Ciprian Vrabie şi Dersu Streetwear: noutăţi în premieră la Made in RO, 25 şi 26 mai

Designerul Ciprian Vrabie a intrat pe lista scurtă a fashionului de la noi, o demonstrează şi prezenţa sa în proaspătul proiect Downtown Bucharest: una dintre vitrinele magazinului Eva din Bucureşti (Bd. Magheru nr. 9) îi poartă numele şi… eşarfa.

Ciprian Vrabie - Made in RO - Designist (8)Foto: Ștefan Curta

La Made in RO, târg de design românesc, ce are loc pe 25 şi 26 mai la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95 – la doi paşi de Biserica Armenească, în cadrul Romanian Design Week, Ciprian Vrabie ne-a pregătit o colecţie nou-nouţă, pe tema Motive tradiţionale româneşti în designul contemporan.

Vizual Made in RO Targ de design romanesc 25-26 mai

Designist: De la ultimul nostru interviu ştim că petreci o parte din weekend-uri într-o frumoasă grădină de la ţară. Am spune că în special aceste 2 compoziţii (pentru tricouri şi eşarfă) vorbesc într-o limbă şi mai naturală, organică decât eşarfele şi tricourile cu care eram noi obişnuiţi. Am intuit bine legătura?

Ciprian Vrabie: Da, am avut norocul să mă relochez pentru perioada de vară undeva în afara Bucureștiului, unde natura e mult mai prezentă. Aici am prins şi primăvara cu explozia ei de viață și, evident, asta nu are cum să nu te inspire.

Și, cum ediţia a doua a târgului Made in RO stă sub semnul Motivelor tradiţionale în designul contemporan, mi s-a părut firesc să asociez această temă cu forme vegetale, crâmpeie de natură, păsări și pești.

Ciprian Vrabie - esarfa - Designist

Noua eşarfă semnată Ciprian Vrabie va fi lansată la Made in RO, pe 25 şi 26 mai.

Ciprian Vrabie - Made in RO - Designist (6)Tricou pentru Ea şi pentru El, din noua colecţie Crestături. Le vedeţi în premieră la Made in ROGaleria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95 – la doi paşi de Biserica Armenească.

Ciprian Vrabie - Made in RO - Designist (12)

În ultima vreme ai petrecut ceva timp la Biblioteca de la Muzeul Ţăranului Român, căutând despre motive şi unelte tradiţionale. Explică-ne noile tale compoziţii şi din acest punct de vedere, al simbolisticii care te-a inspirat?

Într-adevăr, mi-a făcut plăcere să studiez un pic, mai ales că am găsit foarte multe materiale extrem de detaliate – evident bagajul tradițional este vast și mi-ar fi trebuit mai mult timp pentru aprofundare.

Pentru că într-o anumită măsură motivele populare cusute au fost destul de rapid asimilate în designul contemporan, am încercat să mă orientez către “semnele cioplite”. Astfel am încercat să înglobez în grafica mea stilizările artistice de pe linguri, furci, căni, porți etc.

Animalele domestice au frize și ritmuri împrumutate din ornamentele de pe lemn, păsările de asemenea, vegetalul se supune graficii creionate cuminte de autorul popular.

Ciprian Vrabie - Made in RO - Designist (7)

Ciprian Vrabie împreună cu Iulian Suman au creat Dersu Streetwear, separând astfel grafica tricourilor de cea a eşarfelor. Noua colecţie Crestături, semnată Dersu, va fi lansată la Made in RO, târg de design românesc, ce are loc pe 25 şi 26 mai la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95 – la doi paşi de Biserica Armenească.

Ciprian Vrabie - Made in RO - Designist (9)

Designist: De ce aţi simţit nevoia să despărţiţi designul tricourilor de cel al eşarfelor? Este pentru că pe partea de design a tricourilor Dersu intervine foarte mult şi Iulian, pe când tu rămâi maestrul eşarfelor? 🙂

Ciprian Vrabie: Eşarfele sunt proiectul meu individual, în timp ce Dersu Streetwear este un proiect comun Ciprian Vrabie-Iulian Suman. Cercetăm, desenăm şi păstrăm ceea ce ne place amândurora. Pentru că tricoul este un produs relativ nepretenţios, ne îngăduim să fim relaxaţi şi să ne jucăm. Încercăm să creăm tricouri inteligente, dar nu preţioase. Mesajul nostru nu e niciodată unul explicit, el cere un pic de atenţie şi ….conectare la copilul lăuntric.

Ciprian Vrabie - Made in RO - Designist (5)Pasărea măiastră are multe detalii grafice, crestături găsite pe porţi româneşti vechi.

Ciprian Vrabie - Crestaturi - DesignistPasărea în picaj a fost realizată dintr-o siluetă ce apare frecvent în Dobrogea, la intersecţia şarpantelor, combinată cu diverse detalii ornamentale încrustate.

Ciprian Vrabie - Crestaturi - Designist (2)

Designist: Cum sunt oamenii care vă poartă?

Dersu: Sunt oameni care rezonează cu grafica noastră sau persoane cărora le plac animalele, insectele, florile, motivele populare desenate de noi… Ne place să vedem cumpărătorul nostru ideal ca pe cineva conformist pe dinafară şi nonconformist pe dinăuntru. Adeseori vindem publicitarilor, artiştilor, actorilor, arhitecţilor. Da, mulţi arhitecţi ne cumpără.

Ciprian Vrabie - Made in RO - Designist (2)Pisica a fost realizată din detalii regăsite pe instrumente muzicale tradiţionale.

De unde până unde Dersu? Cu ce rimează pentru voi? 

Dersu Uzala este un film de Akira Kurosawa care ne-a impresionat foarte mult, pentru că este o poveste despre sălbăticia şi frumuseţea naturii, un film care celebrează prietenia, umanitatea, valorile simple şi eterne care nu îşi vor pierde niciodată frumuseţea. Am urmărit mereu valorile acestea simple şi în grafica tricourilor noastre: ele sunt viu colorate, adeseori populate cu insecte sau animale, adeseori inspirate din arta populară românescă şi câteodată serioase, precum tricoul Închide ochii si priveşte.

Ciprian Vrabie - Made in RO - Designist (1)Tricouri cu furca de tors la piept – Ne plac! Ne bucurăm că după preluarea furcii în piesele de mobilier semnate Arhidot Design, o vedem intepretată şi în graphic design. Coincidenţe frumoase şi armonioase la Made in RO!
Ciprian Vrabie - Made in RO - Designist (13)

Un teaser pentru vizitatorii Made in RO, târg de design românesc, pe 25 si 26 mai, la Alchemia, în cadrul Romanian Design Week?

Îi aşteptăm cu tricouri inspirate din arta ţăranului român! Pentru că am simţit nevoia să aprofundăm şi să interiorizăm tematica românească, am mers la Bibilioteca Muzeului Ţăranului Român unde ne-am făcut temele. Ştiam că vrem altceva decât cusături sau broderii şi am căutat imagini ale obiectelor uzuale folosite de ţăranul român. Aşa am descoperit ciopliturile şi crestăturile în lemn. Le-am regăsit pe furci de tors, pe fluiere, pe căni, pe porţile caselor şi pretutindeni ne-au fermecat cu complexitatea şi frumuseţea lor. Crestăturile pe lemn sunt sursa de inspiraţie principală a tricourilor pe care le propunem la Made in RO.

Ciprian Vrabie - Made in RO - Designist (3)

Maiouri noi, semnate Dersu Streetwear

Ciprian Vrabie - Made in RO - Designist (4)

Aţi mers în continuare pe firul motivelor tradiţionale în designul contemporan, ca şi la celelalte colecţii. Vă lăsaţi de ele sau le veţi reintegra în forme noi?

Motivele tradiţionale au fost o parte importantă a designului nostru încă de la început, aşa că nu intenţionăm să ne lăsăm de ele. Având în vedere că trendul popular a intrat în sfârşit în mainstream, provocarea e să interpretezi – şi nu doar să transpui – motivele grafice populare.

În această nouă colecţie, Crestături, am lucrat mai mult la partea de interpretare: Pisica a fost realizată din detalii regăsite pe instrumente muzicale, Pasărea măiastră are multe detalii grafice, cioplituri de pe porţi, Pasărea în picaj a fost realizată dintr-o siluetă ce apare frecvent în Dobrogea, la intersecţia şarpantelor, combinată cu diverse detalii ornamentale încrustate. De asemenea, am găsit şi obiecte care erau atât de frumoase încât nu aveau nevoie de nimic decât de o transpunere cât mai fidelă. Dintre acestea am ales tot o furcă de tors.

Pe viitor, intenţionăm să ne adăpăm din izvorul inspiraţiei populare atât timp cât el va fi viu pentru noi. Deocamdată el grăieşte pe limba noastră şi ne inspiră, deci nu intenţionăm să renunţăm la el şi avem deja în stand-by o nouă colecţie inspirată din lumea satului.

 Ciprian Vrabie - Made in RO - Designist (10)

 

Găseşti eşarfele şi tricourile semnate Ciprian Vrabie & Dersu Streetwear la Made in RO, târg de design românesc, pe 25 şi 26 mai, la Galeria Alchemia – Calea Moşilor (Vechi) nr. 95, în zona Armenească, la doi paşi de Biserica Armenească – eveniment în cadrul Romanian Design Week.
Te aşteptăm în weekend să le admiri şi să le iei acasă! 🙂

facebook cover Made in RO

Facebook event aici.

2 Comments

  1. […] Ciprian Vrabie şi Dersu Streetwear: noutăţi în premieră la Made in RO, 25 şi 26 mai […]

  2. […] Andreea Esca în tricoul Dersu Streetwear […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed