Cine spune că apartamentul unei familii cu copii nu poate fi gri?

Se întâmplă în centrul Bucureștiului, în noul apartament de 118 mp al unei familii care, la momentul începerii amenajării, se pregătea de venirea pe lume a gemenilor ei, o fetiță și un băiețel (în prezent, cei mai tineri dintre locuitorii casei și-au ocupat deja dormitorul 🙂 ). Asta nu le-a transformat proprietarilor (adulți 🙂 )dorințele designist: visau la o locuință elegantă și sobră, cu cîteva accente de culoare, dar în care să predomine texturile naturale și cromatica neutră. Arhitecții Studio 2.1 (arh. Cristina Caradim, arh. Radu Caradim, arh. Andreea Istrate, arh. Emanuel Budaies) au fost cei care le-au oferit exact asta, într-un spațiu al constrastelor fine și al soluțiilor istețe despre care îți povestim mai jos.

Proiectul a fost inclus în secțiunea Arhitectura spațiului interior/ Amenajări rezidențiale a Anualei de Arhitectură București 2019.

Apartamentul are 3 camere (un living, dormitorul matrimonial și dormitorul copiilor) și una dintre provocările proiectului a fost obținerea cât mai multor spații de depozitare fără aglomerarea și fragmentarea spațiului. În fotografia de mai sus vezi una dintre soluțiile arhitecților: o ușă Filomuro (fără toc), pe care au folosit-o ca să creeze o imagine curată, nesecționată, a peretelui cu TV și bibliotecă.

Citește și: Cum faci loc pentru spații de depozitare mari într-un apartament mic?

Comoda TV și biblioteca au fost produse pe comandă de Idezio

Fotoliul vine de la ARN Store.

Contrastele despre care îți spuneam mai sus se văd tot în ansamblul livingului, prin dansul texturilor: materialele naturale, ca parchetul stratificat din lemn de stejar, betonul aparent ceramica cu aspect de ciment și accentele metalice negre, se întrepătrund cu texturile prețioase, ca pielea, catifeaua și fenixul pe care o să-l vezi mai jos, în bucătărie.

Bugetul complet al proiectului a fost de aproximativ 45.000 euro.

Covorul vine de la RugVista, iar canapeaua a fost realizată pe comandă de Divanissimi

Cromatica aleasă a crescut importanța luminii în amenajare: arhitecții ne-au spus că au compus un întreg proiect dedicat iluminării, așa încât să creeze ambianțe diferite și să accentueze materialele prin lumina indirectă.

“Am folosit multe elemente de iluminare tehnică: spoturi încastrate & aplicate, o șină de proiectoare , benzi LED datorită configurației plafonului . Le-am ales pe toate cu lumină neutră, de 3000-4000k”.

Apropo de configurația plafonului, și ea a cerut o soluție punctuală: ventilația apartamentului este realizată prin sistem centralizat și grilele de ventilație din fiecare cameră au dus la coborârea plafonului în anumite zone. Ca urmare, arhitecții au căutat soluții pentru a nu sublinia acest aspect funcțional, ci a-l integra armonios în proiect – îl vei vedea reluat și camuflat și în alte încăperi ale casei. În living, rezolvarea a fost scafa de lumină care pune în evidență betonul aparent.

Jocul circulare de deasupra canapelei intră tot în proiectul de iluminare a apartamentului. Sunt, de fapt, soluția născocită de arhitecți, care își doreau să obțină aici un element de lumină ambientală, însă spațiul prea strâmt nu le permitea să adauge încă un lampadar. Așa au apărut corpurile de iluminat cu benzi LED, în formă de cercuri, care au fost realizate pe comandă de echipa AtelierDrag, după schițele arhitecților, și care formează o compoziție cu ceasul de perete.

Masa de dining vine de la ARN Store. Corpul de iluminat vine de la Nordashop

Zona de acces în apartament a fost exploatată la maximum și a devenit tărâmul spațiilor de depozitare lipite de perete. Ca să nu sugrume vizual holul, arhitecții au placat dulapurile cu oglindă.

Citește și: Într-un apartament unde funcționalitatea și estetica se privesc în oglindă

Spații de depozitare mascate se află și în bucătărie, “bijuteria proiectului”, așa cum au supranumit-o arhitecții:

“Chiar dacă aspectul exterior este foarte simplu, încăperea este extrem de funcțională și ascunde absolut toate electrocasnicele și accesoriile necesare, cam tot ce ți-ai putea dori de la o bucătărie, iar insula servește atât ca zonă de preparare, cât și ca breakfast bar“, ne-au zis ei.

Mobilierul a fost realizat integral de Arrital

Supereroul bucătăriei este, de fapt, materialul întregului mobilier: fenix, cunoscut pentru rezistența la uzură și capacitatea de “regenerare” în cazul zgârieturilor. Trebuie să știi, însă, că aceste avantaje vin la pachet cu un buget pe măsură – mobilierul bucătăriei a însumat aproximativ 1/3 din întregul buget alocat implementării proiectului: aproximativ 15.000 euro.

Citește și: Suntem într-un duplex bucureștean în care dansul începe din bucătărie!

Și patul a fost realizat de Divanissimi, pe comandă, alături de canapeaua din living. Prețul lor însumat a fost de aproximativ 3000 euro.

Dormitorul matrimonial a marcat o altă provocare majoră a proiectului, dar și o rezolvare ingenioasă, care ține tot de ventilația apartamentului.

“Dacă în living ne-am folosit creativ de scafa de lumină, aici trebuia să integrăm grilele de ventilație în mobilier, deoarece aveam nevoie de un dressing generos. Ca urmare, am poziționat patul exact pe axul de schimbare a înălțimii și, profitând de diferența de nivel, am justificat și jocul de elemente asimetrice din stânga și dreapta patului. În ceea ce privește dressingul, am așezat două module deschise, cu polițe, exact în dreptul grilelor, astfel încât să nu obstrucționeze ventilarea spațiului”, ne-au povestit arhitecții. 

Dressingul pe comandă a fost realizat de Idezio. 

Ți-am spus la început că proiectul de amenajare a coincis cu mărirea familiei proprietarilor – ca urmare, cel de-al doilea dormitor al apartamentului a fost gândit special pentru cei doi copii, o fetiță și un băiat care urmează să împartă camera în următorii ani. Acesta a fost motivul pentru care amenajarea dormitorului copiilor a primit o abordare diferită față de restul apartamentului, adaptabilă circumstanțelor 🙂 .

Paleta cromatică include nuanțe de turcoaz, mentă, ușor ruptă de alegerile proprietarilor pentru restul casei. De asemenea, având în vedere că plănuiesc să locuiască în acest apartament în următorii minimum 10 ani, am gândit camera copiilor ca un spațiu care urmează să fie adaptat pe măsură ce ei vor crește și li se vor schimba nevoile. Varianta pe care o vedem în fotografii este potrivită pentru prima etapă a dezvoltării lor, urmând să se transforme când cei mici vor crește și vor avea nevoie de paturi mai mari și de birouri. Scopul nostru a fost să obținem o oarecare simetrie, așa încât să nu existe diferențieri între cei doi copii”.

Citește și: Hai cu noi la Târgu Mureș, acasă la Mara

Pătuțurile și masa de înfășat sunt de la Ikea.

Tapetul din camera copiilor este de la Rebel Walls – aproximativ 2000 lei. 

Cele două băi au păstrat o linie foarte simplă, cu nuanțe de gri ciment încălzite de lemn, iar soluția placării cu oglindă a ajutat din nou la iluzia vizuală de spațiu generos.   

Amenajarea a cumulat aproximativ 6 luni, cu câteva perioade de pauză în contextul măririi familiei. Spiritul ludic, care nu a fost exclus de nuanțele gri, s-a păstrat pe tot parcursul proiectului, așa cum se vede și mai sus 🙂 .

Foto: Andrei Tudoran

2 Comments

  1. Sabrina C.

    Aplicele in forma de norisor din camera copiilor sunt adorabile! De unde le pot achizitiona?
    Pe perete in camera copiilor este tapet sau cum s-au obtinut stelutele?

  2. Designist

    Buna ziua! Aplicele Nor sunt de la The Home, iar tapetul din camera copiilor este de la Rebel Walls :).

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed