D’ale arhitecturii românești la Palatul Știrbei: Romanian Design Week – Inspired by Peroni

Dacă nu ai știut până acum unde mai exact este Palatul Știrbei pe Calea Victoriei, ai ocazia până duminică, pe 26 mai, să faci cunoștință cu el într-un spectru de culori și un vibe cultural contemporan cum poate nu-l vei mai găsi prea curând.

Pentru că Palatul Știrbei (Calea Victoriei nr. 107-109) îți spune zilele acestea povești despre designeri, arhitecți, graficieni, designeri de interior, fotografi și artiști. Toți români și toți printre cei mai buni, selectați să expună în cadrul Romanian Design Week Preview – Inspired by Peroni, un eveniment pe care îl primim cu brațele deschise, pe care îl savurăm bucățică cu bucățică și care, în sfârșit, se întâmplă.

Romanian Design Week Arhitectura designist 35

Romanian Design Week Preview – inspired by Peroni are loc până pe 26 mai şi include peste 90 de designeri, mai bine de 30 de locuri şi 38 de evenimente colaterale.

Expoziţia centrală de la Palatul Ştirbei este structurată pe 8 domenii (arhitectură, design de interior, fashion, design de obiect, digital design, fotografie, graphic design şi publicitate) și poate fi vizitată zilnic, în perioada 18-26 mai, de luni până vineri între orele 12.00 şi 22.00. În zilele de weekend va fi deschisă de la orele 10.00 până la 22.00. De Noaptea Galeriilor (vineri, 24 mai), expoziţia va fi deschisă până la ora 01.00.

Romanian Design Week Arhitectura designist 34

În calitate de designated bloggers pentru evenimentele care au loc în cadrul RDW, astăzi îți povestim despre proiectele de arhitectură care au fost selectate de Adrian Soare, arhitect SYAA şi Vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România. Noi le-am vizionat duminică în cadrul expoziției centrale de la Palat (nu mă pot abține să nu recomand și expoziția de fotografie “Death by Diamonds & Pearls”, semnată de Carioca, de la subsolul Palatului, pentru felul în care comunică în același limbaj senzorial cu spațiul).

Romanian Design Week Arhitectura designist 84Designul întregii expoziţii este semnat de arhitectul Attila Kim.

„Sunt proiecte care ne arată că şi în România arhitectura bună se întâmplă, negociind cu moşteniri, constrângeri de tot felul şi cu obişnuita noastrǎ blazare sau indiferenţă. Depinde de noi toţi să o înţelegem, sǎ o dorim, sǎ o cerem – şi atunci cu siguranţǎ se va întâmpla mai des”, declară arh. Adrian Soare despre lucrările selectate în expoziţia de arhitectură.

Am făcut și noi, la rândul nostru, o selecție a proiectelor care ne-au plăcut mai mult și mai mult, toate proiecte rezidențiale, așa cum tindem să prezentăm pe designist.ro, iar pe restul te lăsăm să le descoperi singur o dată cu încă alte 7 expoziții tematice care te așteaptă la Palatul Știrbei.

Romanian Design Week Arhitectura designist 30

1. EasternWorks  – Casa K

Situat într-un sat din județul Mureș, proiectul s-a născut pe locul unei șuri tradiționale inspirat fiind de prezența și materialitatea acesteia. Au fost uitilizate elemente geometrice primare precum dreptunghiul, cercul și triunghiul pentru a defini spațiile necesare locuirii și curtea interioară către care converg – “inima casei”. Zona de noapte și zona de zi au fost astfel separate, pentru a crea între ele această curte interioară. Ne-au plăcut geometria casei și cărămida lăsată la vedere și vopsită în alb, ce amintește de vechea șură, dând mai multă luminozitate interiorului.

Arhitecți: Andrei Răzvan, Liviu Creoşteanu, Mihat Márk Lóránt, Cristian Oprea.

Romanian Design Week Arhitectura designist 07 Romanian Design Week Arhitectura designist 08 Romanian Design Week Arhitectura designist 09 Romanian Design Week Arhitectura designist 10

2. ABRUPTARHITECTURA – Casă din garaje prefabricate lângă București

O casă realizată din 5 module prefabricate, deloc noi, ci recuperate din spatele blocurilor. Ni s-a părut genială ideea nu doar din punct de vedere economic și ecologic, ci și pentru că aduce cu sine o istorie optzecistă, către care am stat mult timp cu spatele întors. Garajul, o expresie a locuinței de bloc, este acum acea casă pe pământ joasă, dar suficientă, fără lăcomie de spațiu.

“Recuperând cinci module prefabricate și implicit spațiul conținut, casa consumă puține mijloace pentru a apărea. Izolația, pardoselile și ferestrele sunt singurele elemente ce vin să se adauge peste ceea ce era deja produs dinainte. Izgonite din spatele blocurilor, garajele își împlinesc aici o vocație întrezărită anterior, aceea de a face casă”, spun arhitecții Cristina Constantin și Cosmin Pavel, care au câștigat cu acest proiect premiul secțiunii Arhitectura locuinței la Bienala de Arhitectură București 2012.

Romanian Design Week Arhitectura designist 01 Romanian Design Week Arhitectura designist 02 Romanian Design Week Arhitectura designist 03

3. UNULAUNU – Casa D

Ne-a plăcut pentru că este o casă gândită să aibă 4 grădini, ceea ce ai crede că s-ar putea numai la palat sau la conac. O ajută faptul că este situată departe de vecini, în mijlocul unui lot în pantă de circa 4.000 mp. Spațiul central al casei devine zonă de legătură între cele două mari grădini ale locuinței.

Dormitorul matrimonial e o nișă între doi pereți, deschisă înspre o grădină privată. Mularea geometriilor casei pe topografia în pantă a terenului și prezența unei singure ferestre înspre exterior ascund complexitatea proiectului în spatele unei aparențe discrete și ușor misterioase.

UNULAUNU înseamnă arhitecții Romina Grillo (născută în Italia), Ciprian Rasoiu, Liviu Vasiu, Matei Vlăsceanu și Tudor Vlăsceanu.

Romanian Design Week Arhitectura designist 17 Romanian Design Week Arhitectura designist 18 Romanian Design Week Arhitectura designist 21

4. SYNTHESIS – Imobil cu 7 apartamente

A câștigat premiul Anualei de Arhitectură 2012, la categoria locuinţe și reprezintă o tipologie urbană diferită de casa-vagon. Ridicată pe un teren de numai 282 de metri pătrați, clădirea are 7 apartamente, spațiul fiind redistribuit pe verticală obținându-se astfel o amprentă mai mică la sol, spațiu mai mare în curțile imobilului (pentru a rezolva  problema parcării fără construirea unui subsol) și volume mai compacte.

Ne-a plăcut foarte mult fațada din uluci, care are două roluri: primul este de natură practică, pentru că ține departe ochiul curios și aduce intimitate spațiului privat, al doilea rezultă din procesarea motivului tradițional al gardului de uluci dispuse ritmic, vertical, care este omniprezent în contextul mahalalei bucureștene în care este amplasată casa.

Arhitecți: Panteli Mourgka și Elena Bălan. Fotografii: Cosmin Dragomir.

Romanian Design Week Arhitectura designist 13 Romanian Design Week Arhitectura designist 14 Romanian Design Week Arhitectura designist 15

Și pentru că tot vorbim de volume compacte și rigoare în arhitectura contemporană, ne-am adus aminte de un proiect semnat de italienii de la C+S Architects, care ne-a plăcut foarte mult și care a câștigat în 2012 Premiul Special în cadrul Gold Medal of Italian Architecture.

Vei vedea clădirea dacă ajungi la Veneția cu mașina și parchezi în Piazzale Roma. Este vorba de o construcție complexă de secol 19, o fostă fabrică – Ex-Manifattura Tabacchi (și aici putem face o paralelă cu arhitecții români de la ABRUPTARHITECTURA, care recuperează garaje prefabricate în loc să construiască de la zero), care a fost transformată pentru a găzdui Curtea de Justiție din Veneția.

Romanian Design Week Arhitectura designist 22Întreaga clădire este îmbrăcată în cupru special prelucrat, un material tipic pentru majoritatea instituțiilor venețiene. Dacă exteriorul clădirii (forma, materialitatea, culoarea) devine o metaforă a rolului instituției, interiorul te surprinde cu lumină naturală fin filtrată. Fotografii: Pietro Savorelli și Alessandra Bello.

Romanian Design Week Arhitectura designist 23

Romanian Design Week Arhitectura designist 44

Să continuăm așadar în stil italian, în curtea Palatului Știrbei, transformată în terasa Peroni, care te invită să socializezi și să dezbați expozițiile văzute, pentru că Peroni susține arhitectura, designul și industriile creative. Doar știm că trend-urile în design vin de la Milano și că multe colaborări faimoase între branduri italienești (cum ar fi cea dintre Peroni și Alessi) s-au încheiat spectaculos cu obiecte iconice de design. Noi ne vedem la Made in RO – Târg de design românesc, unde mulți arhitecți se prezintă cu design de obiect, creații noi prezentate în premieră.

Bottle-opener-Alessi-Peroni-Collaborations2Desfăcător de sticle, Peroni & Alessi

Romanian Design Week Arhitectura designist 31

Iar dacă Architecture is your middle name, atunci trebuie să participi pe 23 mai și la Architecture Studios’ Night @AA Studio. Mai multe informații găsești pe romaniandesignweek.com și peronidiario.ro.

Ci vediamo! 🙂

Fotografii eveniment Palatul Știrbei: prin RDW, Elis Popescu

2 Comments

  1. […] ați vizitat expoziția centrală de la Palatul Știrbei a Romanian Design Week, ați putut vedea și proiectul It’s your world, dăruit de Intel România […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed