveștile pe care le spune pe pagina de facebook. Într-unele dintre ele regăsim sau ne găsim căutând fragmente de București, în altele de viață și, în toate, fragmente de gânduri care ajung… să ne pună pe gânduri.

2Razvan Dumitru - Spoof - DesignistDifferent train, same newspaper.

Creatorul lui Spoof este artistul digital Răzvan Dumitru, iar creatoarea gândurilor lui Spoof – Miruna Dumitrescu. Răzvan este și unul dintre artiștii expuși în cadrul Galeriei Digitale de Artă SUHD, un proiect de promovare a artiștilor digitali din România lansat vara aceasta de Samsung.

Ce spune Răzvan despre viața ilustrată a lui Spoof?

 „Fiecare lucrare vine însoțită de un scurt text care pare un fragment rupt dintr-o poveste. Rolul lui este acela de a declanșa imaginația privitorului, încurajându-l să interpreteze și să continue singur povestea imaginii. Încerc să rup astfel granița fizică dintre privitor și imagine, iar tehnologia mi-a fost prietenă în această misiune.”

17Razvan Dumitru - Spoof - Designist

Bineînțeles, pentru a-l cunoaște mai bine Spoof, l-am luat la întrebări pe Răzvan. 🙂

18Razvan Dumitru - Spoof - Designist

Răzvan Dumitru

Oamenii te știu mai mult prin personajul pe care tu l-ai conceput pentru a defini operele tale – Spoof. Vrei sa continui așa sau îți dorești ca lumea să știe și de Răzvan Dumitru, artistul care stă de fapt în spatele lui Spoof?

Spoof este, de fapt, un proiect pe care l-am început cu o prietenă, Miruna Dumitrescu. Eu mă ocup de ilustraţii, iar ea de texte. Povestea originală a lui Spoof a început acum mulţi ani. Începusem meditaţiile pentru arhitectură şi învăţam cum să fac anuturajul (vegetaţie, ambient, oameni etc.), iar pe partea asta regulile nu sunt aşa de stricte. În principiu, fiecare e liber să îşi exprime personalitatea prin felul în care alege să schiţeze contextul.

Aşa am dezvoltat primul personaj, un om stilizat care a primit primul nume, tot în facultate. Îl chema GEN, pentru că totul era GEN. Apoi numele s-a schimbat în LOR, PASTIȘ, STIȘ. Până la urmă cineva i-a zis total anapoda Spoof şi Spoof a rămas. Am reuşit să fac chiar o parte dintr-o animaţie, parte în care puteai să descoperi vag lumea acestui băiat.

Îmi lua foarte mult timp să fac o animaţie propriu-zisă, cap coadă, aşa că am continuat cu schiţele şi desenele. Şi cum îmi urcam ilustraţiile cu Spoof pe un forum de artă digitală am zis să-i cer unei prietene, Miruna Dumitrescu, care cunoştea acest personaj dinainte să fi devenit “cunoscut” şi care l-a îndrăgit din prima, un text. Când mi l-a trimis mi-a plăcut aşa mult că pagina de Facebook s-a întâmplat şi s-a chemat Spoof.

6Razvan Dumitru - Spoof - DesignistHe decided it was time to put his sunglasses to a better use, so he took a walk on the most crowded boulevard… Continuarea pe pagina de facebook.

Ne-a plăcut aşa de mult ce-a ieşit că am hotărât să mergem mai departe şi să conturăm universul lui într-o pagină de Facebook dedicată. Feedback-ul a fost mai mult decât pozitiv în condiţiile în care pagina respectivă a fost creată fără niciun suport media, aşa că ne ţinem de treabă în continuare.

Ne place să credem că ceea ce îl defineşte pe Spoof este autenticitatea, iar ea se regăseşte în tot ceea ce stă la baza acestui personaj, de la tehnica folosită pentru a-l desena, până la elementele care îl înconjoară şi gândurile sale exprimate în scris. E un personaj care iese din tiparele lumii cotidiene, fără să se separe de ea în vreun fel, oferindu-i pur şi simplu o interpretare diferită, care provine întotdeauna dintr-un soi de nucleu profund uman şi sincer.

1Razvan Dumitru - Spoof - Designist 8Razvan Dumitru - Spoof - Designist

Care este diferenţa dintre o creaţie digitală şi o creaţie clasică?

E foarte greu de spus. Chiar dacă principiile de bază sunt aceleaşi ca în desenul şi pictura tradiţională, arta digitală e strâns legată de tehnologie. Evoluţia constantă a tehnologiei îţi pune la dispoziţie din ce în ce mai multe unelte care îţi permit să experimentezi şi să îţi defineşti mai bine şi mai clar stilul.

Cum te inspiri şi de unde îţi aduni toate ideile?

Toate lucrările pornesc iniţial de la nişte schiţe sumare pe care le fac pe hârtii sau ciorne. După ce sunt mulţumit de o anumită idee, compoziţie sau pur şi simplu mă încântă un detaliu, îl preiau şi îl transform într-o imagine finală cu ajutorul unei tablete grafice în programul Adobe Photoshop.

13Razvan Dumitru - Spoof - Designist

She had to attend that wedding. It wasn’t that she didn’t want to, but at that particular moment she felt like taking her time, even though it was already late…

Fiecare ilustraţie are o poveste a ei. Ideea e ca desenul şi textul să se completeze. Intenţia a fost ca Spoof să întruchipeze acest personaj pentru care lumea imaginară e la fel de reală ca orice altceva, fără ca el, Spoof, să fie un băieţel inconştient sau neadaptat la vremurile în care trăieşte. În principiu imaginaţia lui are o logică foarte puternică şi porneşte întotdeauna de la ceva profund uman. Fiecare moment din viaţa lui e o poveste întreagă, pentru că aşa alege el să vadă şi să interpreteze lucrurile: mersul cu metroul, plimbarea prin pădure, ieşitul pe balcon seara înainte de culcare. Bănuiesc că dacă la un moment dat le-am pune pe toate unele lângă altele ar putea ieşi un roman, dar cred că ar avea nevoie de un editor excelent ca să se şi vândă.

7Razvan Dumitru - Spoof - Designist

10Razvan Dumitru - Spoof - Designist 14Razvan Dumitru - Spoof - DesignistPovestea începe așa: Spoof knew her well. They didn’t have much in common, but he understood her like nobody else…

Cum îl vezi pe Spoof evoluând în viitor?

Vrem ca Spoof să se facă ce va vrea el când va fi mare. Important e să crească frumos. Avem în plan o serie de scurte animaţii şi un roman ilustrat, care încep încet, încet să se materializeze. Până atunci mai sunt multe poveşti interesante de spus.

3Razvan Dumitru - Spoof - Designist 5Razvan Dumitru - Spoof - Designist 11Razvan Dumitru - Spoof - Designist 12Razvan Dumitru - Spoof - Designist 16Razvan Dumitru - Spoof - Designist

Musai citiți poveștile lui Spoof. Veți adormi intrigați & incitați, adică inspirați. 😉

Ilustrații: prin Spoof

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed