Cum au fost transformate fostele Grajduri Imperiale din Cluj-Napoca?

Aproximativ 1.000 mp, împărțiți în birouri dedicate și private, săli de conferință, spații de networking și work-cafe e răspunsul cel mai practic la întrebarea din titlu. Și Atât cât e nevoie ca să transformi o clădire cu aproape 200 de ani de istorie într-unul dintre cele mai noi spații de co-working din Cluj, e răspunsul cu o doză de inspirațional 😎.

Am avut ocazia să le experimentăm pe amândouă recent, într-o călătorie la Cluj, când ne-am refugiat câteva ore într-un spațiu care a dat valențe contemporane moștenirii arhitecturale. Și a sugerat asta chiar din numele ales, desigur: Stables. Apropo, cărămida pe care o vei vedea în aproape fiecare imagine a fost reabilitată într-un demers de reconversie a Grajdurilor Imperiului Austro-Ungar, una dintre clădirile – simbol ale orașului.

Stables face parte din mixed project-ul clujean Record Park, iar arhitectura și design-ul au fost semnate în 2020 de arh. Laura Dragomir și arh. Valentin Metes, parte din echipa COS România.  

Dintr-un amalgam de istorie la nucleul uman

Planurile Stables au crescut treptat: de la un simplu spațiu de co-working, așa cum era conceptul inițial, la o microsocietate în care suprafața uriașă a fostelor grajduri armonizează nevoile contemporane de lucru. Sau, așa cum au explicat arhitecții, de la un  “amalgam de istorie”, la lucrări majore, care au dat clădirii cursivitate în ceea ce privește utilitățile: o primă intervenție la stâlpii de fontă marcați în anul 1885, un înveliș de cărămidă reabilitat și o nouă casă a scării din beton aparent.

Citește și: Pe strada Doamnei din București, spectaculosul The Marmorosch Hotel este pe harta afectivă a orașului

Geometria clădirii a fost în egală măsură un ghid și o limită: a îngrădit organizarea funcțională a spațiului, dar a și dictat contururile clar definite între spațiile private și cele publice. Astfel, configurația spațiului a devenit (relativ) flexibilă: de la centrul de conferință care poate găzdui până la 50 de invitați, la birouri de câte 2 până la 7 persoane.

Citește și: Tur prin Casa OAR, sediul filialei din București

Corpurile de iluminat simetrice, vitrajele și oglinzile se numără printre tușele de design desprinse din stilul Art-Deco adoptat de arhitecți. 

Recepția de la parter se află în axul clădirii și, împreună cu zonele de garderobă și depozitare dinamizează spațiul prin elemente verticale repetitive – un alt element cheie Art-Deco. 

La capitolul adăugiri contemporane intră mai ales centrul de conferințe, care devine versatil datorită peretelui amovibil, prin care poate integra (sau nu) și zona de work-café ⬆️⬇️

Casa scării permite afișarea materialelor aparente, dar “îndulcește” trecerea prin oglinzile care aduc observatorul în prim plan.

“Integrarea elementelor de inspirație Art-Deco oferă caracterul unic al spațiului, multe dintre acestea fiind gândite și executate special pentru acest spațiu. Oglinzile reprezintă elementul-cheie în obținerea efectelor de expansiune. Acestea participă activ la sentimentul de descoperire în parcurgerea spațiului, mai ales în intersecțiile de circulații”, spune arh. Laura Dragomir. 

De altfel, fiecare dintre elementele de noutate ale clădirii au fost intervenții care au scos în evidență specificul clădirii: detalii arhitecturale care completează materialele inițiale de bază, păstrate și recondiționate, ca lemnul, cărămida, fonta.

Bârnele de lemn și cărămida “moștenite” din clădirea tradițională, se îmbină cu…

…formele geometrice și rotunjite, stilizate și repetitive, cu printuri și motive vegetale…

…sau simboluri abstracte, într-un dans al vechiului și noului în cheie office, adaptat omului contemporan.

Stables este rezultatul unei investiții de 750.000 de euro și a obținut deja certificări excepționale, care funcționează ca garanții a capacității de a asigura well being-ul ocupanților clădirii: BREEAM, principala metodă internațională de evaluare a sustenabilității pentru proiecte de masterplanning, infrastructură și clădiri, WELL sau Fitwel.

Fotografii: prin Stables

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed