Deasupra Cișmigiului, într-un apartament interbelic foarte fotogenic

Recunoaștem, nu ne-a fost ușor să punem la cale povestea apartamentului interbelic pe care designerii de interior Anna Chițan și Maria Farcaș (Annterior) l-au reorganizat și amenajat deasupra parcului Cișmigiu. Și asta nu pentru că ne-a prins subit cheful de vacanță, ci pentru că am avut de ales dintr-o sumedenie de fotografii care arată excelent. Trebuia să ne așteptăm, de fapt: fotograful Cătălin Georgescu, la care am descoperit primul trailer al apartamentului, mărturisea că până și el s-a lăsat prins în detaliile lui fin gândite vreme de două zile, între livingul spațios, fosta bucătărie devenită dormitor, baia care se scaldă în lumină și terasa generoasă, transformată în curte impromptu.

Citește și: Din Cenușăreasă în prințesă sau povestea unui apartament bucureștean de pe Calea Victoriei

Apartamentul are 85 mp + o terasă de 20 mp și a trecut printr-o renovare în mâinile echipei Annterior: un living imens și o cameră adiacentă s-au transformat în 3 camere ⇒ un living/dining și două dormitoare. Totul se află la ultimul etaj al unui imobil ridicat în anii 1930 la doi pași de Grădinile Cișmigiu. 

“În momentul în care am intrat noi în apartament, păstra încă urme ale unui trecut glorios, dar prăfuit și contaminat cu tot felul de “îmbunătățiri” menite parcă să anuleze tot ce reprezenta acest gen de locuință pe vremuri: gresie all-over și ferestre din PVC (pe care, din păcate, nu am primit permisiunea să le schimbăm)”, ne-au povestit. 

Actualii proprietari nu locuiesc în țară și se află acum la al doilea apartament spectaculos “achiziționat aproape prin corespondență”, așa cum ne-au spus designerii. Amenajarea s-a desfășurat tot prin corespondență: proprietarii au rămas la distanță și au dat un brief fluid și permisiv, supus negocierilor. Modificările apartamentului, însă, au fost bogate, așa cum o să vezi mai jos. 

Citește și: Cum rezolvi dezavantajele unui apartament de secol XX cu trucuri de design de secol XXI

O parte din tâmplăria interioară a fost păstrată, reparată și revigorată.

Lucrările de artă vin de la Galeria Suprainfinit.

Livingul este tărâmul polivalenței cu un limbaj stilistic uniform: o zonă de lucru generoasă predă ștafeta zonei de socializare și apoi celei de dining, cu bucătărie deschisă inclusă, iar mobilierul, corpurile de iluminat și lumina caldă ne-au teleportat instantaneu într-un film retro. Apropo: și piesele de mobilier, și majoritatea corpurilor de iluminat din întregul apartament vin de la Heartwood, iar covoarele, de la Rug Vista.

E posibil să fi trecut cu vederea bucătăria în imaginile în care s-a zărit până acum: deși deschisă, are o amenajare cu “sonor foarte jos”, perfect integrată în living. Mobilierul a fost realizat la comandă, cu un blat de marmură de la MAER.

Și pardoseala a traversat o transformare în tot apartamentul: parchetul original nu a putut fi recuperat și recondiționat, așa că a fost înlocuit cu parchet de stejar.

Așa cum ți-am spus la început, fosta bucătărie s-a transformat după renovare într-un dormitor mic , dar perfect funcțional (apropo, remarcă peretele placat cu sticlă, pentru amplificarea vizuală a spațiului). Consola din living și-a trimis sora aici, cu o vitrină inclusă, care devine hipnotizantă sub lumina de deasupra….

…iar măștile de calorifer din fier forjat pe care o să le vezi în fiecare cameră sunt “moștenite” din amenajarea originală a apartamentului și recondiționate de Atelierul de confecții metalice Cristian Petrescu.

Același atelier a semnat și partiția de metal și sticlă care închide camera mică. Pardoseala s-a transformat și aici: gresia din holuri, băi și dormitorul mic/ex-bucătărie a fost înlocuită cu microbeton.

Dormitorul principal, nici el foarte spațios, este dezlipit de living printr-o ușă glisantă din lemn. 

La capitolul materialelor spunem doar atât: mereu lemn (nu laminat), metal sau piatră, marmură în loc de pal sau alte opțiuni sintetice, microbeton, vopsea de pereți de la Benjamin Moore.

Oh, baia! Oh, lumina! Oh, cada freestanding! ❤️ Mai că ne vine să o folosim ca lecție fără discurs pentru oricine crede că băile sunt strict încăperi funcționale – ce-ar fi să îndrăznim și câteva piese cu aport estetic, plante, ba chiar și rame, chiar dacă nu avem avantajul unei uși vitrate care se deschide spre terasă și aduce multă lumină înăuntru, ca aici? 🙂

Mozaicul de marmură din baie vine de la Piatra Online

Designerii au adăugat și o baie de serviciu transformată dintr-o fostă debara – firește, toate aceste schimbări au cerut interveții serioase asupra instalațiilor sanitare.

Pardoseala terasei e acoperită cu mozaic din marmură roz și albă, iar balustrada originală a fost replicată tot cu ajutorul atelierului de confecții metalice.  

Sfârșim vizita noastră în apartamentul de lângă Cișmigiu pe terasa-curte. Luminița Nicorici de la Primitiv Plants a semnat amenajarea peisagistică: a fost o situație fericită, în care plantarea s-a făcut timpuriu, așa că la momentul ședinței foto, întreaga terasă era populată de jardiniere și rămurele viguroase. Un spațiu perfect și pentru cafeaua de dimineață, și pentru vinul de seară, visăm noi 🙂 .

Durata renovării a depășit aproximările inițiale pentru că proprietarii se aflau la distanță, însă arhitectele ne-au povestit că dificultățile nu au fost insurmontabile, iar rezultatul le-a făcut uitate pe toate. Bugetul proiectului: 70000 EUR.

“Orice proiect de renovare a unui apartament dintr-un imobil vechi vine cu un set special de provocări pentru că totul depinde de infrastructura clădirii, de vecini, de locație. Totuși, marea satisfacție a fost că ceea ce se vede în rezultatul final este aproape în totalitate expresia corectă a ceea ce credem noi despre design și despre interioare. Luxul nu înseamnă o colecție de obiecte scumpe pe toată linia, înseamnă calitatea finisajelor, materiale oneste și nu replici sintetice, mobilier vintage în general, atmosferă, o schemă de iluminat iscusită, detalii, detalii, detalii”, ne-au spus ele, iar noi ne declarăm de acord 🙂 .  

Fotografii: Cătălin Georgescu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed