Suntem într-un apartament bucureștean din 1947, unde o amenajare retro was just meant to be.

Joel își dă seama că singura posibilitate să păstreze o părticică din Clementine este să o ascundă într-o amintire în care ea nu s-ar potrivi în mod normal. Așa că bărbatul redevine copil și se întoarce suprarealist în bucătăria super funky a mamei lui, de prin anii ’70, unde o plasează pe Clementine în hainele cochetei doamne Hamley.

Poate ți-ai dat seama: vorbim despre o scenă din Eternal Sunshine of the Spotless Mind, filmul de prin 2004 cu Jim Carrey și Kate Winstlet. Ce nu știi încă este că ne-am amintit-o când am văzut camerele apartamentului bucureștean de care îți povestim azi: este în stil mid-century, deci face retro-ul chiar mai retro decât în scena de mai sus, dar este cel puțin la fel de funky-cool și destul de șic. Hai să vezi exact la ce ne referim 🙂 .

retro Fotoliile vin de la retros.ro și chiar sunt retro și retapițate, iar canapeaua este marca Bo Concept. Tabloul de deasupra canapelei, ultima piesă adăugată în amenajare și cea care completează perfect gama cromatică, este semnat de Irina Neacșu.

Adevărul este că ar fi fost păcat ca proiectul semnat de arhitectele de interior Alexandra Stamate, Ana-Maria Vasile și Cristina Chivu de la Jooca Studio să nu își fructifice ADN-ul retro: este un apartament de 100 mp dintr-o vilă din anii 1947 de pe strada Polonă :). Un argument în plus: proprietarii sunt un cuplu cosmopolit, care călătorește mult și care s-a declarat complet îndrăgostit de stilul mid-century, așa că își dorea o amenajare artsy-retro, care să nu contrazică stilul arhitectural al clădirii.

Măsuțele de cafea vin de la Thehome.ro, iar covorul de pe Rugvista.

Amenajarea a pornit de la clasicul nucleu al caselor din anii 1930-1940: salonul dublu format din două camere despărțite prin glasvandul care lasă lumina să se risipească prin fiecare colț. Arhitectele Jooca Studio au gândit astfel livingul și diningul împreună, ca o singură cameră secționată de glasvand. Pentru că apartamentul era într-o stare foarte bună în ciuda vârstei înaintate, parchetul original a avut nevoie doar de șlefuire și lăcuire.

retroCele două comode din living au fost desenate de arhitecte și realizate pe comandă din MDF furniruit. Ușile inițiale ale apartamentului erau furniruite cu lemn închis la culoare și erau deteriorate, așa că au fost înlocuite cu altele albe, realizate pe comandă din lemn masiv cu ajutorul unui atelier din Reșița.

retro“O piesă specială este lampa Nelson Bubble din living, un model lansat în 1947, exact anul în care a fost construită și clădirea. Coincidența nu ne era cunoscută inițial, pur și simplu ne plăcea foarte mult lampa, dar când am aflat detaliile, au devenit un motiv în plus să ne gândim că piesa se potrivește perfect aici”, ne-au povestit arhitectele. Celelalte lămpi vin de la Luminna.

retroFurnizorul scaunelor este SomProduct, iar masa este adusă de proprietari din fosta lor locuință din Munchen.

De partea cealaltă a glasvandului, în dining, găsim spațiul în care pasiunea proprietarilor pentru călătorii se vede cel mai mult. Cam cât o hartă a lumii de mult. Apropo, nu este vorba de un fototapet, așa cum am crezut inițial, ci chiar de o pictură – una semnată de artistul plastic Hermina Stănciulescu. Totuși, trebuie să recunoaștem că ne-am fi dorit ca planta din ghiveci să iasă din cadru ca să se păstreze scenografia fotografiei 🙂 .

retroContinuăm prin hol, traversăm micile plăci ceramice alb-negru dispuse în șah și păstrate din amenajarea originală și…

retro…ajungem în bucătăria asortată. Aici, însă, nu o să îți povestim despre magneticul frigider SMEG-like, nici despre peretele negru, ci despre plăcile de ciment pe care arhitectele le-au ales de la Manolo Manufaktura ca să continue jocul grafic de pe hol. Și asta pentru că sunt piesele care au ridicat cele mai mari bătăi de cap.

retro“Lucrările de amenajare au avut loc vara, când era foarte cald, așa că lacul cu care erau finisate plăcile se usca foarte rapid, iar fisurile apăreau imediat. A fost nevoie să înlocuim unele placi, iar cei de la Manolo au venit special să ne ajute cu montajul”, ne-a explicat echipa. A se lua în considerare dacă plănuiți și voi o etapă de placare.

retroÎn dormitor, patul și bancheta sunt făcute pe comandă de atelierul Happy me, fotoliul este tot de la SomProduct, iar măsuțele noptieră sunt de la Bo concept și Zara home. Covorul vine de la Rugvista, la fel ca cel din living. Decorațiunile din întregul apartament vin de la Design and After – vazele, cuvertura de pat, pernuțele decorative, tocătoarele din bucătarie, păturile.

retroÎn baia principală, arhitectele s-au jucat tot cu notele retro. Nu orice fel, ci American retro, cu ajutorul unei mașini de cusut Singer vintage – da, Singer este un brand american. Au găsit mașina pe OLX și au desprins-o în două părți distincte: cadrul a devenit suport pentru chiuvetă (au înlocuit blatul inițial cu unul de lemn de la IKEA), iar mașina de cusut s-a transformat într-o piesă de decor.

Plăcile ceramice alb negru sunt tot din amenajarea originală. Pentru că some things, la fel ca o amenajare retro într-un apartament din 1947, are just meant to be 🙂 .

Fotografii: prin Jooca Studio

3 Comments

  1. Gabriela

    Imi puteti spune, va rog, cum se numeste atelierul din Resita? multumesc

  2. Ana

    Planuiesc sa cumpar placi de ciment de la Manolo, dar nu inteleg cometariul vostru cu lacul care se crapa vara din cauza temperaturii si cum am putea fi noi atenti in calitate de cumparator: sunt facute prost sau care este ideea? Inteleg ca cei de la Manolo le-au inlocuit si au asistat la montaj, dar trecand peste asta, le recomandati, sunt bune sau au oricum aceasta problema cu lacul? (la ce sa fim atenti?)
    Inca un comentariu pe care nu inteleg: “frigiderul SMEG-like”?? Daca este Gorenje de ce sa nu il lasam asa, SMEG nu este decat un brand, ce ati vrut sa spuneti cu asta, doar pentru ca este rosu? Daca si alti producatori au linie de frigidere colorate, de ce insistam sa le asociem tot cu un anumit brand, SMEG este o linie retro, voi va referiti la culoare sau la ce?
    Multumesc pentru recomandarea pentru Manolo, chiar ma intereseaza si o astept, mi se pare ca ati inceput un fel de review referitor la placile lor dar nu am inteles ideea.

  3. Designist

    Bună, Ana! Frigiderul este Gorenje, o alternativă mai puțin costisitoare la frigiderul SMEG, primul brand care a readus în actualitate frigiderul retro. Și tocmai pentru că a fost primul este unul din motivele pentru care ne place mai mult. Dar e doar o chestiune subiectivă.

    Legat de plăcile de la Manolo Manufaktura, am oferit un citat din ceea ce am aflat de la autorii amenajării – ca un Nota bene. Nu avem nicio experiență directă cu montarea plăcilor lor, deci nu putem vorbi din propria experiență.

    Mult succes!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed